This page contains a Flash digital edition of a book.
22 HULP GEVRAAGD AAN KONING WILLEM-ALEXANDER Duitse staat doet stuk waterweg in de ramsj


DÜSSELDORF Kan de staat gewoon een stuk rivier verkopen? Moet alles dan geprivati- seerd worden? Wat gaat een nieuwe eige- naar dan doen: afsluiten, tolheffen, een wa- terpretpark aanleggen? Toen bewoners van de gemeente Hitzacker ter ore kwam dat de Jeetzel die voor hun huisdeur stroomt te koop stond én dat een industriebedrijf het wilde kopen, kwamen ze in actie. De Vereniging ‘Samen voor Hitzacker’ wil de ri- vier in openbaar bezit houden, desnoods door het zelf te kopen.


het museum, dat ook een hoofdstukje over de Prins der Nederlanden heeſt.


Het was november 2016 toen Gerd Neubauer en enkele andere bewoners van het 5000-kop- pige Hitzacker ontdekten dat de Duitse staat 820 meter van de Jeetzel wilden verkopen. Dat is het deel van de rivier die als een gracht om het middeleeuwse stadscentrum slingert en dan in de Elbe mondt. Beroering ontstond onder de bewoners, en een drang iets te on- dernemen, en wel snel. Want de staat wilde voor 31 december het water van de hand heb- ben gedaan.


Geschiedenis Hitzacker lag tot 1989, tot de val van de muur pal aan de grens tussen de twee Duitslanden, op een strategisch punt. Waar precies de on- zichtbare ijzeren muur lag tijdens de koude oorlog was daar langs de Elbe altijd onduide- lijk. Liep die midden door de Elbe, of begon de DDR aan de oever aan de overkant? In ie- der geval was het voor de toenmalige West- Duitse regering belangrijk om de bevoegdheid te hebben over de 820 meter Jeetzel. Om zo toegang tot de Elbe te verschaffen. Ze kocht daarom in de vijſtiger jaren dat stuk rivier van de deelstaat Nedersaksen af. En sindsdien is dat stuk van de Jeetzel een bondswaterweg, net als de Duitse Rijn, de Moezel, het Wesel- Datteln-kanaal en noem maar op. Zo kon de Duitse staat in geval van nood er vrij over ver- voegen, lees: voor marine en leger gebruiken wanneer de koude in een warme oorlog zou veranderen. Daar kwam het gelukkig nooit van. ‘s Zomers is het rond Hitzacker een aan- trekkelijke plek voor watersporters. Idyllisch groen en vooral rustig. Marineschepen zijn ver te zoeken. De Jeetzel is uitsluitend een water voor plezierboten. Er liggen een drijvend res- taurant en een oude kaan waarop je kan trou- wen. Wel is de Jeetzel in die contreien een op- vangbekken voor hoogwater. Hitzacker heeſt er zelfs een museum aan gewijd. Dus moet de ‘bond’, de nationale staat, ervoor zorgen dat de sluizen en kades in orde zijn, om Hitzacker niet te laten onderlopen. Dat is waarschijn- lijk de reden waarom de staat wil verkopen. Hij wil af van deze kostenpost. Nu Hitzacker niet meer aan het koude-oorlog-front ligt maar midden in een groen hart zonder strate- gisch belang, klopt het kosten-baten-plaatje niet meer voor de boekhouders in Berlijn, of eigenlijk nog Bonn, de koude-oorlogs-hoofd- stad van Duitsland. Het ministerie van verkeer en digitale infrastructuur zit officieel namelijk nog altijd in Bonn, en dat ministerie gaat over de nationale waterwegen. Kosten-baten is HET credo van Duitslands nationale boekhou- ders, én het enige criterium voor het toeken- nen van fondsen voor ‘s lands transportwegen (zie het Bundesverkehrswegeplan). Toerisme scoort laag op de batenlijst, en het niet laten verdrinken van een 5000-koppig stadje kenne- lijk ook. Weg ermee dus. Liever levert de staat het lot van toerisme en Hitzacker over aan de hoogste bieder. Dus stelde de staat, via zijn Bundesanstalt für Immobilienaufgaben (BiMA) de 820 meter Jeetzel publiekelijk te koop. Voor 88.600 euro. Alsof het om versleten sol- datenuniformen gaat, of afgedankte militaire tanks. Want zulke dingen gaan regelmatig in de ramsj.


Nedersaksen grijpt in Het Hitzacker-avontuur doet de ronde. Na de lokale en regionale media heeſt het krenterige debacle nu de nationale pers gehaald. De bre- de discussie zet ook de politici in de deelstaat Nedersaksen onder druk. De rood-groene re- gering van Nedersaksen voerde een gesprek met de vereniging. In een brief liet ze vervol- gens weten dat de Jeetzel voor Nedersaksen volgens paragraaf zo-en-zo van betekenis is, en dat ze er alles aan doet om een privatise- ring van de Jeetzel te voorkomen. “De (deel- staat-)regering staat in contact met de na- tionale overheid. Over de condities wordt onderhandeld”. De vereniging laat nog niet los. Het gevaar is nog niet getemd. Ze blijſt op- roepen tot donaties. Wanneer de deelstaat inderdaad het Jeetzel-traject opkoopt – of te- rugkrijgt, want een dergelijk bezit betekent voortdurende vaste lasten – dan viert de ver- eniging feest. Alle aandeelhouders/donateurs krijgen hun geld terug.


