search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
32 ‘De mensen willen verzorgd en geleid worden’


AMSTERDAM Voormalig café-eigenaar Alwin Wuffen vond zijn draai in de chartervaart en is nu schipper op de driemastklipper Elizabeth van Tallship Company.


HEERE HEERESMA JR.


De schoenergetuigde driemastklipper Elizabeth ligt aan de chartersteiger in de Oude Houthaven van Amsterdam te wach- ten op de gasten. Met de generator aan, want de walstroomkasten zijn nog steeds niet geplaatst. Toch wil schipper Alwin Wuffen (1983) daar niet over klagen. “Met klagen bereiken we niks. Ik heb een hele goeie in- druk van Amsterdam. De Havendienst is heel erg bewogen met ons. Alleen is er nog geen stroom aan de steiger. Dat waren ze even ver- geten, geloof ik. Maar ik heb alle hoop dat dat goed komt”.


De gasten arriveren niet als groep, maar druppelen als individuele reizigers binnen. Het zijn Duitsers van een zekere leeſtijd. “In de zomer doen we Sail and Bike. Dat houdt in dat mensen individueel komen en een ca- bine met een eigen douche en toilet boeken via Boat Bike Tours in Amsterdam. Wij bie- den cruises van zeven dagen, waar mensen de helſt van de dag kunnen fietsen en de helſt van de dag kunnen zeilen”.


Je hoort steeds vaker over een verschuiving van groepsreizen naar individuele reizen, met name in de grotere chartervaart. “We deden net als alle andere charters groepsreizen, waarbij de gasten zelf eten en drinken mee- namen. Maar we merkten dat daarin wat ga- ten vielen in de hoogzomer, met de bouwvak vooral, en toen bedachten we om dat met in- dividuele reizen in te vullen. Er gaat een kok mee, er gaat bediening mee en de mensen worden zeven dagen volledig in de watten gelegd. In het voorseizoen en het naseizoen doen wij nog de traditionele groepsreizen. We hebben het schip zo gemaakt dat we ook nog groepen van 35 mensen over de nacht mee kunnen nemen. Dan moeten ze de cabi- nes met meer mensen delen. We hebben tien hutten. In de luxevariant doen we die voor twee personen. Maar er zitten nog bedden boven die we kunnen uitklappen en dan wor- den het hutten voor drie of vier personen”.


Basaltblokken De Zeeuwse klipper Elizabeth (40 x 7,20 meter, 450 vierkante meter zeil, 8-cilinder Gardner uit 1963 van 160 pk) is in 1913 bij Gebr. Geleijns in Moerdijk gebouwd. Het was een van vier identieke zusterschepen: de Elizabeth, de Avontuur, de Elizabeth 2 (deze Elizabeth) en de Marigje. Ze behoorden tot de


staan te popelen om mee te trekken aan de zeilen. Als een groep niet genoeg kracht heeſt, dan kunnen we helpen met de winch op het dek. En het schip zeilt makkelijk. Met die hittegolf vorige week gingen we letterlijk voor Pampus liggen. We hebben de giek naar buiten gegooid en hadden een groot jungle- touw waaraan ze vanaf het schip het water in konden slingeren. Ze vonden het geweldig, zelfs de oudste heeſt lekker meegedaan”.


Spitsbergen Hoe is Wuffen in de chartervaart terechtge- komen? “Ik ben altijd actief geweest in de toeristische sector. Vanaf mijn 21ste heb ik een café gehad in Zwartsluis, The Blizzard. Ontzettende mooie tijd gehad tot ik een zwaar auto-ongeluk kreeg. Na dat ongeluk kon ik mijn werk in de avonden niet meer doen. Toen ben ik als matroos in de charter- vaart terechtgekomen”. Dat is toch ook fysiek veeleisend? “Ja, maar dat was op een rustig eenmastertje dat niet zo veel voer, de kleine rode Onderneming. Hij heet de Onderneming, maar in de charterwe- reld zeggen we de kleine rode Ondeneming. Daar heb ik mijn eerste seizoen op gevaren. Ik begon het vak leuk te vinden, ook door de schipper, Monica, die heeſt me helemaal en- thousiast gemaakt”.


De Elizabeth verlaat de Oude Houthaven. “Ik heb een hele goeie indruk van Amsterdam”. Foto’s Heere Heeresma jr.


laatste generatie rivierklippers, gekenmerkt door de extra zware bouw, nodig voor onder andere de aanvoer van basaltblokken voor de zeeweringen in Zeeland. De Elizabeth voer echter decennialang voornamelijk met sui- kerbieten op de Zeeuwse wateren. In 1991 is de Elizabeth omgebouwd tot charterschip. Met de aankoop van de Elizabeth werd de ba- sis gelegd voor rederij Tallship Company, die daarnaast bestaat uit de zeegaande char- terschepen Artemis, Atlantis en Antigua.


Behoort de Elizabeth tot het luxere segment? “Ja, en dat is ook belangrijk. De toeristische cijfers hebben uitgewezen dat mensen in hun vakantie graag verzorgd en geleid willen worden. Ze willen graag een route en iets te doen hebben. Dat is dan de combinatie met het fietsen. Boat Bike Tours is bekend van motorschepen op de rivieren, maar vijf jaar


geleden vonden ze het leuk om de vloot uit te breiden met zeilschepen, vooral naar het Wad toe. Uiteindelijk kwam daar ook de vraag bij of de Elizabeth niet wat meer naar binnen wilde, dus wij gaan zelfs door de kleine kanalen naar Vollenhoven en Giethoorn”.


