889 | WEEK 28-29 11 JULI 2018
21 Tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken Veiligheidscultuur vereist onderhoud
VIANEN Zoals bekend zijn namen als Leeghwater (droogmakerijen) en Lely (af- sluitdijk) onlosmakelijk verbonden aan in- drukwekkende waterwerken. Echter, Jan Blanken is minstens zo bepalend, zo niet in- vloedrijker geweest op de vormgeving van het Nederlandse landschap. Veel van zijn werken kunnen we, door zijn innovatieve vindingen en creativiteit, bestempe- len als kroonjuwelen van land- en watermanagement.
In de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen van Jan Blanken’ – van 18 juli tot en met 16 september in het Stedelijk Museum Vianen - wordt aan de hand van diverse unieke modellen, objecten, schilde- rijen, prenten en kaarten uitgebreid in- gegaan op zijn innovatieve vindingen zoals waaiersluizen, het droogdok in Hellevoetsluis, de aanleg van het Zederik kanaal, het Noord- Hollands kanaal en een vijſtiental objec- ten die nu nog beleefbaar zijn in en rond de Vijfheerenlanden. Bovendien gaf hij mede
vorm aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n 47 forten en zes vestingen: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis. Inmiddels is het een grote cul- tuur-historische belevenis.
Hoe belangrijk Jan Blanken is ge- weest, getuigen zijn vele on- derscheidingen, onder ande- re Orde van de Rode Adelaar van Pruisen, Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van het Legioen van Eer.
Om meer bekendheid te ge- ven aan wat deze unieke persoon
voor Vianen, voor die regio en voor Nederland heeſt betekend, wordt aan de Jan Blankenweg in Vianen een informatief mo- nument geplaatst. Op 17 juli, zijn 180-jarige sterfdag, vindt de officiële onthulling plaats door Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat.
ROTTERDAM In de regio Rotterdam/Rijnmond hebben negentien risicobedrijven uit vier sectoren (raffinage, chemie, tankopslag en op/overslag van gevaarlijke goederen) vrij- willig meegewerkt aan een veiligheidscul- tuuronderzoek. Hieruit blijkt dat een een- maal opgebouwde veiligheidscultuur ook weer kan verdwijnen.
Voor een veertiental bedrijven was het een herhaling van een gelijksoortig onderzoek uit 2012. De onderzoekers spreken over een seri- euze - doch beperkte - evaluatie van de veilig- heidscultuur die geen oordeel inhoudt over de veiligheidsprestaties van een bedrijf. Negen deelnemende bedrijven (waaronder de drie onderzochte raffinagebedrijven) kennen een goede veiligheidscultuur en bij zeven bedrij- ven is er sprake van een vrij goede tot accep- tabele cultuur met enkele zwakke ‘dimensies’. Bij twee bedrijven zou de veiligheidscultuur nog onvoldoende zijn ontwikkeld.
Gemengd beeld De vergelijking met 2012 geeſt een zeer ge- mengd beeld: verbeteringen (zes), gelijk ge- bleven (vier) en achteruitgang (vier). Hard bewijs voor welke interventies positief effect hebben, is niet aantoonbaar op basis van deze quickscan. Het onderzoek was gericht op vier aspecten: de kwaliteit van de veiligheidscul- tuur bij deze bedrijven; verschillen tussen be- drijven en sectoren; ontwikkelingen in de vei- ligheidscultuur bij de reeds in 2012 bezochte bedrijven en mogelijke effecten van maatrege- len die deze bedrijven hebben genomen. Voorzitter Steven Lak van havenondernemers- vereniging Deltalinqs is positief over het on- derzoek: “Een gedegen onderzoek binnen be- drijven die vrijwillig hun interne organisatie openstellen voor (herhalings-)onderzoek. De uitkomsten zijn voor alle bedrijven en secto- ren een waardevolle spiegel. Veiligheid is voor al onze bedrijven een keiharde voorwaarde om succesvol te ondernemen”.
Fusie Groothandel François en Nassau Scheepsbenodigheden
Scheepsontwerpers genomineerd
ROTTERDAM De genomineerden voor de Maritime Designer Award 2018 van Netherlands Maritime Technology zijn be- kend gemaakt.