Brief aan de koning De verkoop van de staat leidde tot opwinding in de gemeente Hitzacker. Het stadsbestuur liep tegen een muur van “puur economische argumenten”, aldus loco-burgemeester Julia Wiehler. De argumenten van de stad, namelijk dat het om een cultuurgoed en een toerisme- paradijs gaat, had een averechts effect. Het BiMA kwam tot de conclusie dat bij zo veel po- sitiefs de prijs eigenlijk hoger moest zijn. Hop, het prijskaartje van de 820 meter Jeetzel was op 15 december plotseling naar 95.000 euro verhoogd. Een klap in het gezicht van de stad die zo’n bedrag onmogelijk zelf kan financie- ren. Gerd Neubauer en zijn 60 medestrijders richtten een vereniging op om te voorkomen dat de rivier verramsjt wordt aan “wie weet wat voor een projectontwikkelaar”. Het gaat de vereniging ‘Samen voor Hitzacker’ erom de Jeetzel uit privéhanden te houden, en het gaat ook om meer, hoewel de naam van de vereniging anders suggereert. Neubauer: “Het gaat niet alleen om de Jeetzel. Rivieren mo- gen niet worden geprivatiseerd. Het gaat om openbaar bezit”. Het gaat de vereniging dus ook om ‘Samen voor de publieke ruimte’. Met een soort crowdfunding probeert de vereni- ging nu het stuk rivier te redden. Dankzij in- menging van lokale politici heeſt de stad het eerste kooprecht weten te reserveren met een afloopdatum van 31 maart. Donateurs kunnen bij de vereniging voor 108 euro een aandeel kopen, en daarmee doneren ze één meter van de rivier tussen de Drawehnertorbrücke en de Elbe aan de stad. Vóór 31 maart moet de vereniging het geld bij elkaar zien te krijgen. De stand van de Spendenbarometer, de do- natiepegel, staat momenteel (eind februari) op 52.100 euro, oſtewel 450 van de 820 me- ter. Trotse burgers hangen hun aandeel de- monstratief voor hun raam of in de etalage van hun winkel. En nog meer. Een boze dame uit Bremen, die ook heeſt gedoneerd, heeſt een oproep aan het Nederlandse koningshuis verstuurd. Ze vraagt de koning om hulp, ma- terieel of politiek. Claus von Amsbergen, de vader van Koning Willem-Alexander, kwam immers uit Hitzacker. “Hij is op Gut Dötzingen opgegroeid, hoort bij Hitzacker. Ik ken hem goed”, zegt de 76-jarige Neubauer. “We zijn er samen vaak met de boot op uitgetrokken”. Wanneer alles achter de rug is komt de brief in


Privatisering van openbaar bezit Het geval Jeetzal heeſt burgers in het hele land waakzaam gemaakt. De nationale regering heeſt voor 2016 een overschot van 7,7 miljard euro bekend gemaakt. De verkoop van on- derzeeboten krijgt 250 miljoen subsidie. Dan komt het spekken van de kas met de privati- sering van een stukje rivier voor 95.000 euro wel heel zielig over. Gaat het om iets anders? “Het kan ook andere nationale waterwegen overkomen die de staat niet meer nodig heeſt”, waarschuwt loco-burgemeester Wiehler, “ze- ker”. Dus wat gaat de nationale staat nog meer aan ‘overbodig’ spul verkopen: een berg, een vergrijsd en bijna verlaten dorp? In het vizier van Nedersaksen is de Ilmenau, een kabbe- lend riviertje dwars door het nationale park de Lüneburger heide. Maar ook de gedachten- spinsels binnen het ministerie van verkeer en digitale infrastructuur rond PPP-modellen pas- sen in het beeld. Public-Private-Partnership is een semi-privatisering, waarbij de privésector geen ‘openbare opdracht in landsbelang’ heeſt maar op pure winst uit is. Bij PPP-projecten denkt het ministerie niet aan toeristische wa- teren, maar aan de kanalen waarover ook de binnenvaart zijn goederen transporteert. De Jeetzel-affaire is een bittere voorsmaak van wat het ‘ministerie der waterwegen’ in Bonn nog meer in petto heeſt. Zeker onder leiding


van een minister uit Beieren die flirt met de nationale auto-industrie, en havens en water- wegen slechts als wormvormig aanhangsel be- schouwt (en die met de grootste ijver buiten- landse autorijders een tol wil opleggen). Als zo’n appendix pijn doet, dan snij je hem weg, is kennelijk zijn motto. “De Jeetzel is een na- tionale testloop”, daarvan is Gerd Neubauer stellig overtuigd. “De regering in Berlijn pro- beert met zo’n klein verkoopproject uit hoe de burgers reageren”. Nu nog een 820 meter rus- tige waterweg en straks beperking van de vrije vaart van de vaarroutes van de binnenvaart in Duitsland. Hitzacker probeert daar een stokje voor te steken.


