854 | WEEK 10-11 08 MAART 2017
ROND VERKIEZINGEN aan elkaars kant”
– zonder dat dat discussie in de zaal uit- lokte. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) profileerde zich vervolgens als een ‘oliemannetje’, door te wijzen op vele nog ongebruikte Europese fondsen voor nieuwe in- frastructuur in de binnenvaart.
Als eerste stelling kwam de keuze bij infrastruc- tuur aan de orde: ‘Beter investeren in een extra sluiskolk bij de Kreekrak dan in extra rijstrook op de A4.’ Volgens zowel Betty de Boer (VVD) als Peter van Dalen moet Rijkswaterstaat bij natte infrastructuurplannen afstappen van de huidi- ge kosten-batenanalyse, omdat die kunstwer- ken soms generaties lang meegaan. De Boer constateerde vervolgens dat bedrijventerreinen en binnenhavens beter moeten worden ontslo- ten. Als voorbeeld gaf zij dat diverse industrie- terreinen in de Drechtsteden ‘met de rug naar het water’ zouden zijn aangelegd.
Discussieleider Bart Kuipers (rechts) en de sprekers Van Helvert (op de rug gezien) en Van Essen. Op de eerste rij zitten (vlnr) Peter van Dalen, Eric Smaling, Roelof Bisschop en Betty de Boer.
Het politieke verkiezingsdebat, op het po- dium geleid door havenonderzoeker Bart Kuipers van de Erasmus Universiteit, werd telkens in koppels gevoerd aan de hand van stellingen. De eerste poneerde hij spon- taan zelf: “De haven drijſt op de binnenvaart”
Bodensee De aanwezigheid van een Europarlementariër deed vervolgens een verlader uit de zaal op- staan, met een vurig pleidooi voor een beter waterbeheer op de Bovenrijn. Hij constateerde dat er voor het derde achtereenvolgende jaar- wisseling sprake is geweest van opvallend laag- water op de Rijn. “Doe bij voorbeeld iets in de Bodensee. Want als dit structureel wordt, heb- ben we allemaal een behoorlijk probleem”. Peter van Dalen beaamde dat de Rijn sinds 1997 van karakter verandert – van een smelt- naar regen- rivier: “Als de sneeuw in de Alpen dunner wordt,
Cijfers over binnenvaart
ROTTERDAM Ter afsluiting van het Binnenvaartdebat mocht organise- rend BVB-voorzitter Annette Augustijn in het zaaltje een nieuwe website lance- ren met daarop allerlei feiten en cijfers over de sector.
De website
www.binnenvaartcijfers.nl is opgezet samen met de Binnenvaartkrant. De digitale vraagbaak ondersteunt de brede Blue Road campagne, waar de binnenvaart zich als duurzaam alternatief voor het vervoer van goederen presenteert. Als basis voor de keuze voor welke gegevens gepresenteerd worden, diende de regelmatig verschijnende uitgave ‘Waardevol Transport’ van het BVB. Een internet-uitgave wordt gezien als een logische volgende stap.
moeten we die rivier nog steeds kunnen gebrui- ken”. De Europarlementariër voegde daar aan toe dat er in Duitsland sprake is van grootschalig achterstallig onderhoud.
Een volgende stelling behandelde de ar- beidsmarkt, met een boute bewering: ‘Binnenvaartschipper is een vergeten beroep’. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop ging over dit onderwerp in debat met SP-woordvoerder Eric Smaling. Al gauw kwam het gesprek met de aanwezige schippers in de zaal op de streng gehandhaafde CCR-bemanningsregels, die diametraal lijken te staan op de ontwik- keling van het autonoom varen. “De werel- den gaan uit elkaar lopen”, aldus de spre- ker. Een woordvoerder van vakbond Nautilus kaartte vervolgens de inzet van Filipino’s op de binnenvaart aan: “De overheid duikt weg bij dit verhaal”.
HIGH-QUALITY MARINE LUBRICANTS
INFO@VROOAM-LUBRICANTS.COM
MANUFACTURER OF
+31 (0) 78 750 16 32
VROOAM-LUBRICANTS.COM
3
MARINETEC SERIES
Initiatiefwet CDA-Tweede kamerlid Van Helvert moest zich vervolgens verdedigen voor zijn initiatiefwet om meer transparantie te krijgen in de beprijzing van vracht op de bin- nenvaart, zoals op de spotmarkt. Hij kreeg kri- tiek van oud-schipper Jan Vogelaar van het CBRB: “De markt is zo transparant als wat! De vergelijking met de huizenmarkt slaat nergens op. Er is vrij verkeer van goederen en diensten. Ik denk dat de overheid zich daar niet mee moet bemoeien. Kom langs en dan leggen we het nog eens uit”. Van Helvert antwoordde dat de huidige regels ruimte laten voor excessen, die ten koste kunnen gaan van kleine zelfstan- dige ondernemers: “Ik wil duidelijke regels voor een eerlijke markt”. Hij kreeg bijval van een par- ticuliere schipper uit de zaal, die verduidelijk- te dat noodzakelijke marktinformatie nu alleen achteraf wordt gegeven.
verankerd in verkiezingsprogramma’s”
grote kansen om de mobiliteit verder te ver- beteren. Zo kan de binnenvaart een waarde- volle bijdrage leveren aan de verschuiving van wegtransport naar vervoer via waterwegen. Doorontwikkeling naar schonere luchtvaart en binnenvaart met nieuwe technologie is daar- bij essentieel om het milieu en de luchtkwali- teit te beschermen. Goederentreinen vervullen een belangrijke rol bij het verminderen van het aantal vrachtauto’s. Het CDA vindt dat dit ech- ter niet mag leiden tot overlast en onveiligheid in dorpen en steden. In dat geval moeten er andere oplossingen worden gezocht”.
