search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
1010 | WEEK 10-11 08 MAART 2023


North Sea Port behaalt opnieuw eisen


voor Europees milieucertificaat WVLISSINGEN North Sea Port heeſt ook dit jaar weer het milieucertificaat van de Europese havenvereniging ESO gekregen. Het is daarmee nog steeds de eerste grens- overschrijdende haven die het Europese mi- lieulabel heeſt behaald.


“Zo’n milieubeheersysteem opzetten over een landsgrens heen, Nederland en België/ Vlaanderen, is toch geen sinecure”, aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port. “Maar we zijn fier dat we het certificaat voor de tweede maal in de trofeeënkast kunnen zetten.”


De haven blijſt inzetten op een beter milieu en zet daarbij onder andere in op zowel de bouw van infrastructuur als op de vermindering van de uitstoot van zee- en binnenvaartschepen en de uitbreiding van biodiversiteit op en rond de haven- en industrieterreinen.


Voor de bouw van een steiger voor rivier- cruises in Gent bijvoorbeeld wordt van bij het ontwerp tot de uitvoering duurzaamheid in acht genomen. Bovendien wordt er wal- stroom voor binnenvaartschepen voorzien waardoor er voor de omgeving minder geluid, fijn stof en CO2-uitstoot zal zijn. In de loop van 2024 zal de riviercruisesteiger operationeel zijn.


Op maat Het certificaat valt onder het PERS: Port Environmental Review System. Het gaat om een systeem voor milieubeheer dat op maat van Europese havens is uitgewerkt voor hun duurzame ontwikkeling. Het maakt het moge- lijk de milieuprestaties van havens te meten


COLUMN AD VERDOORN


Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn columns behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.


en waar nodig bij te sturen. De certificering ge- beurt door een onafhankelijke organisatie.


Een haven krijgt het label ook niet voor eeu- wig en altijd: om de twee jaar volgt een evalu- atie. PERS-gecertificeerde havens moeten ac- ties ondernemen om het op milieuvlak beter te doen en hun uitstoot terug te schroeven. Het certificaat zit onder de vleugels van de ‘European Sea Ports Organisation’ (ESPO). Onder de noemer ‘EcoPorts’ delen 103 leden hun kennis en ervaring over milieubeheer.


Intussen behaalden een dertigtal daarvan reeds het PERS-kwaliteitslabel voor hun mi- lieubeheer. North Sea Port is opnieuw lid van deze selecte club.


19


Eerste waterstofpoederfabriek ter wereld in Amsterdamse haven


AMSTERDAM De eerste waterstofpoederfa- briek ter wereld zal worden gebouwd in de Amsterdamse haven. Electriq Global, speci- alist in innovatieve waterstofoplossingen, en Zenith Energy Terminals, een bedrijf dat brandstoffen en energiedragers opslaat en verwerkt, hebben samen een intentiever- klaring getekend voor de bouw van deze productiefaciliteit.


De fabriek wordt gebouwd op het terrein van Zenith en zal waterstofpoeder maken op ba- sis van groene waterstof, geproduceerd met stroom uit windenergie. Dit waterstofpoeder kan met behulp van generatoren omgezet wor- den in elektriciteit. Dit maakt het mogelijk ac- tiviteiten te verduurzamen waarbij nu diesel- generatoren gebruikt worden, bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden.


Waterstof in poedervorm heeſt het voordeel dat het veilig is en dat er alleen water nodig is voor een reactie. Zo zijn geen aansluitin- gen nodig, waardoor het onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan worden toegepast. De fabriek is de eerste ter wereld in zijn soort.


Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: “De komst van deze fabriek is een prachtig voorbeeld van de doorlopende energietransi- tie die plaatsvindt in onze haven, waarbij we toewerken naar het realiseren van een duur- zame brandstof-hub. We zijn blij om opkomen- de technologieën die in lijn met deze transitie opereren – zoals deze fabriek – te verwelko- men. Daarmee faciliteren we een intensiever gebruik van onze locatie en de samenwerkin- gen tussen verschillende partijen die actief zijn in het havengebied”.


Versnelling De komst van de waterstofpoederfabriek is één van de vele waterstofinitiatieven die deze en komende jaren in de Amsterdamse haven wor- den uitgerold. Zo wordt nu al gewerkt aan het project H2A samen met andere bedrijven uit de haven en partijen uit de waterstofsector aan import, bewerking en opslag van waterstof, werkt HyCC aan een groene waterstoffabriek in de haven en versnelt de haven van Amsterdam de waterstofeconomie in het gebied door de aanleg van waterstofleidingnetwerken te faciliteren.


Groene waterstof van Spaanse energieparken


ROTTERDAM Het Spaanse energiebedrijf Cepsa en ACE Terminal hebben een overeen- komst gesloten, waardoor in de toekomst groene ammoniak zal worden geleverd aan de geplande importterminal in de haven van Rotterdam.


Na omzetting van de ammoniak in waterstof


Tip! Voorkom belastingrente over vennootschapsbelasting


Staatssecretaris van Rij heeſt aangegeven dat de verhoging van de belastingrente voor de vennootschapsbelasting en bronbelas- ting naar 10,5 procent per 1 maart voorlo- pig niet doorgaat. De belastingrente blijſt 8 procent.


