This page contains a Flash digital edition of a book.
854 | WEEK 10-11 08 MAART 2017


EERSTE VESTIGENDE ONDERNEMER VOOR BINNENHAVEN BIJ DEN HELDER Vliegende start nieuwe Kooyhaven


DEN HELDER De afgelopen dinsdag officieel geopende Kooyhaven bij Den Helder beleeſt een vliegende start met een eerste vestigen- de onderneming.


De eerste marktvraag voor het nieuwe regiona- le havengebonden bedrijventerrein komt van de in Den Helder gevestigde Glomar Offshore BV. Deze onderneming exploiteert een gevari- eerde vloot van speciaal gebouwde offshore supportschepen. Klaas Weij, CEO van Glomar Offshore: “Ik ben trots dat wij met deze uitbrei- ding nog meer service kunnen bieden aan zo- wel de olie en gas- als aan de windindustrie”.


Luchtfoto van de aanleg van de deze week geopende Kooyhaven aan het Noordhollandsch Kanaal.


Directeur Port of Den Helder Jacoba Bolderheij bij de opening: “Ik verwacht dat Port of Den Helder, met de Kooyhaven en de kades die nog ontwikkeld gaan worden, bij zal dragen aan de energietransitie op de Noordzee en onze positie als North Sea Energy Gateway (NSEG) verder versterkt. De econo- mie van Den Helder en regio wordt hiermee nog robuuster en toekomstbestendig”.


In de Kooyhaven breidt Glomar haar activi- teiten uit, door hier warehousing te vestigen voor klein onderhoud aan de schepen en mo- bilisaties ten behoeve van de windindustrie te kunnen realiseren. “De komst van Glomar heeſt een sterk aanzuigende werking op de gehele offshore-markt om hun activiteiten te exploiteren vanuit een op de toekomst gericht bedrijventerrein als de Kooyhaven”, aldus di- recteur Bolderheij.


Energiemarkt Met de ontwikkeling van de Kooyhaven is vo- rig jaar gestart. Het bedrijventerrein van circa 50 hectare biedt ruimte aan ondernemingen


binnen de supply chain voor de energie- markt, die haven- of watergebonden zijn. De Kooyhaven biedt daarnaast ruimte aan ande- re sectoren die van de ligging en havenfacili- teiten kunnen profiteren, zoals de jachtbouw en agri-business. De binnenhaven is gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal, ten zuiden van de N99 en ten oosten van de N9 op het grondgebied van gemeente Hollands Kroon.


Het Kooyhavengebied wordt ‘all electric’ aange- legd. Dat betekent dat er geen gas wordt aan- gelegd en dat de gebruikers hun ruimtes ver- warmen met duurzame zonne- en windenergie, eventueel in combinatie met thermische op- slag. Hiermee zet Port of Den Helder een vol- gende stap in de verduurzaming van de haven.


Impuls De ingebruikname van Kooyhaven betekent een impuls voor de lokale economie van Den Helder. Met de toevoeging van een binnenhaven wordt de beschikbare ruimte van de zeehaven nu optimaal benut.


Bedrijven die in de haven gevestigd zijn (of zich gaan vestigen) trekken toeleveranciers en andere (faciliterende) bedrijven aan, die nu terecht kunnen op de Kooyhaven en het aangrenzende bedrijventerrein Kooypunt. Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland Jaap Bond verwelkomt de brede economische aanwinst: “Een stevige positie van Port of Den Helder is niet alleen belangrijk voor Den Helder, maar biedt economische kansen voor de hele Kop van Noord-Holland”.


Tot 2023 worden drie grote windparken voor de Nederlandse kust gebouwd, waarvan één voor de kust van Noord- Holland. In de planning is na 2023 een nog veel groter windpark voorzien. De werkzaamheden vanuit Den Helder betreffen niet alleen aanleg van windparken op de Noordzee, maar vooral operations en maintenance; bedrijven die ervoor zorgen dat de windmolens in bedrijf blijven en onderhouden worden.


Rotterdam legt derde stadsbrug over ‘West’


ROTTERDAM De derde stadsbrug van Rotterdam komt te liggen in het stads- deel West, tussen Merwe-Vierhavens aan de noordzijde en de Sluisjesdijk in Charlois op Zuid. Deze definitieve keuze blijkt uit het Stedelijk Vervoersplan 2016-2030+ van de Maasstad, dat afgelopen maandag is aange- boden aan de gemeenteraad.


De nieuwe oeververbinding moet de leef- omgeving rondom de ’s Gravendijkwal ver- beteren en geeſt de binnenstad meer ruim- te voor voetgangers en fietsers. Het zou veel verkeer dat niet in de binnenstad hoeſt te zijn een nieuwe route geven en biedt verkeer uit de regio een makkelijker weg buiten het cen- trum om. Daardoor daalt het wegverkeer door de Maastunnel met de helſt en over de Erasmusbrug met een kwart.


Het Rotterdamse verkeersnetwerk staat on- der druk. Vooral de Maas blijkt een belangrijke barrière. Dit vraagt om nieuwe oeververbin- dingen voor hoogwaardig openbaar vervoer en de fiets, maar ook voor de auto. Het col- lege van b en w stelt dat de inzet op een eer- ste nieuwe oeververbinding over West meer voordelen oplevert dan een extra brug tussen Kralingen en Feijenoord. De kosten worden geschat op 400 miljoen euro.


