This page contains a Flash digital edition of a book.
840 | WEEK 34-35 24 AUGUSTUS 2016


Keuzedelen in maritiem mbo


ZWIJNDRECHT Met ingang van schooljaar 2016-2017 krijgen de maritieme mbo-oplei- dingen, zoals de binnenvaartopleidingen matroos, schipper en kapitein/manager te maken met keuzedelen, laat Koninklijke BLN- Schuttevaer weten. De leerlingen kunnen kiezen uit de keuzedelen: tankvaart, passagiersvaart, droge lading en container- vaart. Daarnaast wordt een keuzedeel Duits en Arbo ontwikkeld.


Door dit nieuwe onderdeel, binnen overigens alle mbo-opleidingen, kan een leerling zijn arbeidsmarktpositie verstevigen, maar ander- zijds kan de werkgever de leerling stimuleren een keuzedeel te kiezen dat goed aansluit bij de werkzaamheden bij hem aan boord. Keuzedelen zijn ontstaan omdat het bedrijfs- leven, ook de binnenvaart, behoeſte heeſt aan leerlingen die beschikken over actuele kennis. Leerlingen die op de hoogte zijn van de nieuw- ste technieken, die weten wat er nu en later speelt in de binnenvaartsector, en leerlingen die klaar zijn voor de brede carrièremogelijk- heden in deze branche.


Vier soorten keuzedelen Scholen hebben de mogelijkheid om vier soorten keuzedelen te ontwikkelen: ver- diepende -, verbredende -, doorstroom- en remediërende keuzedelen. De remediërende keuzedelen komen al- leen voor in de entree-opleidingen. De entree-opleiding is een opleiding na het vmbo en voorafgaand aan een mbo-opleiding. Verdiepende keuzedelen geven de leerling de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in een speciaal onderwerp. Een leerling die


werkt in de tankvaart kan zich verdiepen en specialiseren in de tankvaart door het keuzedeel tankvaart te kiezen. De leerling leert nog meer over diverse soorten ladingen, procedures en bijvoorbeeld het belang van veiligheidsmiddelen. Verbredende keuzedelen geven de leerling de kans om wanneer hij in de tankvaart werkzaam is, zijn kennis te verbreden met bijvoorbeeld een keuzedeel containervaart of passagiersvaart. Daarnaast is er voor de scholen de mogelijk- heid om doorstroom-keuzedelen te ontwikke- len. Met een doorstroom-keuzedeel kan de leerling na zijn mbo Binnenvaart eventueel doorstromen naar een hbo-opleiding.


Geen onderdeel van kwalificatie Keuzedelen vormen geen onderdeel van de kwalificatie, maar kunnen wel aan één of meerdere kwalificaties worden gekoppeld. Kwalificatie en keuzedeel vormen samen de complete opleiding. Er mag echter geen inhoudelijke overlap zijn tussen kwalificatie en keuzedeel. De keuze- delen moeten dusdanig ontwikkeld worden dat ze óf een verdieping zijn óf een verbreding die je niet zou hebben wanneer je alleen de opleiding volgt. De koppeling van een keuzedeel aan een kwalificatie wordt door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Weten- schap (OCW) vastgesteld, omdat het keuze- deel relevant voor de arbeidsmarkt moet zijn.


Geen niveau-aanduiding Een belangrijk punt is dat het keuzedeel zelf geen niveauaanduiding krijgt. Het niveau van de kwalificatie waaraan het keuzedeel is gekop-


peld bepaalt namelijk het niveau van het keuzedeel. Je krijgt dus bijvoor- beeld: keuzedeel passagiersvaart – geschikt voor niveau 2, keuzedeel passagiersvaart – geschikt voor niveau 3, keuzedeel passagiers- vaart – geschikt voor niveau 4. Het toetsen van het keuzedeel geschiedt per niveau. Voor het behalen van het diploma is een positief toetsresultaat noodzakelijk, maar de hoogte van het resultaat heeſt geen invloed. De behaalde keuzedelen worden op het di- ploma vermeld zodat wanneer leerlingen sol- liciteren bij een werkgever, de werkgever kan zien welke keuzedelen zij hebben gevolgd. De keuzedelen zijn te zien als iets extra’s, als een specialisatie. Voor de keuzedelen staat 240 uur per jaar gepland. Dit betreſt een norm. Het is aan de scholen dit te vertalen naar onderwijstijd. Een keuzedeel kan (deels) als begeleide onder- wijstijd (BOT) worden geprogrammeerd, maar kan ook in de beroepspraktijkvorming (BPV) plaatsvinden of geheel of gedeeltelijk door zelfstudie worden ingevuld.


Belangrijke rol leerbedrijven De leerbedrijven in de binnenvaart krijgen een belangrijke rol bij de begeleiding en opvolging van keuzedelen. Koninklijke BLN-Schuttevaer hierover: “Om ervoor te zorgen dat deze aan- vulling op het onderwijs, die wij als branche graag willen, een succes wordt, zullen we ons zelf actief moeten bezighouden met de inhoud en uitvoering van de keuzedelen. De binnenvaartbranche kan vanuit onze pro- fessionele ervaring goed aangeven op welke vlakken verdieping of verbreding van ons vak nodig is. Door ons (pro)actief op te stellen


kunnen we de keuze- delen samen met de scholen tot een succes maken. De leermeesters aan boord kunnen de leerlingen helpen en stimuleren met het kiezen en uitvoeren van de keuzedelen”.


