10
Bedrijfsleven en milieuorganisaties eens over versnelde invoering LNG in scheepvaart
Het gebruik van LNG (vloeibaar gas) in de scheepvaart kan grote winst opleveren voor de gezondheid en natuur. Versnelde invoering hiervan is daarom één van de vier actiepunten waarover het Nationaal LNG Platform, Stichting Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en de Gel- derse Natuur en Milieufederatie het eens zijn geworden.
Onder voorzitterschap van Energie Dialoog Nederland hebben de partijen onderzoek laten doen naar de milieueffecten van LNG en een actieagenda over de rol van LNG bij verduurzaming van het zware transport opgesteld. Doel hiervan is om het potentieel van LNG optimaal te benutten en negatieve effecten te voorkomen. De belangrijkste punten uit de agenda zijn dat de partijen zich samen willen inzetten voor: -De versnelde invoering van LNG in de scheepvaart. Met name de vervanging van de oudere motoren in de schepen door LNG motoren levert veel gezondheidswinst op. -De versnelde vervanging van oudere vuile- re trucks door nieuwe EURO VI trucks. -De stimulering van de inzet van LBM (Vloei- baar gas op basis van groen gas) met name ten behoeve van de scheepvaart. -De minimalisering van de methaanver- liezen over de hele keten zowel voor de scheepvaart als het wegtransport om te zorgen dat het overal klimaat effect van de invoering van LNG positief is en blijſt.
TNO heeſt een studie (TNO 2014 R11668) uitgevoerd waarin staat wat de milieueffec- ten zijn van de invoering van LNG als brand- stof is, in vergelijking tot diesel. Beschikbare en toekomstige 0-emissie alternatieven waaronder elektrische, hybride en waterstof zijn niet in de vergelijking meegenomen.
Fors minder uitstoot Uit de gegevens blijkt dat de invoering van LNG vooral in de scheepvaart zorgt voor fors minder uitstoot van stikstofoxiden, fijn stof en zwaveldioxide. Dat zorgt voor minder schade aan de natuur en de gezondheid
van mensen. Deze emissiereductie is in de scheepvaart hoog omdat de emissienormen in de scheepvaart nog niet erg scherp zijn en er dus veel winst te behalen is.
Ook blijkt dat een aantal LNG vrachtwagen- motoren schoner zijn dan dieselmotoren terwijl andere LNG motoren ongeveer hetzelfde presteren. De NOx en fijnstof emissiereductie door toepassing van LNG is in absolute termen (g/kWh) klein omdat de EURO VI norm al een hoge eis stelt aan alle motoren. Bij trucks zorgt daarom vooral de vervanging van oude vrachtwagens voor gezondheids- en milieu winst. LNG-motoren zijn bovendien stiller dan dieselmotoren.
15 procent klimaatwinst LNG motoren leveren tot 15 procent kli- maatwinst ten opzichte van dieselmotoren. In de scheepvaart is bij de huidige generatie motoren gemiddeld nog geen klimaatwinst. Bij grotere motoren lijkt een reductie van 15 procent wel technisch mogelijk als de nog hoge methaanemissies worden terugge- drongen. Voor de toepassing van LNG is het van cruciaal belang om te zorgen voor een minimaal methaanverlies over de hele ke- ten omdat er anders een negatief klimaatef- fect kan ontstaan. Inmiddels is er project gestart om te bekijken hoe de methaanver- liezen kunnen worden geminimaliseerd. Voor verdere klimaatwinst is introductie van hernieuwbaar gas nodig. Uit de TNO studie komt dat de hoeveelheid groen gas nog kan toenemen en daarmee in de toekomst een deel van de LNG inzet kan vergroenen.
De conclusies van de dialoog zijn vastgelegd in een korte rapportage waarin de actiepun- ten waaraan gewerkt moet worden verder zijn uitgewerkt.
u
WAGENINGEN In 2014 en 2015 bood MARIN gratis tanktijd aan maritieme MKB’ers voor het testen van innovatieve ideeën. Vanwege het succes volgt er in 2016 een derde ronde. Het aanbod is bedoeld voor MKB’ers die een nieuw maritiem concept willen onder- zoeken: om te kijken of het werkt, om het te verbeteren of om het te demonstreren. MARIN wil met dit initiatief Nederlandse MKB’ers helpen een belangrijke stap te ma- ken in de ontwikkeling van hun innovatie. Inschrijven kan tot 1 december 2015.
