889 | WEEK 28-29 11 JULI 2018
VLAAMSE REGERING BETAALT RENOVATIEKOSTEN THEMIS II
Geweldig nieuws voor leerlingen Scheepvaartschool Cenflumarin
BRUSSEL Na een periode van grote onze- kerheid en politiek getouwtrek hebben de Vlaamse ministers Hilde Crevits (onderwijs) en Ben Weyts (mobiliteit) de knoop door- gehakt over het al dan niet naar de sloop verwijzen van de Themis II, het opleidings- schip voor de binnenvaart in het Antwerpse Verbindingsdok. Daar heeſt het vaartuig zijn vaste stekje. Door elk een bedrag van 116.000 euro op hun begroting te reserveren voor de renovatie van het opleidingsschip van de Antwerpse Scheepvaartschool, is het voortbestaan van de Themis weer voor jaren verzekerd.
JAN SCHILS
Het totaalbedrag van 232.000 euro, dat de twee genoemde ministers bijeen zullen bren- gen, zal worden besteed aan een grondige renovatie van de Themis II, dat een grote rol speelt bij de opleidingen tot binnenschipper, kapitein en scheepswerktuigbouwdeskundige.
Het nieuws over de reddingsoperatie voor de Themis II is in schipperskringen, maar ook bij de transportbedrijven die dagelijks met de binnenvaart te maken hebben, uiteraard in goede aarde gevallen. Gewezen wordt daar- bij door de verschillende binnenvaartorga- nisaties als Ons Recht en de Vereniging van Belgische Reders (VBR) op de noodzaak van niet alleen theoretisch onderwijs, maar ook op het grote belang van praktijkervaring.
De 52 jaar oude en 55 meter lange Themis II is dus van groot belang voor Cenflumarin, de Scheepvaartschool in Antwerpen, waar het een vaste stek heeſt in het Verbindingsdok. Van daaruit maakte de Themis II regelma- tig reizen over kanalen en rivieren in België en Nederland tot op de Rijn in Duitsland toe. Maar het schip was, behalve aan een grondi- ge renovatie, ook toe aan een aanpassing van
verschillende nieuwe wettelijke regels.
Eerder werd het schip voor 3,6 miljoen euro omgebouwd tot schoolschip met een der- tigtal kajuiten voor langere reizen en/of dag- vaarten met honderd plaatsen. Meer dan 80 procent van dat bedrag werd door de DAB Vloot (de overheidsdienst voor de vaar- wegen) betaald en de overige 20 procent door het Gemeenschapsonderwijs (GO). De DAB Vloot droeg het schip voor dertig jaar over aan Scheepvaartschool Cenflumarin in Antwerpen op voorwaarde dat het Gemeenschapsonderwijs verder alle kosten zou dragen. Ondanks het feit dat het schip be- hoorlijk werd onderhouden, heeſt de Themis ook een nieuw vaarcertificaat nodig om nog te mogen blijven varen. Daartoe moet het vol- doen aan een hele reeks wettelijk verplichte regels, onder andere inzake de elektriciteit en het sanitair. Die kosten worden geraamd op circa 250.000 euro.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Met de investeringen in de Themis II houden we onze maritieme opleidingen in het secun- dair onderwijs op koers. Door de toekenning van deze middelen garanderen we een kwa- liteitsvolle uitrusting van het opleidingsschip van Cenflumarin én willen we nogmaals het belang van de binnen- en scheepvaart voor Vlaanderen onderstrepen”. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: “De binnenvaart zal in de komende jaren alleen belangrijker wor- den. Steeds meer ondernemers ontdekken de watersnelweg als positief alternatief voor de file. Vlaanderen heeſt dus goed opgeleide binnenschippers en scheepswerktuigkundi- gen nodig. Dankzij een vaarwaardige Themis II worden ze al tijdens hun opleiding onderge- dompeld in de praktijk”.