Optimaal traject Koninklijke BLN-Schuttevaer heeſt samen met de scholen gekeken naar welke keuzedelen in eerste instantie een goede aanvulling zouden zijn op de opleiding en wil de komende jaren gezamenlijk nog meer keuzedelen ontwikkelen. “Wij willen dat de binnenvaartopleidingen leerlingen een optimaal traject kunnen aanbieden. Keuzedelen geven de mogelijkheid snel in te spelen op trends en veranderingen in de branche. Om optimaal van deze voordelen gebruik te maken, moeten we nauw samenwerken met de scholen om de keuzedelen up-to-date te houden en nieuwe onderwerpen te blijven aandragen. Daar hebben we de input van de branche dan ook zeker voor nodig”, aldus de branchevereniging.


3


Vereniging De Binnenvaart brengt Vulcaan-special uit


DORDRECHT Vereniging De Binnenvaart heeſt onlangs een extra dikke editie uitgebracht, geheel gewijd aan N.V. Handels- en Transportmaatschappij Vulcaan. Een rederij die tot 1968 met een indrukwekkende vloot het stroomgebied van de Rijn heeſt bevaren. Vooral de machtige stoomraderboten en brugsleepboten spreken nog steeds bij velen tot de verbeelding.


De vereniging heeſt al heel wat boeken uitgebracht in de reeks ‘Geschiedenis van de Binnenscheepvaart’, zoals vorig jaar nog het jubileumboek over 50 jaar binnenvaart, waarvan onlangs zelfs een 2de


druk


werd uitgebracht. Steeds weer blijkt dat dergelijke boeken zich in een grote belangstelling mogen verheugen.


Al heel wat jaren leefde bij de vereniging ook


de wens om over ‘de Vulcaan’ een publicatie samen te stellen. Struikelblok was echter dat er maar weinig archiefmateriaal bewaard is gebleven. Maar nu is het de vereniging dan toch gelukt om over dit bedrijf een speciale publicatie te maken. Het extra dikke nummer van het magazine ‘Binnenvaart’ van augustus is geheel aan de rederij Vulcaan gewijd.


Het magazine bevat maar liefst 72 pagina’s, geïllustreerd met meer dan 100 foto’s waarvan sommige nog nooit zijn gepubliceerd. In het blad is veel ruimte gegeven aan interviews met verenigingsleden waardoor tal van herinneringen uit de tijd dat ze op sleepschepen van Vulcaan voeren weer tot leven komen. Maar ook de pionierstijd van de duwvaart en de gastankvaart komen aan bod en er is een vlootlijst in opgenomen.


ONNODIG STILLIGGEN KOST GELD Bel van Andel 010 4293316


 Topkwaliteit tractieaccu’s, scheepsaccu’s, dynamo’s  Uit voorraad geleverd en vakkundig gemonteerd  Dealer voor Mastervolt en Victron omvormers en laders


Van Andel zorgt al ruim 80 jaar voor de juiste spanning aan boord!


www.vanandel-rotterdam.nl | info@vanandel-rotterdam.nl


De sleepvaart staat centraal in deze uitgave, mede omdat dit in 2016 het jaarthema van de vereniging is. Hierover is ook een expositie ingericht in het binnenvaartcentrum: de ‘René Siegfried’, liggend in het Wantij aan de Maasstraat in Dordrecht (open op donderdagen en de eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 15.00 uur). Daar is tevens de bijzondere Vulcaan-publicatie voor 7,50 euro te koop. Bestellen is ook mogelijk via redactie@debinnenvaart.nl of via Postbus 24066, 3007 DB Rotterdam met vermelding van uw adres, waarna deze voor 10,- euro (incl. portokosten) wordt toegezonden.


Renovatie brug


Heersdijk in Oirschot OIRSCHOT Rijkswaterstaat gaat de brug Heersdijk over het Wilhelminakanaal in Oirschot renoveren. De onderhoudswerk- zaamheden zijn gestart op maandag 22 augustus en duren tot maandag 3 oktober 19.00 uur.


Tijdens de werkzaamheden is de brug ge- stremd voor beroepsvaart. Recreatievaart met maximale afmetingen van 5 meter breed en 20 meter lang kunnen de brug wel passeren. Wegverkeer wordt omgeleid.


Met het onderhoud zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat de brug voldoet aan de huidige en toekomstige technische eisen. Hierdoor wordt de levensduur van het object verlengd. Het onderhoud draagt bij aan een goede en veilige doorstroming van scheepvaart- en wegver- keer. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Dura Vermeer en bestaan onder andere uit betonreparaties, het verwijderen van roest en het schilderen van de (stalen)constructie en steunpunten van de brug.


Meer informatie Heeſt u opmerkingen of vragen over de werk- zaamheden? Bezoek dan de projectpagina ‘Onderhoudswerkzaamheden bruggen en sluizen fase 2’ op www.rws.nl of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).


volg ons op @scheepvaartkrnt Follow us on twitter


24/7 STORINGSDIENST WIJ INSTALLEREN AAN BOORD!


CCRII GENERATOREN HATZ - JOHN DEERE - FPT IVECO


HAVEN 138 ANTWERPEN T +32 3 546 40 83 WWW.SERVICEELECTRO.BE


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34