Het gaat om nieuwe ideeën en concepten, niet om optimalisatie van bestaande ontwer- pen en ontwerptesten; daar zijn MARIN’s nor- male projecten en tarieven voor. De mogelijke projecten zijn breed: van drijvende zonnepa- nelen en zwemrobots tot een waterkracht- installatie voor het opwekken van energie. In 2015 werd de gratis tanktijd aangeboden voor de projecten Sunfloater, Galatea, Oryon Watermill, Hortimare en Seanovations. Deze proeven zijn ondertussen uitgevoerd of staan voor dit jaar gepland.
Vijf projecten zullen worden geselecteerd. Deze vijf projecten krijgen ieder twee weken tanktijd (inclusief voorbereidingen en testtijd) in het MARIN Concept Basin of het MARIN Shallow Water Basin. De twee weken tanktijd is inclusief een ervaren experimentator, die de systemen bedient en de klanten helpt bij het uitvoeren van de proeven. Daarnaast krijgt de klant een ééndaagse workshop met een ervaren projectleider en een project engineer. Samen bespreken ze het concept, de beste aanpak van de proeven en de benodigde ondersteuning door MARIN. Het
Als u de e-paper leest, kunt u hier de korte rapportage downloaden
Opening Aqua Dock
WEEK 42-43 14 OKT 2015
ROTTERDAM Na jaren van voorbereidende werkzaamheden is het nu (bijna) zo ver. Op maandag 2 november wordt Aqua Dock geopend; dé test-, demonstreer-, en pro- ductielocatie voor innovaties op het water in de Dokhaven van RDM Rotterdam. De
officiële openingshandeling wordt verricht door wethouder Adriaan Visser. Daarnaast vertellen ondernemers en studenten over hun medewerking aan de realisatie van drijvende objecten binnen Aqua Dock. Meer informatie is te vinden op
www.rdmcoe.nl/aquadock
ASV blijſt zelfstandig
ROTTERDAM Hoe behartigen we de belangen van de particuliere schipper in de binnenvaart het beste? Deze vraag werd zaterdag 3 oktober tijdens de najaarsvergadering van de ASV be- antwoord met het besluit zich niet aan te sluiten bij de Europese Schippers Organisatie (ESO) of bij Koninklijke BLN-Schuttevaer.
In 2016 opnieuw gratis MARIN testtijd voor maritieme MKB’ers
totale aanbod van MARIN is ruwweg 40.000 euro waard per project. Klanten kunnen hun eigen modellen meenemen en zelf mee- werken bij de proefuitvoering. MARIN kan ook modellen maken, maar die moeten dan wel worden betaald. Datzelfde geldt voor analyses en rapportage door MARIN. Ervaring uit 2014 en 2015 leert dat deelnemers zelf nog zo’n 20.000 - 30.000 euro investeren in deze proeven. MARIN’s aanbod voor gratis testtijd helpt de MKB-klant om deze belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van hun concept makkelijker te maken.
Alles gebeurt confidentieel en de kennis die wordt opgedaan tijdens de proeven is geheel van de MKB’er zelf. Het MARIN-aanbod is ook geen overheidssubsidie. MARIN ziet het als haar bijdrage aan Nederlandse maritieme innovatie: MARIN heeſt moderne faciliteiten en is het grootste onafhankelijke maritieme testinstituut in de wereld. MARIN werkt voor grote reders, werven en energiemaatschap- pijen. Die faciliteiten en ervaring wil MARIN graag inzetten om Nederlandse maritieme MKB’ers vooruit te helpen.
Inschrijving Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich via e-mail inschrijven met een duidelijke beschrijving van hun concept en de tests die ze zouden willen uitvoeren. De deadline is 1 december 2015. MARIN selecteert zelf uit de inzendingen de meest innovatieve en kansrij- ke projecten.
