search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
34


Retailers kiezen voor 150.000 m2 multimodaal distributiecentrum in North Sea Port


GENT WDP breidt de multimodale locatie in Gent uit met een multimodaal distributie- centrum van zo’n 150.000 m2 in North Sea Port. Retailers X20 Badkamers, Overstock Home en Overstock Garden gaan er gebruik van maken. Juist het trimodale karakter (wa- ter-spoor-weg) van de locatie in Gent was cruciaal: de drie Belgische bedrijven willen van hieruit de supply chain optimaliseren en op milieuvriendelijke wijze uitbouwen, dankzij de directe connectie met de nabij ge- legen containerterminal aan het Kluizendok.


Het distributiecentrum komt aan het Kluizendok in Gent in North Sea Port. De di- recte nabijheid van de containerterminal verenigt meerdere transportmiddelen die


gebruik maken van het water richting zee en binnenwateren, de weg (E34, E17 en E40) en het spoor. De centrale ligging van North Sea Port – en Gent in het bijzonder – in West- Europa, zorgt ervoor dat bedrijven en hun handelspartners het Europese hinterland op- timaal en efficiënt bedienen. Daarmee kan het Kluizendok worden beschouwd als een van de multimodale knooppunten in Vlaanderen met goede verbindingen naar Nederland, Frankrijk en Duitsland


Het gaat om een totale investering van zo’n 80 miljoen euro. Naar verwachting wordt er in de loop van het voorjaar van 2021 gestart met de bouw. Uiteindelijk zal alles in zo’n anderhalf jaar klaar zijn.


DERDE KWARTAAL ‘SLECHTS’ ACHT PROCENT MINDER OVERSLAG Krimp in haven Hamburg


HAMBURG Het management van de haven Hamburg toont zich optimistisch over de jongste overslagcijfers. “We zijn bijna door het dal”, laat de Hamburg Hafen Marketing (HHM) bij de presentatie van de overslagcij- fers van het derde kwartaal weten. In tonna- ge nam de overslag met acht procent af ver- geleken met dezelfde periode in 2019, naar 32 miljoen ton.


JUDITH STALPERS


Bij de containeroverslag bedroeg de krimp vier procent in de maanden juli tot en met september. Totaal gingen in het derde kwar- taal 2,3 miljoen teu over de havenkades in Duitslands grootste zeehaven. De HHM hoopt nu dat de krimp in overslag verder afneemt, aangedreven door een opwaartse trend in in- dustriële activiteiten en in binnenlandse con- sumptie. De handel profiteerde in het derde kwartaal van minder strenge corona-regels en het aanvullen van voorraden bij bedrijven en handel voor het kerstseizoen. Axel Mattern, bestuurslid van HHM, onderstreepte verder dat alle bedrijven in de haven Hamburg, on- danks de zware krimp, dag en nacht paraat stonden om zo de verzorging van Duitsland en


COLUMN


Recht in zicht


Ynke Ooijkaas


E ynke.ooijkaas@boonkvanleeuwen.com T 010 2811 815 I www.boonkvanleeuwen.nl


het buitenlandse achterland te garanderen. Over de eerste negen maanden van het jaar bedroeg de overslag in de haven Hamburg 93,2 miljoen ton, een minus van 10,7 pro- cent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is grotendeels toe te schrijven aan minder stukgoed (-9,9 procent) en min- der bulk (-12,4 procent). De tussenstand voor containeroverslag staat op 6,3 miljoen teu (een minus van 9,9 procent vergeleken met de stand na drie kwartalen in 2019). Alleen het verkeer met bestemmingen in de Verenigde Staten, Singapore en het Verenigd Koninkrijk liet een lichte groei zien. Het verkeer op China en Rusland, de belangrijkste markten voor de haven Hamburg, implodeerde met 15 procent. Dit weerspiegelt zich ook in de verschillen tus- sen de import- en exportcijfers. Import kromp met 14,1 procent, gedragen door minder aan- voer van ijzererts en kolen. De export kromp met slechts 5,5 procent, omdat het profiteer- de van een groei in landbouwbulk.