Drs. A. Verdoorn RB T 0184 414 766 I www.mooredrv.nl


Bij de voorjaarsbesluitvorming zullen de per- centages van de belastingrente integraal wor- den bekeken. U kunt deze rente voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag vennoot- schapsbelasting aan te vragen. In deze co- lumn vertellen we u hier meer over.


Wat is belastingrente? Belastingrente is een vergoeding aan de Belastingdienst voor het later betalen van be- lastingen. U betaalt rente over het bedrag dat u aan belasting moet (bij)betalen. In de mees- te gevallen ontvangt u geen rente als u recht heeſt op een belastingteruggave.


Wat is het rentepercentage? De rentepercentages van de belastingrente zijn gekoppeld aan wettelijke rente handel- stransacties (vennootschapsbelasting) en niet handelstransacties (overige belastingen). De rente bedraagt altijd minimaal 8 procent voor de vennootschapsbelasting en minimaal 4 procent voor de overige belastingen.


De wettelijke rente voor handelstransacties steeg per 1 januari 2023 van 8 procent naar 10,5 procent. De belastingrente voor de ven- nootschapsbelasting blijſt 8 procent. De be- lastingrente voor de overige belastingen blijſt overigens vooralsnog 4 procent.


Let op! De invorderingsrente (verschuldigd in verband met het later betalen dan de ui- terste betaaldatum) is in verband met de corona steunmaatregelen verlaagd. Deze wordt in stapjes opgebouwd naar het oude niveau. Vanaf januari 2023 bedraagt de


invorderingsrente 2 procent, 3 procent vanaf 1 juli 2023, om vervolgens uit te komen op 4 procent op 1 januari 2024.


Over welke periode wordt belastingrente gerekend? Vanaf wanneer je belastingrente moet gaan betalen, is per belastingsoort anders. Voor de vennootschapsbelasting geldt als hoofdregel dat belastingrente is verschuldigd wanneer na verloop van zes maanden na het boekjaar een (voorlopige) aanslag wordt opgelegd, waar- bij een vennootschapsbelasting betaald moet worden. De rente wordt berekend tot 6 weken na de datum op de aanslag. Belastingrente eindigt onder meer ook bij een van de volgen- de momenten: • 19 weken nadat de Belastingdienst de aan- giſte van uw onderneming heeſt ontvangen


• 14 weken nadat de Belastingdienst een ver- zoek tot opleggen of aanpassen van een voorlopige aanslag heeſt ontvangen


• als uw onderneming vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangiſte doet en de Belastingdienst de gegevens uit uw aangiſte ongewijzigd overneemt.


Zie hieronder per jaar wanneer de belasting- rente aanvangt wanneer het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar:


2021 Belastingrente vangt aan op 1 juli 2022 2022 Belastingrente vangt aan op 1 juli 2023 2023 Belastingrente vangt aan op 1 juli 2024


Belastingrente voorkomen door het aanvra- gen van een voorlopige aanslag Vennootschapsbelasting 2022 Uw onderneming betaalt geen belastingren- te als u uiterlijk 30 april 2023 een voorlopige aanslag over 2022 aanvraagt. Belastingrente wordt ook niet verschuldigd als de aangif- te vennootschapsbelasting 2022 is ontvan- gen voor 1 juni 2023. Daarbij geldt wel de


voorwaarde dat de aanslag conform de aan- giſte wordt vastgesteld.


Vennootschapsbelasting eerdere jaren Ook voor eerdere jaren is het belangrijk om – waar nodig – te verzoeken om een (aanvullen- de) voorlopige aanslag.


Let op! Het verzoek om aanpassing van de voorlopige aanslag moet zorgvuldig worden gedaan. Wanneer u bij veranderende omstan- digheden een verzoek doet om de voorlopige aanslag aan te passen, kan een boete worden opgelegd als u opzettelijk onjuiste informatie verstrekt.


Meer weten? Voorkom onaangename verrassingen achter- af. Heeſt u nog vragen over uw voorlopige aan- slag, of wilt u nog een wijziging indienen? Wij kunnen voor u een voorlopige aanslag aanvra- gen, zodat u de hoge belastingrente bespaart. Zaak blijſt in ieder geval om de voorlopige aanslagen zo dicht mogelijk bij de daadwer- kelijke belastingbedragen aan te laten sluiten Neem dan gerust contact op met onze belas- tingadviseurs. Wij helpen u graag verder.


kan deze energiedrager worden gebruikt voor eindtoepassingen in de industrie of voor di- rect eindgebruik in de scheepvaart en andere industrieën in Noordwest-Europa.


Cepsa ontwikkelt 2gW-installaties voor groe- ne waterstof op twee zonne-energieparken in het Zuid-Spaanse Andalusië.


Drs. A. Verdoorn RB Fiscalist bij Moore DRV


Trapezium 150 3364 DL Sliedrecht T 0184 414 766 I www.mooredrv.nl


Meld u nu aan voor de nieuwsbrief


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64