PvdA “De grootste vervuiling vindt plaats op zee en in de lucht. In Europees ver- band wensen wij een Europese kerosinehef- fing en voortschrijdende uitstootnormen voor schepen. In nationaal verband steunen we initiatieven uit de vervoersector om de bin- nenvaart te vergroenen. We leggen de focus op het beter en slimmer benutten van be- staande snelwegen. We investeren meer in de technologie voor zelfrijdende auto’s, en in zogenoemde multimodale transportsy- stemen. Zo halen we goederenvervoer van de weg naar het schonere watervervoer. Om dit goed mogelijk te maken leggen we meer overslagpunten voor goederen aan op plek- ken waar wegen, vaarwegen en spoorwegen samenkomen”.
SP
“Bij investeringen voor goederen- vervoer kiezen we voor een maximale in- zet van de binnenvaart, omdat dit het minst belastend is voor het milieu. We investe- ren in het verduurzamen van de binnen- vaartvloot en zorgen ervoor dat jongeren weer een toekomst hebben in deze sector. Goederenvervoer over spoor door binnenste- den en dorpskernen moet worden beperkt en altijd voldoen aan de normen van veiligheid, trilling en geluid”.
CU
“De ChristenUnie wil het ge- bruik van schonere motoren in de binnenvaart bevorderen, het aantal ligplaatsvoorzienin- gen uitbreiden en naast de grote ook de klei- ne vaarwegen openhouden. De realisatie van overslagterminals voor water, weg en spoor wordt gestimuleerd. Gezorgd wordt voor veili- ge vaarroutes, bijvoorbeeld door recreatie- en beroepsvaart te scheiden. Er wordt geïnves- teerd in bruggen, sluizen en kanalen om het vaarwegennetwerk robuuster te maken en om wachttijden te reduceren.
Er wordt geïnvesteerd in sluiskolken en vaar- wegverdieping om de wachttijden te reduce- ren en het vaarwegennet robuuster te maken. Bij vervanging worden bruggen verhoogd om vierlaags-containervaart te faciliteren op de
Twentekanalen, de Maas en het Amsterdam- Rijnkanaal. De vergroting van de Sluis bij Kornwerderzand heeſt de hoogste priori- teit. Om de binnenvaart te bevorderen, is de realisatie van een verbinding tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal in Duitsland van belang.
De sluis bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk heeſt beperkte afmetingen. Hierdoor is het voor bepaalde schepen onmogelijk de sluis te passeren. Overijssel, Flevoland, Drenthe en Fryslân lopen nu grote economische kan- sen en werkgelegenheid mis. Vergroten van de capaciteit van het vervoer over water bij Delfzijl/Eemshaven is belangrijk voor de noor- delijke economie. De ChristenUnie zet zich in om de bevaarbaarheid van de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl te verbeteren voor langere en hogere schepen. Op dit moment vormt de zee- sluis bij Delfzijl een flessenhals”.
SGP “Vervoer over water is relatief goedkoop en schoon, zeker in een land dat doorsneden wordt door talloze waterwegen. Dat pleit ervoor om meer containers over wa- ter te transporteren, en minder over de weg. Nieuwe radarsystemen nemen schippers veel werk uit handen. De bemanningsregels hou- den daar nog geen rekening mee en moeten daarom aangepast worden. Er zijn nog veel
knelpunten in het vaarwegennet en er is veel achterstallig onderhoud. Dat geldt ook voor de kleinere vaarwegen, de haarvaten van het transport over water. Om dat noodzakelijke werk te kunnen doen, moet er voldoende geld voor worden gereserveerd. Het Rijk moet in samenwerking met gemeenten zorgen voor voldoende laad- en loskades”.
“Er is extra geld nodig voor innovatie in de binnenvaart. Voorbeelden: projecten rond de aansluiting van spoor- en wegvervoer op binnenvaart, het real-time meten van de diepte van vaarwegen en emissiereductie. Binnenvaartschippers moeten ruimte krijgen om de uitstoot van schadelijke stoffen door motoren te beperken door andere maatregelen dan alleen de vervanging van motoren. Het me- dedingingsbeleid moet schippers meer ruim- te geven voor samenwerking met elkaar, om zo een vuist te kunnen maken richting verladers.
Stevige relaties “Het voorbereidende werk is achter de rug”, aldus voorzitter Roland Kortenhorst van Koninklijke BLN-Schuttevaer. “Het is nu ech- ter zaak om snel na de formatie van het nieu- we kabinet stevige relaties op te bouwen met nieuwe Kamerleden en hun ambtenaren om ervoor te zorgen dat de voornemens ook tot uitvoer komen. Vanzelfsprekend zitten wij hier als brancheorganisatie bovenop”.
ONNODIG STILLIGGEN KOST GELD Bel van Andel 010 4293316
• Topkwaliteit tractieaccu’s, scheepsaccu’s en dynamo’s • Uit voorraad geleverd en vakkundig gemonteerd • Dealer voor Mastervolt en Victron omvormers en lader
Van Andel zorgt al ruim 85 jaar voor de juiste spanning aan boord!
www.vanandel-rotterdam.nl |
info@vanandel-rotterdam.nl
2e Merwedehaven
Grevelingenweg 23 3313 LB Dordrecht
Tel. +31(0)78 616 55 99
powertransmissionsdordrecht.com DEALER VAN
Advance keerkoppelingen
Rheinstrom boegschroefsystemen Carini Tandwielkasten
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60