Voor 2020 verwacht HHM onder het resultaat van 2019 te blijven, “ondanks het herstel dat zich sinds juli aſtekent”, zegt bestuurslid Ingo Egloff. Hij rekent op een krimp verder onder de 10 procent.


952 | WEEK 50 9 DECEMBER 2020


Twee miljoen euro voor schone en slimme stadslogistiek in Rotterdam


ROTTERDAM Havenstad Rotterdam trekt twee miljoen euro uit voor innovatie in stadslogistiek. Sinds deze maand kunnen ondernemers aanspraak maken op de nieu- we subsidie Lab Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Hiermee wil de gemeente slimme en schone stadslogistiek stimuleren. Om zo ge- zamenlijk toe te werken naar een uitstootvrij Rotterdam.


Elk vernieuwend, concreet en op korte ter- mijn uitvoerbaar idee om de stadslogistiek – of onderdelen ervan – efficiënter of uitstoot- vrij te maken kan in aanmerking komen voor de subsidie. De projecten in Lab ZES moeten zogenaamde ‘living labs’ zijn, waar kennis en ervaring opgedaan kan worden. Dit met meet- baar resultaat en de potentie om het concept verder uit te rollen in Rotterdam. Vanaf 1 de- cember 2020 kunnen ondernemers de sub- sidie aanvragen. De regeling loopt tot 31 de- cember 2022.


“Efficiënte en schone stadslogistiek draagt bij aan onze ambities voor een gezond,


duurzaam en bereikbaar Rotterdam. De Lab ZES subsidie helpt ondernemers op weg om onnodige ritten te voorkomen en het overblij- vende verkeer zo veel mogelijk elektrisch te maken,” aldus wethouder Arno Bonte (duur- zaamheid, luchtkwaliteit en energietransi- tie). Bonte: “Slimme en schone stadslogistiek in Rotterdam realiseren we samen. Vandaag is hierin een belangrijke stap gezet. 56 par- tijen uit de logistieke sector en de gemeente Rotterdam ondertekenden het ambitiedocu- ment Convenant Zero Emissie Stadslogistiek. Hiermee verbinden zij zich aan allerlei concre- te acties om het gezamenlijke doel te behalen. Samen zijn we op weg naar nul: nul inefficiën- te ritten, nul opstoppingen en nul uitstoot.”


Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces is te vinden op www.rotter- dam.nl/loket/subsidie-stadslogistiek.


u


HAARLEM De provincie Noord-Holland geeſt een duurzame impuls aan de ambities van de zeehavens van het Noordzeekanaalgebied en Den Helder om de transitie door te ma- ken van overwegende bulkoverslag naar een circulaire haven. Een extra toegezegd inves- teringsbedrag van 4 miljoen euro voor beter benutten en verduurzamen van bestaande terreinen wordt daarvoor een goed signaal genoemd.


Als u de e-paper leest, kunt u hier een artist impression bekijken


Extra duurzame impuls voor zeehavens in Noord-Holland


Dit betekent wel dat de regio met sturen- de hulp van de provincie snel orde op zaken moet stellen om de over elkaar buitelende ruimteclaims goed af te wegen. De aanpak van de woningnood domineert momenteel het debat, terwijl het circulaire en sociaaleco- nomische belang van de haven wordt onder- schat. De Tweede Kamer maakt zich hier ook zorgen over, zo blijkt uit een recent aangeno- men motie van de VVD.


De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA)


Mr Specialis denkt diep na; hij heeſt een goe- de klant met problemen. Als er niet wordt in- gegrepen, dreigt een faillissement. Wat te doen? Voor deze klant kan de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) de oplossing zijn.