Uit de inzendingen heeſt de jury drie ontwer- pers genomineerd: Erik Snijders (SeaOwls) met het ontwerp van het twintig procent lichtere windturbine-installatieschip SOUL, Gijsbert van Marrewijk (Berthan Research) met een studie naar toepassingen van T-foils onder snelle schepen en Roy de Winter (C-Job Naval Architects & Engineers) met een methode om het scheepsontwerpproces te versnellen.
ZO
De Maritime Designer Award is bedoeld voor individuele scheepsontwerpers, promoven- di, recent afgestudeerden en startups die hun werk en aanpak onder de aandacht wil- len brengen. Samenwerkende Maritieme Fondsen stellen aan de winnaar een bedrag van maximaal 24.000 euro ter beschikking om verdere ontwikkeling van de betreffende ontwerpmethode of -oplossing financieel te stimuleren.
Op het Maritime Awards Gala in Amsterdam op 12 november zal de uiteindelijke winnaar bekend worden gemaakt.
kan het
OOK
Drie redenen om een brandstofsysteem reiniger te gebruiken
Het maakt niet uit welk type dieselolie je koopt en ook al koop je het van het beste station dat er bestaat, je krijgt nog steeds een beetje meer dan waar je voor betaalt. De ver- ontreiniging in brandstof is de reden waarom alle scheepsmotoren die op dit moment onderweg zijn, nog steeds zijn uitgerust met brandstoffilters. Verontreinigingen kunnen zich ophopen in uw brandstofsysteem en problemen veroorzaken. Een deel van de ver- vuiling zal zich ophopen op de bodem van uw bunkers, in de brandstofleidingen en rond uw brandstofdrukregelaar. Het echte probleem zal komen van de aanslag op uw brandstofin- jectoren, de koolvorming rond de zuigerveren en de aanslag op de waaier in de turbo. Daar is vrij eenvoudig wat aan te doen: af en toe een cleaner in de brandstof doen.
Wat doet een brandstofsysteem reiniger
Er zijn vier zaken die in de motor en het brand- stofsysteem moeten worden gereinigd: koolaf- zetting, verbrande olie, lakvorming en water. Om
deze vervuiling de baas te kunnen, bevatten de goede brandstofsysteemreinigers één of alle van de volgende ingrediënten: - Polyisobuteen (PIB) elimineert water uit het systeem en voorkomt nieuwe aanslagvorming.
- Polyisobutyleenamine (PIBA) schrobt het brandstofsysteem en verwijdert alle bestaande lakafzettingen.
- Polyetheramine (PEA) is het krachtigste reini- gingsmiddel en is efficiënter in het reinigen van uw brandstofsysteem dan zowel PIB als PIBA.
Er zijn diverse cleaners op de markt, waarbij wijzelf werken met Archoil AR6400-D, omdat het PEA en brandstofgebaseerde katalysatortechniek gebruikt die het verbrandingsproces overleeſt en nog steeds actief is ná de verbranding om afzettingen te verwijderen. Ook draagt het een smeermiddel in zich die bij de huidige ultra laag- zwavelige brandstoffen prima functioneert.
Reden 1: Schone verstuivers
Uw brandstofinjectoren zijn ontworpen om een hogedruk nevel van brandstof in uw inlaatlucht af te leveren. Langzaam zal zich een vuilafzetting opbouwen, waardoor de injectoren gaan storen. Een kleine obstructie van de brandstofstroom zal de kenmerken van de brandstofmist in uw motor veranderen. Brandstof die minder goed wordt gemengd met de inlaatlucht door een matig stromende injec- tor, is moeilijker te ontsteken en verbrandt min- der efficiënt. Dit is de oorzaak van het afnemen- de brandstofrendement dat u ervaart, evenals moeilijkere starts, minder vermogen, meer rook en een slechter stationair lopende motor.
Reden 2: Schone turbo
Een turbo wordt in wezen aangedreven door uitlaatgassen. Deze gassen zijn het resultaat van het verbrandingsproces en bevatten deeltjes, koolwaterstoffen en zelfs olie die in het systeem zijn binnengedrongen.
ANTWERPEN Per 1 juli zijn Nassau Scheepsbenodigheden BVBA en Groothandel François BVBA samen verder gegaan on- der de naam Nassau Scheepsbenodigheden BVBA.
