854 | WEEK 10-11 08 MAART 2017
Evaluatieonderzoek naar eerste 48 uur na aanvaring stuw Grave
GRAVE Rijkswaterstaat, de betrokken water- schappen en veiligheidsregio’s trekken ge- zamenlijk op, in een evaluatieonderzoek naar de eerste 48 uur na de aanvaring van de stuw Grave. Het proces wordt begeleid door het Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing (DCC), onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
De dagelijkse begeleiding van het onder- zoek wordt naast DCC verzorgd door een regiegroep bestaande uit vertegenwoor- digers van Rijkswaterstaat, de drie betrok- ken veiligheidsregio’s (Gelderland-Zuid, Brabant-Noord en Limburg-Noord) en de waterschappen Rivierenland, Aa en Maas en Limburg. Onderzoeksbureau Berenschot is eind vorige maand aan de slag gegaan met dit evaluatieonderzoek. Daarnaast voert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid een geheel eigen onafhankelijk onderzoek uit.
Naar verwachting zijn de resultaten van het DCC-onderzoek voor de zomer bekend. De
hoofdvragen die hierbij centraal staan: hoe is de samenwerking tussen de (bovenregio- nale) partijen verlopen? Hoe liepen de in- formatie- en communicatielijnen? Hoe, in het kader van (bestuurlijke) verantwoor- delijkheden, is deze gemeente-, regio- en provincie grensoverschrijdende calami- teit opgepakt? Er wordt niet zozeer naar de schuldvraag gekeken, maar naar verbeter- punten voor de toekomst.
Benzeentanker Op donderdagavond 29 december 2016 is bij mistig weer een Duitse binnenvaarttanker, ge- laden met benzeen, in Grave dwars door de stuw op de Maas gevaren. Als gevolg hiervan raakten het schip en de stuw zwaar bescha- digd. De waterstand in zowel de Maas als het Maas-Waalkanaal daalde, met ernstige gevol- gen voor de scheepvaart en woonboten met ligplaatsen langs de Maas. Ook heeſt de ver- laagde waterstand effect gehad op de kades en dijken, het peilbeheer en de ecologie in de achterliggende gebieden.
Kostprijs nieuwe zeesluis Zeebrugge kan tot een miljard euro oplopen
BRUSSEL Het is nu zeker dat Zeebrugge een nieuwe zeesluis krijgt, die (alleen al zonder bijkomende infrastructuurwerken) minstens 400 miljoen euro zal kosten. Dat bedrag zal, mede afhankelijk van de vraag voor welk van de vier scenario’s voor het tracé wordt geko- zen, een totaal kostenplaatje kunnen ople- veren van tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro. Dat heeſt de Vlaamse overheid donder- dag 2 maart bevestigd.
JAN SCHILS
Vier mogelijkheden Momentaal worden vier scenario’s bestudeerd voor de plaats waar de nieuwe zeesluis het best kan worden gebouwd. Wanneer er een antwoord is op die vraag, kan snel met de aan- besteding worden begonnen. De Vlaamse re- gering zal dan ook definitief beslissen over de vraag hoe het project wordt gefinancierd. Ook wordt gerekend op gedeeltelijke Europese steun uit het budget van de Trans-Europese vervoers-Netwerken (TEN’s). Zowel de Vlaamse premier Geert Bourgeois als minister van open- bare werken Ben Weyts mikken op de start van de bouw nog voordat de huidige regeerperi- ode van de Vlaamse regering in 2019 afloopt. Hoeveel tijd de bouw van de nieuwe sluis en de bijkomende infrastructuurwerken zullen ver- gen, hangt af van de keuze voor welk scena- rio. Maar afgaande op de bouw van soortgelij- ke zeesluizen zou dat al gauw zes tot acht jaar kunnen duren, aldus een expert op dat vlak.