Mr Specialis zet het allemaal eens onder el- kaar. Per 1 januari 2021 treedt de WHOA in werking. Doel van deze wet is het aantal faillis- sementen terugdringen en meer mogelijkhe- den geven voor een doorstart. Iedere onderne- mer kan van de WHOA mogelijkheden gebruik maken. De ondernemer moet wel op omval- len staan, dat wil zeggen dat zonder ingrijpen op grond van de WHOA de ondernemer failliet gaat.


Een ondernemer die een WHOA-akkoord tot stand wil brengen, kan kiezen uit een openbare of besloten akkoordprocedure. Uitgangspunt bij een WHOA-akkoord is dat een schuldeiser niet in een slechtere positie mag komen dan bij faillissement. Voor de totstandkoming van een akkoord dienen de schuldeisers in groepen te worden verdeeld. Schuldeisers met gelijke rechten zitten in dezelfde groep (bijvoorbeeld een groep gewone schuldeisers en een groep belastingdienst). Het akkoord heeſt geen in- vloed op rechten van werknemers.


Elke klasse van schuldeisers stemt over het ak- koord. Een klasse stemt met het akkoord in, als


ten minste 2/3 van de totale vordering van de betreffende klasse of ten minste 2/3 van het geplaatste kapitaal met het akkoord instemt. Het gaat dus niet om het aantal schuldeisers dat voor of tegen stemt, maar om de schul- denlast die gestemd heeſt. Als minstens één klasse met het akkoord instemt, kan het ak- koord aan de rechtbank ter goedkeuring wor- den voorgelegd. De rechtbank kan zelf of op verzoek van de schuldenaar een zogenaamde ‘observator’ benoemen. Deze observator is onafhankelijk. Hij kijkt of het proces om te ko- men tot een akkoord goed gaat. Als hij merkt dat de belangen van schuldeisers worden ge- schaad, moet hij de rechtbank informeren.


De rechter kan een ‘herstructureringsdeskun- dige’ benoemen. Deze herstructureringsdes- kundige behartigt de belangen van iedereen die bij het akkoord betrokken is: schuldenaar, schuldeisers, werknemers e.d. De herstructu- reringsdeskundige is geen curator; de schul- denaar kan gewoon zaken blijven doen. Wel is na benoeming van de herstructurerings- deskundige de herstructureringsdeskundige de enige die een akkoord kan aanbieden. De


herstructureringsdeskundige moet het zoge- naamde 'schaap met vijf poten' zijn; hij moet veelzijdig zijn. Het kan hierbij gaan om een ad- vocaat, accountant, jurist, financieel specia- list, interimmanager.


Als in de voorbereidings- en aanbiedingsfa- se geen herstructureringsdeskundige is be- noemd, is de rechtbank verplicht een observa- tor te benomen (tenzij iedereen instemt). De rechtbank toetst altijd of het akkoord aan de algemene regels voldoet. Op verzoek kan de rechter ook aanvullende eisen toetsen. Als de rechter het akkoord goedkeurt, geldt het ak- koord voor alle schuldeisers; dus ook voor de- genen die tegen stemden of niet stemden. Er is geen hoger beroep of cassatie tegen deze uit- spraak mogelijk.


De schuldenaar houdt zelf voor een groot deel de touwtjes in handen. De WHOA kent een aantal bijzondere mogelijkheden om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken. Zo kan je vragen om een afkoelingsperiode of wijzi- ging van de lopende contracten (geldt niet voor arbeidsovereenkomsten).


Ynke Ooijkaas is advocaat bij Boonk Van Leeuwen Advocaten te Rotterdam en gespecialiseerd in vervoers-, binnenvaart- en handelsrecht. Ynke heeſt vrijwel haar hele werkzame carrière in een op scheepvaart gerichte werkomgeving doorgebracht en geeſt juridische ondersteuning aan diverse binnenvaartorganisaties als ook aan de zogenaamde ‘bruine vloot’.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36