Beide bedrijven hebben als traditionele fami- liebedrijven in elkaar een betrouwbare part- ner gevonden en zien de toekomst vol ver- trouwen tegemoet. De eigenaars vertrouwen
De deeltjes hopen zich op aan de hete kant van de turbo. De koolstof kan zich ook op de afval- poort ophopen, wat problemen oplevert voor de turbo-actuator bij het regelen van de boost. De waste-gate kan dan vasthouden, wat betekent dat het relais die de actuator aanstuurt, wordt beïnvloed omdat hij probeert meer stroom te trekken dan waarvoor hij is ontworpen. De ECU signaleert deze situatie, waardoor de motor in ‘slappe’ modus wordt gezet en nog maar een beperkt toerental kan draaien. Afzettingen in het brandstofsysteem en ver- brandingsgebied zullen resulteren in een lagere kwaliteit van verbranding, wat resulteert in extra koolwaterstoffen die zullen neerslaan in de naverbrandingsgebieden zoals de turbo. Als u ongelukkig genoeg bent om een turbo met diagnose “overmatige koolstofopbouw” te heb- ben, weiger dan beleefd elke suggestie dat de turbo moet worden vervangen tenzij bewezen is dat de eenheid defect, beschadigd of overmatig versleten is. Overmatige koolstof valt niet in een van deze categorieën. Dus begin met een cleaner en bekijk of de turbo weer opknapt, alvorens aan dure reparaties te beginnen.
Reden 3: Schone zuigerveerringen
De zuigerveer is een essentieel zuigeronderdeel en de aantallen en functionaliteit ervan verschil- len. Er worden zuigerringen van het compres- sietype gebruikt om de verbrandingskamer af te dichten en er zijn wisserringen eronder geïn- stalleerd om de afzettingen van de voering af te vegen en olie over het oppervlak van de voering te verdelen. De compressieringen zorgen voor afdichting boven de zuiger en voorkomen gaslekkage aan de verbrandingszijde. Deze veerringen bevinden zich in de eerste groeven van de zuiger. De primaire
ZO
kan het
OOK
erop dat deze fusie enkel positieve verande- ringen voor de klant meebrengt en garande- ren de vertrouwde service door het vertrouw- de team.
Vanaf 1 oktober wordt de locatie van Groothandel François geïntegreerd in de lo- catie van Nassau Scheepsbenodigdheden, gelegen in het Asiadok langs het water en ter hoogte van Noorderlaan.
functie van deze ringen is om de verbrandings- gassen af te dichten en warmte van de zuiger over te brengen naar de zuigermuren. Koolafzetting in de groeven van de zuigerveren verstoren de passing. Een verstoorde passing van de zuigerveren zal de efficiëntie van de motor drastisch doen afnemen, omdat er een oneven of mindere compressie tussen de verschillende cilinders optreedt voor verbranding. Er zouden verbrandingsgassen naar het carter kunnen ontsnappen. Olie uit het carter kan nu ook in de verbrandingskamers komen. Gebruik een cleaner. Die houdt de groeven schoon. En: schone groeven betekent langer schoonblijvende smeerolie.
Het eindresultaat
Wie regelmatig een cleaner gebruikt, wordt daar voor beloond. Gooi bijvoorbeeld na elke 2000 draaiuren een hoeveelheid cleaner in de gasolie in een 1:200 ratio. Dat is 5 liter per kuub gasolie. Heb je bijvoorbeeld nog 5 ton gasolie in de bun- ker, vul dan 25 liter cleaner bij en draai 3 kuub behandelde gasolie weg, dan heeſt het additief zijn werk gedaan. Even een paar uur hoog in toeren draaien tijdens het reinigen verbetert het eindresultaat. 25 liter Archoil AR6400-D kost circa 520 euro. Dit levert het volgende op: - Het brandstofverbruik herstelt weer naar de fabrieksspecificatie;
- Verstuivers gaan tot vier keer langer mee; - Smeerolie blijſt langer in conditie; - Turbo blijſt schoon; - Motor rookt minder, minder schadelijke uitstoot; - Motor start lekkerder, loopt mooier.
Voor verdere informatie en referenties omtrent deze technieken of Archoil AR6400-D kunt u con- tact opnemen met nC Marine, via netherlands@
nc-marine.com of
www.nc-marine.com.
‘Zo kan het ook’ is een bijdrage van nC Marine waarin oude, nieuwe, andere, maar vooral betere en kosteneffectieve toepassingen vanuit de praktijk worden besproken waarmee u als binnenvaarder verder kan.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44