Kansen “Sommige delen van Rotterdam hebben heel veel potentie voor nieuwe ontwikkelingen. Aan de westzijde van beide oevers liggen bij- voorbeeld nog veel onontgonnen kansen in de oude stadshavens. Ook Feyenoord City en Hart van Zuid bieden veel sociaal economisch perspectief. Volgens onderzoek kunnen de


maatschappelijke en economische effecten tot ruim boven de 200 miljoen euro oplopen voor Zuid. De waarde voor onze binnenstad is nog veel hoger berekend,” aldus wethouder Pex Langenberg.


Langenberg: “Slimme mobiliteit heeſt in- vloed op hoe we de stad inrichten, gebrui- ken, beleven en met elkaar omgaan. Het is goed om met elkaar na te denken hoe inno- vatieve mobiliteitsoplossingen bij kunnen dragen aan de opgaven waar we in de stad voor staan. Ik ben er trots op dat Rotterdam hier landelijk een voortrekkersrol vervult”. Op 11 april houdt Rotterdam het symposium ‘Mobility Matters’. Daar delen experts, be- leidsmakers en andere geïnteresseerden alle ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit met elkaar.


Enorme binnenvaartterminal kanaal Roeselare-Leie in 2019


BRUSSEL De Vlaamse minister van openba- re werken, Ben Weyts (N-VA), heeſt in een re- actie op een vraag van parlementslid en par- tijgenoot Bert Maertens bevestigd dat er op het kanaal Roeselare-Leie ter hoogte van Schaapbrugge in Rumbeke een reusachtige binnenvaartterminal zal worden aangelegd van 227 meter lengte en met een kaaiplateau van 21.000 vierkante meter.


JAN SCHILS


De kosten van deze “River Terminal Wielsbeke” (RTW) (ook wel River Terminal “Roeselare” genoemd) worden geraamd op 5,5 miljoen euro. Verwacht wordt dat nieu- we West-Vlaamse binnenvaartterminal – die tegen 2019 operationeel moet zijn – zal instaan voor een nieuwe jaarlijkse over- slag van 73.000 ton aan bulkgoederen en 63.000 m3 aan palletgoederen op het kanaal Roeselare-Leie.


Logistiek platform Volgens Maertens, die behalve Vlaams parlementslid ook burgemeester van Izegem is, zal er op deze manier een logis- tiek platform kunnen ontstaan met een grote meerwaarde voor het economisch leven en in het bijzonder voor de bedrijven in de hele regio Midden-West-Vlaanderen. Maertens: ”Meer transport via het wa- ter zorgt er bovendien voor dat we veel vrachtwagens van de weg kunnen halen.


Voorafgaande aan het besluit tot de aan- leg van de nieuwe binnenvaartterminal wer- den diverse marktverkenningen gedaan, waaruit werd geconcludeerd dat de locatie Schaapbrugge goede mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling van deze binnenvaart- terminal. Bovendien blijken er plannen te be- staan om ook de locatie Sasbrug in Izegem, die vlak naast Schaapbrugge ligt, te ontwikke- len voor watergebonden bedrijvigheid.


Dat is goed voor het milieu en vermindert de files op de weg.”


In verband met de binnenvaartterminal aan Schaapvrugge wordt er nog gewerkt aan een erfpachtovereenkomst tussen de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z). De raad van bestuur van W&Z zal deze erfpachtovereenkomst nog dit voorjaar ter goedkeuring voorgelegd krijgen. De terminal zal voor 80 procent door W&Z en voor 20 procent door RTW gefinancierd worden.


De bedrijventerreinen Schaapbrugge en Sasbrug liggen op de grens van Roeselare en Izegem en worden samen ontsloten via het kanaal Roeselare-Leie, de snelweg A17 en de spoorweg Brugge-Kortrijk. Zo is er in deze re- gio een aanzienlijk volume aan te transporte- ren goederen voorhanden, waarvoor duurzame transportcorridors via spoor en water kunnen worden opgestart.


Met de benauwende waterstanden van de afgelopen twee jaar nog vers in het geheugen, keek menigeen dit week- einde vol spanning naar het snel stij- gende water. De Duitse zijrivieren zijn gestremd, maar voor ons land lijkt het hoge water geen grote gevolgen te hebben. Minstens twee keer per jaar stijgen de waterstanden snel, meest- al in de adventstijd wanneer de eerste sneeuw smelt en in het voorjaar.


10 JAAR GELEDEN


“Ik vind het een grof schandaal dat on- derwijzers willen staken en dat soms nog doen ook, om die kleine kwes- tie van die enkele dag wegens ziekte”. Voorzitter Eversdijk van de CBOB haal- de op vrijdag 20 februari uiterst fel uit. Hij wees erop dat ook het onderwijs wordt getroffen door bezuinigings- maatregelen, maar dat binnenschip- pers naar zijn mening veel meer reden hebben om te gillen en schreeuwen.


20 JAAR GELEDEN


Scheepvaartkrant 30 JAAR GELEDEN


9


Oud-minister Peijs maakte het op haar laatste werkdag nog ‘even’ voor el- kaar. Ze bekrachtigde de afspraak voor de bouw van een dertien meter hoge nieuwe brug bij Ramspol. Het besluit heeſt veel bijval gekregen. Politiek Den Haag, maar ook de binnen- vaartwereld in de kop van Overijssel is blij met het besluit. Een hogere brug in de N50 tussen Emmeloord en Zwolle betekent minder vertraging voor het verkeer en dus ook voor het goederenvervoer.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60