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jaap de Wilde, 0317-493493 mail:
j.dewilde@
marin.nl
De ASV beëindigde op 21 januari 2011 het lidmaatschap van de ESO. Dit omdat ‘het dagelijks bestuur geen recht had gedaan aan het uitvoeren van het beleid zoals omschreven in de statuten en vastgelegd in de Algemene Raad; zoals het bepleiten van bodem of kostprijs tarieven in het vervoer, ondanks her- haaldelijk verzoek van diverse bonden, schippers en besluiten van de Algemene Raad’ (zie Scheepvaartkrant 201125). Nu Europa echter steeds belangrijker wordt, werd er tijdens de ledenvergade- ring in maart van dit jaar, besloten om een nieuw lidmaatschap van de ESO te onderzoeken. Gesprekken vonden na deze bijeenkomst plaats met Ons Recht (die wel is toegetreden), de secreta- ris-generaal van de ESO en het bestuur van BLN. De feiten en meningen, voor- en nadelen, maar ook de huidige ontwikkelingen binnen de ESO werden in augustus geëvalueerd in een samen- komst van de denktank en vervolgens in de najaarsvergadering voorgelegd aan de leden. De uiteindelijk conclusie luid- de ‘dat er weinig veranderd is binnen de ESO de afgelopen vijf jaar en dat er de afgelopen jaren meer bereikt is dan tijdens het ESO-lidmaatschap’. Uiteinde- lijk heeſt de ASV daarom besloten af te zien van een nieuw lidmaatschap.
Analyse
Tijdens de openbare najaarsvergadering kregen de aanwezigen een uitgebreide analyse voorgeschoteld door ASV-voor- zitter Sunniva Fluitsma, waarin duidelijk
werd gemaakt hoe ASV tot de keuze niet aan te sluiten bij ESO en Koninklijke BLN-Schuttevaer gekomen is. Zo werden onder meer de standpunten van de ASV versus BLN belicht. “De samenwerking met BLN gaat goed, er is inmiddels structureel overleg tussen de ASV en BLN”, aldus Fluitsma. Maar er blijven veel ‘kleine’ én ‘grote’ verschillen. Zo wil de ASV streven naar optimale (markt) transparantie; een punt waar BLN achterstaat, behalve als het gaat om vrachtprijzen. Daarnaast wil de ASV stre- ven naar het behoud van de diversiteit van de binnenvaartvloot. Hier is BLN het ook mee eens, maar stelt wel de vraag ‘of het houdbaar blijſt om met onder andere kleine schepen goede diensten te kunnen blijven verlenen?’ Naast deze ‘kleine’ verschillen zijn er ook punten waar beide partijen het volledig over eens zijn, zoals het streven naar modal shiſt en reglementeringen waarvan nut, noodzaak en haalbaarheid aantoon- baar bewezen zijn. Haaks tegenover elkaar staan ze echter op het gebied van belangenbehartiging. De ASV vertegen- woordigt de particuliere schipper terwijl BLN diverse belangen vertegenwoor- digt. Vooral dit laatste is volgens de ASV zorgelijk en wat de vereniging betreſt een negatieve ontwikkeling.
Daarnaast werden de huidige ontwikke- lingen binnen de ESO belicht. “Er komt een nieuwe overlegstructuur waarbij door middel van commissies de diverse expertises tot hun recht zouden kunnen komen. Dit zou kunnen leiden tot een hoger democratisch gehalte van de ESO. Maar er zijn (nog) geen nieuwe statuten en we weten ook niet hoe de nieuwe statuten eruit gaan zien. Gezien de ontwikkelingen (tegenstrijdige belangen binnen de ESO) zien wij die met zorg te- gemoet”, aldus Fluitsma. “Bij het overleg met BLN bleek tevens dat (nog steeds) wordt uitgegaan van datgene ‘wat haalbaar’ is. De afgelopen jaren horen of zien wij (schippers) nauwelijks iets vanuit de ESO en wij hebben de indruk dat die trend zich voortzet. We zijn dan ook tot de conclusie gekomen, dat aan de reden van de ASV om zich niet langer thuis te voelen in de ESO (te) weinig is veranderd”.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36