Het is nog niet duidelijk hoelang de renovatie- werken aan het schip gaan duren.
Binnenvaart Ontmoetingsdag
WOUDENBERG De CBOB/Drijfhout organi- seert op zaterdag 22 september in samen- werking met het Binnenvaartpastoraat en Binnenvaart Events, de jaarlijkse en alweer vierde Binnenvaart Ontmoetingsdag.
Een dag vol inspiratie, ontmoeting, partici- patie en ontspanning. Voor alle varenden en
oud-varenden, voor jong en oud, voor CBOB- leden en voor niet-leden. Geheel verzorgd, met voor alle doelgroepen eigen program- ma’s. Een momentum dat je niet wil missen!
Voor meer informatie en aanmelden:
www.binnenvaartevents.nl
Vrienden maken
Heeſt u zich al uitgesproken? Vast wel. Want als lezer van deze onovertroffen binnenvaartkrant móet u wel hart hebben voor deze bijzondere beroepsgroep. Hier- mee bent u – publicist Heere Heeresma jr. parafraserend - een ‘Vriend van de Binnen- vaart’. Dat is lang niet zo vanzelfsprekend, want bij het grote publiek is bijvoorbeeld de vrachtwagen een veel bekendere ver- voersmethode, ietsje meer sexy en wellicht eerder gevoelsmatig onmisbaar.
Maar onze asfaltwegen staan vaak hopeloos vast en daarom is er ook bij de massa een ‘mental shiſt’ nodig. En moet de binnenvaart van hoog tot laag vele nieuwe vrienden gaan maken. Bij wie de knop wordt omgezet en er vanzelfsprekend ge- dacht wordt aan vervoer over water. Dus: kom uit de kist - die zeepkist met wielen - oſtewel de glimmende roadtruck en steun het veel milieubewustere goederentrans- port per schip over de waterwegen.
Bij onze Oosterburen hebben ze dat beter begrepen. Daar hebben de ‘Vrienden van de Binnenvaart’ zich begin deze maand
verenigd in de Bondsdag, het nationale parlement. Dwars door alle politieke fracties heen, is daar de Parlamentarische Gruppe Binnenschifffahrt (kortweg PG Bischi genoemd) opgericht. Met parlemen- tariërs van sterk uiteenlopend politiek pluimage: variërend van CDU/CSU, SPD, AfD, FDP, Die Linke und Bündnis 90/ Die Grünen. Vrienden dus van links tot rechts ter behartiging van de Duitse sectorbelan- gen én om eventuele problemen hierover buiten de fracties om uit te praten.
Was dat in onze Tweede Kamer ook maar zo, want hier ontbreek nu een duidelijke parlementaire structuur, als het gaat om het opkomen voor onze nationale bin- nenvaartbelangen. Er zijn uiteraard vaste fractiewoordvoerders op dit onderwerp, de transportspecialisten - maar die heb- ben zich lang niet allemaal van tevoren ondubbelzinnig gecommitteerd. Dus het lijkt nu een mooi moment om bij voorbeeld ook onze premier Rutte een erespeldje uit te mogen reiken met vier belangrijke woorden: ‘Vriend van de Bin- nenvaart’.
Vlaams chemieproducent kiest voor de binnenvaart
OUDENAARDE Chemieproducent EOC Group (producent van latex, compounds, emul- sies en lijmen) kiest nog nadrukkelijker voor de binnenvaart. Vanuit de hoofdvesti- ging in Oudenaarde wordt al langer gebruik gemaakt van de lichterverbinding vanuit Wielsbeke naar Antwerpen voor de export van ongeveer 650 teu op jaarbasis.