De gasten op de Elizabeth zijn wat ouder. Hoe gaat het zeilen met ouderen? “Verbazingwekkend. In de individuele reizen heb- ben we mensen van 40 tot 70 jaar. De oudste vorige week was 78. Ze vinden het geweldig. Ze


Zou hij zelf een schip willen hebben? “Nou, ik ben natuurlijk een tijdlang ondernemend geweest en misschien komt het in de toe- komst, maar ik ben me nu aan het focussen op dit schip”. Wuffen bezocht de Enkhuizer Zeevaartschool en haalde zijn bevoegdheid voor binnenwater en zee. Hij was matroos op de Elizabeth en stuurman op de Antigua van Tallship Company en voer in de seizoe- nen 2015-2016 en 2016-2017 op Spitsbergen. “Het wordt daar ontzettend toeristisch. Aan de ene kant jammer, aan de andere positief. Waar toeristen komen, wordt ook het verhaal verteld en komt infor- matie vandaan. We schuiven het klimaatverhaal weg, maar op Spitsbergen zie je wel de reke- ning. IJs verdwijnt en we merken dat we een klimaatveran- dering hebben. En of dat nou goed of slecht is… De ene vindt het goed, de an- der slecht, ik weet het


niet”.


Alwin Wuffen op de Elizabeth. “Ik ben me nu aan het focussen op dit schip”.


917 | WEEK 32-33 07 AUG 2019


DRIEMASTKLIPPER ELIZABETH VULT GATEN IN GROEPSREIZEN OP MET INDIVIDUELE REIZEN EN MEER LUXE


Havenbedrijf Moerdijk betaalt mee aan AED’s


MOERDIJK Het havenbedrijf Moerdijk helpt mee om in de gemeente een volledig dek- kend netwerk van AED-apparaten te realise- ren. Inmiddels is ongeveer tweederde van het benodigde aantal AED’s geplaatst.


Het havenbedrijf financiert de aanschaf van een deel van de AED’s met 47.000 euro uit het potje van de vitaliteitsregeling: elk jaar wordt vijf procent van het bedrijfsresultaat beschikbaar gesteld voor projecten die ten goede komen van de Moerdijkse samenle- ving. Met dat geld worden ook cursussen ge- regeld voor bewoners die willen leren om- gaan met de apparaten.


Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenbedrijf: “We kregen al meerdere indi- viduele aanvragen voor een AED, maar dat


paste niet in onze regeling. De regeling is be- doeld voor initiatieven met een breder be- reik. Maar de aanvragen zetten ons wel aan het denken. Met een dekkend netwerk voor de hele gemeente kunnen we iets moois rea- liseren waarvan iedereen profiteert.”


De nieuwste defribillator is geplaatst bij jeu de boulesvereniging Groene Ster in Zevenbergen. De bedoeling is om in 2019 de resterende apparaten te plaatsen. Deze moeten allemaal openbaar toegankelijk zijn, dus niet achter een hek.


Er zijn nu 48 AED’s in Moerdijk te vinden: er zijn er nog 23 nodig. Er is goed gekeken naar de spreiding van de AED’s: het moet een dekkend netwerk vormen. Daarom worden ook niet alle aanvragen gehonoreerd.


Studentenhuisvesting Nova College Maritiem klaar


IJMUIDEN De huisvesting die het Nova College Maritiem in IJmuiden voor de stu- denten mbo zeevaart en binnenvaart rea- liseert, is 1 augustus opgeleverd door De Groot en Vroomshoop. Komend schooljaar kunnen daar op het terrein van de school in IJmuiden zo’n veertig studenten begeleid wonen.


Directeur Arjan Nieuwenhuizen legt uit waarom is gekozen voor nieuwe huisvesting voor zijn studenten: “Met de begeleide studentenhuis- vesting bieden we jonge studenten zeevaart en binnenvaart – voor wie dagelijks heen en weer reizen tussen hun ouderlijk huis en school niet realistisch is - een veilig thuis direct naast hun school. Hier kunnen zij buiten de schooltijden begeleid wonen en studeren en leren om klokje rond te leven met hun medestudenten. In het begin krijgen zij begeleiding en dat bouwen we geleidelijk af. De begeleide studentenhuisves- ting zien wij als een voorbereiding op het leven


aan boord, waar je ook 24/7 met de andere be- manningsleden bent.”


Het gaat om studentenwoonruimtes ter vervanging van woonruimtes die het Nova College tot nu toe huurt in de buurt van de school. Inmiddels hebben zich twintig studen- ten hiervoor ingeschreven. De studentenhuis- vesting bestaat uit twee etages met daarin totaal 31 kamers van 20 m2. Een kamer is in- gericht met een bed, bureau en kast en een ei- gen badkamer met douche en wc. Enkele ka- mers hebben twee bedden, zodat hier twee studenten kunnen wonen. Er zijn ook twee gezamenlijke huiskamers en er is een ruimte voor de begeleider.


De studenten verblijven er van maandag tot en met vrijdag en ze eten gezamenlijk. Er zijn ook aanvullende activiteiten mogelijk en stu- denten kunnen er huiswerkbegeleiding krij- gen en extra vakken volgen.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44