Oude sluis van 1904 De nieuwe zeesluis in Zeebrugge is intussen allesbehalve een overbodige luxe. De oude Visartsluis dateert al van 1904. Ook de Pierre Vandammesluis is al 30 jaar oud. Beide sluizen zijn niet alleen te klein geworden, ze hebben ook geregeld te kampen met mankementen waardoor het scheepvaartverkeer voor korte- re of langere tijd gestremd is. De nieuwe sluis is dan ook broodnodig om de bereikbaarheid van de achterhaven van Zeebrugge voor de scheepvaart te verbeteren. Grotere zeesche- pen hebben nu alleen toegang via de Pierre Vandammesluis.
De vier mogelijke scenario’s die nu worden be- studeerd zijn een nieuwe sluis op de Carcoke- site, een grondige renovatie en modernisering van de bestaande Visartsluis, een ontdubbeling van de Vandammesluis en een volledig nieuw sluizencomplex op het Verbindingsdok. De keu- ze tussen deze vier mogelijkheden hangt mede af van een aantal begeleidende maatregelen die door de bouw van de nieuwe zeesluis nood- zakelijk zijn. Daarbij gaat het onder andere om het omleiden van het verkeer (eventueel aan- leg van wegen) en van het traject van de kust- tram die een verbinding onderhoudt tussen De Panne en Knokke-Heist.
De Vlaamse regering werkt ook aan soepeler regels voor de kustvaart die aan strenge regels onderworpen is. Daarover zou in april meer uitsluitsel worden gegeven.
Vlaams parlement pal achter binnenvaart
BRUSSEL De Belgische politici Dirk de Kort (CD&V), Bert Maertens (N-VA) en Marino Keulen (Open VLD) loodsen gezamenlijk een voorstel van resolutie door het Vlaams par- lement, dat de binnenvaart ruim baan moet geven.
De Kort: “We verwachten een nieuwe groei- spurt van het vrachtverkeer in de nabije toekomst, met een stijging van maar liefst 44 procent tegen 2030. Op de weg is hier geen ruimte voor, vandaar dat we moe- ten inzetten op de modal shiſt naar onder andere de waterwegen. Want vervoer via binnenvaart is een veilig en milieuvrien- delijk alternatief voor de vrachtwagen. Vlaanderen heeſt een fijnmazig waterwe- gennetwerk, en dus is er een groot poten- tieel. Maar vandaag kan dat niet optimaal benut worden”.
De resolutie heeſt al unanieme steun gekre- gen in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaams parlement. De zesde
staatshervorming heeſt de bevoegdheden voor de binnenvaart naar Vlaanderen overge- heveld, maar men staat daar nog voor ‘uitda- gingen’ inzake de organisatie van de inspec- ties, scheepsmetingen en de administratie bij zulke controles. Er is te weinig personeel om die taken goed uit te voeren.
Obstakels Ook infrastructureel zijn er nog obstakels weg te werken. De Seine-Scheldeprojecten en de optimalisering van het Albertkanaal moeten tijdig gerealiseerd worden. “Momenteel worden er belangrijke infrastructuurwerken aan de Vlaamse waterwegen uitgevoerd. Denk maar aan het Albertkanaal met de verbreding en verhoging van de bruggen, maar ook aan de Seine-Schelde verbinding of de nieuwe sluis in Terneuzen. Om de Europese cofinanciering veilig te stellen, is het belangrijk dat die dossiers een vlotte doorloop kennen”, stelt mede-indiener Marino Keulen.
21
Silo’s cementcentrale sluis IJmuiden op hun plaats
Het zicht vanuit de stuurhut.
DORDRECHT PTC (Particuliere Transport Coöperatie) uit Capelle aan den IJssel heeſt zich weer bewezen met uitzonder- lijke vervoer over water, door eind febru- ari een speciaal transport te laten va- ren van de Firma Bos Wieldrecht tussen Dordrecht en IJmuiden. Twee silo’s met een afmeting van 14,5 meter hoog en een diameter van 9,5 meter werden staand aan boord van mvs Esperanza naar de nieuw te bouwen mobiele cementcentra- le op het sluizencomplex van IJmuiden gevaren.