EOC heeſt ook een productievestiging in Evergem, bij Gent: vanuit die locatie is de in maart gestarte binnenvaartverbinding vanuit het Kluizendok naar de haven van Antwerpen
een goede keuze gebleken voor het transport van de containers. Deze blijſt gebruikmaken van de lichterdienst. Het potentieel is op- nieuw 650 teu, aldus Multimodaal Vlaanderen. “Cruciaal voor onze export is het halen van de closingdates en -uren van de zeeschepen in Antwerpen”, zegt Marnic De Cubber, logistiek manager bij EOC. “Daarom is het belangrijk meerdere klokvaste afvaarten per week vanuit Gent aan te bieden”. Momenteel zijn er van- uit Gent twee vaste afvaarten op maandag en donderdag; een derde wordt op woensdag in- gezet bij voldoende ladingaanbod.
Turi Fiorito nieuwe directeur EFIP
BRUSSEL Turi Fiorito is benoemd tot nieuwe directeur van de EFIP (European Federation of Inland Ports). Hij zal vanaf 20 augustus Alexander van den Bosch vervangen.
Vaarweggebruikers melden overlast waterplantengroei
WEESP Met behulp van een nieuwe app en de website ‘Waterplantmelder’ brengen de provincies Noord-Holland, Flevoland en Rijkswaterstaat de locaties van waterplan- tenoverlast in het IJsselmeergebied in kaart.
Doordat de wa- terkwaliteit de afgelopen jaren steeds verder is verbeterd, groei- en er meer wa- terplanten, zoals het fonteinkruid. Voor de natuur een positieve ontwikkeling, maar op sommi- ge plekken groei- en zoveel water- planten dat de waterrecreatie
en ook de beroepsvaart hier hinder van ondervindt.
Met de ‘Waterplantmelder’-app en -website roepen de betrokken organisaties de hulp in van de vaarweggebruikers en andere be- trokkenen om de overlast van deze water- planten precies in kaart te brengen. De loca- ties van waterplanten kunnen verschillen en door de wind en stroming kunnen de plan- ten verplaatst worden. Met de hulp van de Waterplantmelder kan beter vastgesteld wor- den waar waterplanten overlast veroorzaken.
De Waterplantmelder- app is gratis beschik- baar in de Google Play Store en in de Apple App Store. Zie voor meer informatie ook de website:
Waterplantmelder.nl. De website en app zijn ontwikkeld voor het registreren van meldingen in het IJsselmeergebied. Mogelijk dat deze later wordt uitgebreid voor andere gebieden.
EFIP-voorzitter Roland Hoerner is erg blij dat Turi aan boord komt. “Met zijn ervaring in EU- beleidsvorming in combinatie met zijn ken- nis van het EU-vervoersbeleid, is EFIP weer in goede handen. Ik ben ervan overtuigd dat hij de aangewezen persoon is om onze mening te geven over de EU-beleidsvorming in deze cruciale periode, waarin belangrijke dossiers zoals de nieuwe Connecting Europe Facility moeten worden besproken”.
GMS Instruments gedijt door CLINSH-deelname
ROTTERDAM GMS Instruments heeſt begin deze maand een nieuwe en zelfvoorzienen- de productiefaciliteit in Rotterdam geopend. In deze werkplaats worden klant-specifie- ke weerstandsthermometers gemaakt en getest.
GMS Instruments is door de Europese Unie en CLINSH-project aangewezen als onafhanke- lijk expert op het gebied van brandstofbespa- ring en milieumanagement. Het bedrijf heeſt inmiddels al diverse binnenvaartschepen voorzien van nieuwe brandstofbesparingsin- stallaties. CLINSH (CLean INland SHipping) is
een project waarin emissie-reducerende tech- nologieën en alternatieve brandstoffen op schepen worden uitgetest. De praktijk geeſt waardevolle informatie over effectiviteit en operationele kosten.
Hoofddoel van CLINSH is bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. CLINSH is een samenwerkingsverband tussen 17 partners uit vier Europese landen, waaron- der universiteiten, havenautoriteiten, lokale overheden en private bedrijven. Het project wordt mede gefinancierd door het Europese LIFE programma.
7 MARK VAN DIJK
AVERECHTS
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44