Blaues Band Deutschland


Op 1 februari dit jaar heeſt de Duitse re- gering het programma Blaues Band Deutschland, het blauwe lint door Duitsland, aangenomen. Het is gaat om een samenwerkingsprogramma tussen het verkeersministerie en het ministerie van milieu. De twee ministeries werken samen aan de renaturalisatie van de wa- terwegen: meer investeringen en nieu- we accenten zetten op bescherming van de natuur en wateren, en tegen hoog- water, als ook op watertoerisme, vrij- tijdssport en ontspanning. Zo heet het letterlijk op de website van het verkeer- sministerie. Daartoe nog een citaat van verkeersminister Alexander Dobrindt bij de inauguratie van het programma: “Duitsland heeſt een uniek waterland- schap. Deze natuurschat willen we be- houden. Met het nationale programma Blaues Band Deutschland engageren we ons voor behoud en wederopbouw van zo natuurlijk mogelijke rivierenlandschap. Goederenverkeergeldt niet als het eni- ge kriterium voor investeringen; vanaf nu houden we ook rekening met de waarde voor vrijetijdsbesteding en de ekologi- sche ontwikkeling van een waterweg.”


De Duitse regering heeſt dus eigenlijk zelf net een programma gestart waarin de Jeetzel een plaats kan hebben: bevorde- ring van toerisme en bescherming tegen hoogwater, op en langs de nationale wa- terwegen. Het is een raadsel waarom de Jeetzel daar niet inpast.


Red de Jeetzel. Red de openbare ruimte. Stop privatisering van waterwegen.


Gemeinsam für Hitzacker heet de vereni- ging die donaties verzameld. Via de website kan iedereen bijdragen aan het voorkomen van de privatisering van een stukje water- weg. Gerd Neubauer is weliswaar zeer op- timistisch dat de deelstaat Nedersaksen inspringt, en de rivier weer tot zijn bezit brengt. “Maar het is natuurlijk een enorme symbolisch teken wanneer we kunnen laten zien dat mensen uit heel Duitsland, of ook uit het buitenland actief laten zien dat de staat daar fout handelt.” De vereniging za- melt geld in om het vervolgens aan de stad Hitzacker te schenken. Dan kan de stad het rivierstuk kopen. Het ziet er echter naar uit dat de deelstaat Nedersaksen opkomt voor


de Jeetzel. In dat geval is het geld niet nodig. Alle donateurs krijgen hun geld dan terug.


Wilt u ook redden of hoogstwaarschijnlijk alleen een symbolisch teken zetten? Klik op www.gemeinsam-fuer-hitzacker.de/# en klik dan op ‘spenden’ (betekent ‘doneren’) voor de details.


Hitzacker is trouwens echt een idyllisch plaatsje met veel vakwerkhuizen en een ge- schiedenis tot in de vroegste middeleeu- wen. Een bezoek waard. Wilt u meer le- zen over Claus von Amsberg in Hitzacker: http://www.museum-hitzacker.de/ prinz-claus.html


854 | WEEK 10-11 08 MAART 2017


Actualisez aussitôt vos données du bateau et du batelier ou ajoutez vos données par:


www.scheepvaarttelefoongids.nl


Omslag 2016_Ansicht + Rucken 12-05-16 12:44 Pagina 1


60 JAAR ERVARING, PASSIE EN EXPERTISE


DIVERSE SOORTEN RAMEN (VAST, BUITENKLAP, BINNENKLAP, SCHUIF, ZAK) IN CA. 30 SOORTEN PROFIELEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN BEGLAZING (ISOLEREND, HR++


KLIMAATBEHEERSEND, BRANDWEREND, VERWARMD, GEBOGEN) ONDER KEUR


, GELUIDWEREND,


Scheepvaarttelefoongids 2016


RAFA THERMISCH ONDERBROKEN PROFIEL: GEPATENTEERDE CONSTRUCTIE MET BEHOUD VAN STERKTE!


TROTS OM BI J TE DRAGEN Rafa Scheepsramen


Ambachtsweg 28 - 3831 KB LEUSDEN - Nederland T: +31 33 4945040 - W: www.rafa.nl - E: info@rafa.nl


www.scheep aarttele oongids.nl en Scheepvaarttelefoongids app


www.scheepvaarttelefoongids.nl en Scheep aarttele oongids app


www.scheepvaarttelefoongids.nl


J60AAR


Scheepvaarttelefoongids 2016


Scheep aarttele oongids 2016


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60