This page contains a Flash digital edition of a book.
060


OLYMPIC GAMES / AQUATICS CENTRE, LONDON, UK


Left The centre was given a retail lighting approach that would emphasise the curved concrete forms within the space, such as this area behind the diving boards.


Below Large windows look on to the pool from the swimmers lounge, which will become an entrance hall in legacy.


which 27 of the 1kW and 20 of the 400W fixtures were temporary) were used for their efficiency and high colour rendering. There are also some small filming lights installed specifically for broadcasting, for some particular effects.


The lights are controlled in different stepped switching modes so that the levels can be greatly reduced when no filming is underway.


In legacy mode, a large portion of light will be provided by the glazed facades that will replace the extended seating stands. These will incorporate a frit pattern that has been carefully designed using a series of reflec-


DEUTSCH DEUTSCH


Das vom Architekturbüro Zaha Hadid (ZHA) entworfene Aquatics Centre liegt am südöstlichen Rand des Olym- pic Park. Es hat einen fest installierten zentralen Bereich mit einer zusätzlichen vorübergehenden Bestuhlung auf beiden Seiten. Diese Bestuhlung wird nach den Spielen wieder abgebaut. Der Hauptteil des Gebäudes besticht durch ein wellenartige Dachkonstruktion, die sich wie eine Welle aus dem Grund erhebt. Die Höhe des Gebäudes mit der wellenartigen Außen- kontur ist den Erfordernissen in Bezug auf das Hauptschwimmbecken und das Tauschbecken ange- passt. ZHA arbeitete Seite an Seite mit Arup um - unter Berücksichtigung der Vorgaben und der Erfahrung des ODA, der London Development Agency und Sport Eng- land - die Lichtplanung für das Projekt fertigzustellen. Die Planung musste den Bedürfnissen der Athleten, der Zuschauer und der Übertragungsanstalten gere- cht werden. Der Raum wurde ausgeleuchtet wie eine


tion and glare analyses.


In the lower level practice pool, where filming is not an issue, a permanent lighting solution was installed. Ceiling coffers are lined by a light diffusing fabric backlit with fluorescent luminaires to create a bespoke light box effect. This solution not only provides a ‘natural’ sky-lit ambiance to the training pool, but the fabric also serves to reduce acoustic reverberation. After the Olympics and Paralympics, the Aquatics Centre will close as it undergoes transformation into legacy mode. It is due to re-open in Easter 2014 - minus wings - as part the park’s rebranded South Plaza.


große Ladenfläche. Die Beleuchtung in der Haupthalle wurde in elliptischen Deckenöffnungen versteckt, die auch genug Platz für Kameras und Sprecher-Equip- ment bieten. Im sog. Call Room, wo das Filmen keine Rolle spielt, wurde eine dauerhafte Beleuchtungslösung gefunden. Die Kassettendecken sind mit diffundieren- dem Stoff bespannt und mit Leuchtstofflampen hinter- leuchtet, um einen maßgeschneiderten Leuchtkastenef- fekt zu erreichen.


ITALIANO


L’ Aquatics Centre (centro degli sport acquatici) di Zaha Hadid (ZHA) è situato sul lato sud-orientale del Parco Olimpico. Comprende una sezione centrale permanente con posti a sedere aggiuntivi temporanei, fissati lungo le due fiancate, che verranno rimossi dopo i giochi. Il corpo principale dell’edificio presenta un tetto a mo’ di onda che spazia da terra. L’altezza è ondulata per adat- tarsi alle esigenze della piscina principale e la piscina per i tuffi. Per completare il sistema di illuminazione del progetto,


PROJECT DETAILS


London Aquatic Centre, Olympic Park, London, UK Client: Olympic Delivery Authority Architect: Zaha Hadid Architects Lighting Design: Arup


ZHA ha collaborato con Arup, attingendo alle idee e alla competenza dell’ODA, la London Development Agency (agenzia per lo sviluppo della capitale inglese) e con Sport England. Il sistema doveva soddisfare le esigenze degli atleti, degli spettatori e delle emittenti. Lo spazio è stato illuminato come se fosse una grande superficie dedicata alla vendita. Nella sala principale le armature per l’illuminazione sono state nascoste nelle aperture del soffitto ellittiche che contengono anche la telecamera e gli altoparlanti. Nella vasca di allenamento, dove le riprese non rappre- sentano un problema, è stata installata una soluzione di illuminazione permanente. Le rientranze del soffitto sono state ricoperte con un tessuto che proietta la luce in modo diffuso, retroilluminato con lampade fluores- centi per creare l’effetto di un illuminatore su misura.


ESPAÑOL


El Aquatics Centre de los Arquitectos Zaha Hadid (ZHA) se encuentra lindando al sudeste con el Parque Olím- pico. Consta de una sección central permanente con


asientos adicionales temporarios a lo largo de ambos lados, los cuales serán removidos al finalizar los juegos. El cuerpo principal del edificio destaca un techo ondu- lante que arremete desde el piso. Su altura ondula para satisfacer las necesidades de la piscina principal y la piscina para clavados. ZHA trabajó al lado de Arup para completar la idea de la iluminación para el proyecto, recurriendo al aporte y a la experiencia de la ODA (Olympic Delivery Authority), la Agencia de Desarrollo de Londres y de Sport England. El proyecto debía satisfacer las necesidades de los atle- tas, los espectadores y de las emisoras. El espacio fue iluminado como si se tratara de un gran espacio para ventas minoristas. Los artefactos del hall principal se encuentran escondidos en aperturas elípticas del cielo raso las cuales también sostienen equipamientos de cámaras y parlantes. En el salón de entrenamiento, donde la filmación no es un problema, se instaló una solución de iluminación permanente. Los casetones del cielo raso están revestidos de una luz de fondo difusa con luminarias fluorescentes para crear un efecto de caja luminosa a medida.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92  |  Page 93  |  Page 94  |  Page 95  |  Page 96  |  Page 97  |  Page 98  |  Page 99  |  Page 100  |  Page 101  |  Page 102  |  Page 103  |  Page 104  |  Page 105  |  Page 106  |  Page 107  |  Page 108  |  Page 109  |  Page 110  |  Page 111  |  Page 112  |  Page 113  |  Page 114  |  Page 115  |  Page 116  |  Page 117  |  Page 118  |  Page 119  |  Page 120  |  Page 121  |  Page 122  |  Page 123  |  Page 124  |  Page 125  |  Page 126  |  Page 127  |  Page 128  |  Page 129  |  Page 130  |  Page 131  |  Page 132  |  Page 133  |  Page 134  |  Page 135  |  Page 136  |  Page 137  |  Page 138  |  Page 139  |  Page 140  |  Page 141  |  Page 142  |  Page 143  |  Page 144  |  Page 145  |  Page 146  |  Page 147  |  Page 148  |  Page 149  |  Page 150  |  Page 151  |  Page 152  |  Page 153  |  Page 154  |  Page 155  |  Page 156  |  Page 157  |  Page 158  |  Page 159  |  Page 160  |  Page 161  |  Page 162  |  Page 163  |  Page 164  |  Page 165  |  Page 166  |  Page 167  |  Page 168