Foto: Hans Hulsker
Door de bijzondere hoogte kon het trans- port niet de normale vaarroute volgen. Voor dit transport werd door Rijkswaterstaat toe- stemming verleend de staande-mastroute te varen, uitzonderlijk voor een schip van 110 x 11,45 meter. Deze tocht leverde spec- taculaire situaties op, in verband met de krappe ruimte die doorgaans beschikbaar is bij de kunstwerken langs de Gouwe en op de Amsterdamse grachtengordel. Ondanks de stormachtige wind op de dagen van transport lag het schip op tijd aan de kade van de sluis in IJmuiden.
Binnenvaart kan straks ook gepland sluis Terneuzen passeren
TERNEUZEN De werkzaamheden voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen zullen een im- pact hebben op de scheepvaart. Om de hin- der zoveel mogelijk te beperken wordt de Gent-Terneuzeninformatietool – nu alleen voor zeeschepen en sleepboten – vanaf 1 juli ook opengesteld voor de binnenvaart. Met deze planningstool kunnen binnenvaart- schepen zich vooraf melden om door de sluis te varen. Havenbedrijf Gent, Zeeland Seaports, het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen, de Koninklijke BLN-Schuttevaer, het Vlaamse Maritieme Dienstverlening en Kust en Rijkswaterstaat ondertekenden hier- toe 23 februari een overeenkomst.
In het najaar van 2017 starten de
werkzaamheden voor de Nieuwe Sluis in het sluizencomplex in Terneuzen. In plaats van drie sluizen zullen dan twee sluizen beschik- baar zijn. Tijdens de bouw - tot 2022- valt de Middensluis uit. Op die plek komt de Nieuwe Sluis. De binnenvaartschippers die de sluis moeten passeren, krijgen dan ook te maken met vertragingen tijdens de bouwperiode. Een goede planning is daarom noodzakelijk.
Ervaring met planning van zeeschepen De sluispassage van zeeschepen wordt al vanaf 2012 vooraf verplicht gepland. Zo kan het schut- ten vlot verlopen en worden wachttijden zoveel mogelijk vermeden of ingeperkt. De passage van de binnenvaart wordt tot nu toe nog niet voor- af gepland. Dit is ook nog niet eerder op deze
schaal in Vlaanderen of Nederland toegepast.
Volle capaciteit van de sluis benutten Met een goede planning kan de beschikbare capaciteit beter worden ingezet en weten de schippers vooraf hoe laat ze kunnen schutten. Schippers kunnen hierop hun reisplan afstem- men, door bijvoorbeeld langzamer te varen en brandstof te besparen. Een ander voordeel is dat schippers op grotere afstand van de sluis kunnen wachten op hun schutting op ligplaat- sen die minder druk bezet zijn.
Binnenvaartschippers kiezen zelf of ze hun sluispassage vooraf inplannen of niet. Een binnenvaartschip zal zich ook nog steeds, net zoals nu, per marifoon kunnen aanmelden bij
de sluis. Het schip wordt dan ingedeeld op de eerst mogelijke vrije positie.
Samenwerking voor sluisplanning De planningstool wordt gebouwd in op- dracht van het Havenbedrijf Gent, Zeeland Seaports, Maritieme Dienstverlening en Kust en Rijkswaterstaat. De bouw van de tool kost tweehonderdduizend euro en wordt voor de helſt gefinancierd door het project Nieuwe Sluis Terneuzen. Bij de voorbereidingen zijn daarnaast het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen, de Koninklijke BLN-Schuttevaer, het Loodswezen, de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, de Schelderadarketen en Waterwegen en Zeekanaal betrokken.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56 |
Page 57 |
Page 58 |
Page 59 |
Page 60