This page contains a Flash digital edition of a book.
wellness & spa


Spa in the clouds


The new rooftop spa at Four Seasons Hotel, designed by Eric Parry Associates, offers panoramic views of London.


THE NEW spa at the Four Seasons Hotel in Park Lane marks the completion of the hotel’s multi-million pound redevelopment lead by architects ReardonSmith, which saw the building entirely stripped back to its structure since construction some 40 years ago.


Housed in the 10th floor rooftop


extension, the spa was designed by Eric Parry Architects who conceived it as a ‘spa in the clouds’ floating about the hustle and bustle of London’s streets. The single storey extension completes the building, replacing the rooftop plant which left the hotel looking rather unfinished. The façade is formed from a ribbon of


glass which traces the plan form of the guest rooms beneath, set back from the parapet and topped with a dark zinc roof. An overhanging soffit with a dark satin finish to the underside softly reflects the activity below. The materials complement the existing Portland Stone of the existing building while also reflecting the sky. The design of the spa maximises the


views with many of the internal spaces including treatment rooms and sauna enjoying views over London. The simple palette of materials includes floors of chocolate-hued smoked oak in dry areas and granite in wet for solidity and earthiness, while curved off-white walls and curtains float over the timber and stone floors and high gloss lacquer to


echo the reflectivity of water. The internal spaces follow the follow the fluidity of the external glass walls to create pockets of space from within. The nine treatment rooms are wrapped in a bespoke translucent fabric, darkening blinds and opaque walls to diffuse natural daylight and create a ‘cloud like’ feeling in the space, heightening the sensual relaxation of the clients’ experience. One of the treatment rooms has been designed specifically for couples. Each treatment room has an associated timber-clad relaxation area, with soft drapes providing a feeling of privacy. Individually controlled lighting and sound allows clients to complete their experience in their own way. The spa also includes a vitality pool, sauna, steam rooms and heat treatment areas. Throughout the space custom-designed elements by EPA form a central feature of the design. These include an organically shaped reception desk formed from off-white Corian, manicure desks from the same material, fabrics, treatment bed and cabinetry. Art is integrated into the design. Fifteen


pieces of art in Egyptian limestone and Indian granite, reminiscent of skin-tone, have been integrated into the design through a collaboration with sculptor Stephen Cox.


www.ericparryarchitects.co.uk


The design of the spa maximises the views over London


Images courtesy of Peter Vitale bflmagazine.co.uk 47


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76