search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
WEEK 20-21 18 MEI 2016


Hoogtebeperking Drachtsterbrug voorbij


LEEUWARDEN Alle scheepvaartverkeer kan sinds maandag 16 mei weer gebruik maken van de route langs de Drachtsterbrug in Leeuwarden. De hoogtebeperking is dan voorbij en de Drachtsterbrug wordt weer bediend. Op werkdagen moet de scheep- vaart wel rekening houden met bepaalde spertijden in verband met de spits (7:00 uur tot 9:00 uur en 16:00 uur tot 18:00 uur).


Van september 2015 tot nu was er een hoogtebeperking van kracht in verband met werkzaamheden aan het nieuwe aquaduct in


de Drachtsterweg. Hierdoor konden schepen hoger dan 5.10 meter er niet langs en moesten omvaren.


De werkzaamheden bij de spoorbrug HRMK duren nog tot halverwege juni. Tijdens de ge- hele werkperiode houdt de aannemer steeds één doorvaartopening voor de scheepvaart beschikbaar. In uitzonderlijke situaties kan het voorkomen dat de scheepvaart rekening moet houden met een wachttijd van maxi- maal twee uren. Meer informatie over de werkzaamheden bij de HRMK is te vinden op www.fryslan.frl/hrmk.


Haropa lanceert trofee voor duurzame binnenvaart


PARIJS Haropa-Ports de Paris looſt in samenwerking met de Franse binnenvaartor- ganisaties CAF, CNBA en VNF de eerste milieutrofee voor een duurzame binnen- vaartvloot uit.


Geïnspireerd door het voorbeeld van En- vironmental Ship Index (ESI), die de ‘groene’ aanlegplaatsen van de zeescheepvaart met financiële voordelen beloont, lanceert Haropa-Ports de Paris nu ook een milieutrofee voor de binnenvaartvloot. Om de verbetering van de milieuprestatie van zowel vracht- als passagiersschepen te verbeteren, is deze wedstrijd in het leven geroepen in samenwer- king met het Comité des Armateurs Fluviaux (CAF), de Chambre Nationale de la Batellerie Artisanale (CNBA) en Voies navigables de Fran- ce (VNF). Kandidaten kunnen zich tot 30 juni aanmelden.


De inschrijvingen worden aan een onafhanke- lijke audit (gefinancierd door Ports de Paris) onderworpen in vier categorieën schepen: Passagiersschepen, rondvaartboten en twee


categorieën voor vrachtschepen, namelijk voor ‘solo’ schepen of behorend tot een vloot. Voor elke categorie zijn de audit criteria rond vijf thema’s gegroepeerd: Lucht/energie/gas en het broeikaseffect, bescherming van het watermilieu, afvalverwerking, vormen van hinder en milieumanagement. De winnaars kunnen een premie van 5.000 à 10.000 euro tegemoet zien. De voorwaarden en het inschrijvingsformulier zijn te verkrijgen via www.paris-haroports.com.


De ESI, in 2010 door de Noord-Europe- se zeehavenrange ingesteld, moedigt de scheepvaartbedrijven aan de vervuilende atmosferische uitstoot van hun schepen te verminderen. Sinds 2013 wordt deze index op de gehele Seine as bij de drie Haropa-havens Le Havre, Rouen en Parijs gevolgd en toege- past. Volgens dit principe worden elk jaar trofeeën en financiële beloningen toegekend aan scheepvaartbedrijven met de meeste ‘groene’ aanlegplaatsen. Eind 2015 waren er sinds het begin van de ESI al 890 aanlegplaat- sen volgens deze index beloond.


PROVINCIE ZEELAND:


Kosten ontbreken spuikanaal wegen niet op tegen kosten spuisluis


TERNEUZEN De Algemene Schippers Vereeni- ging heeſt een reactie ontvangen naar aanleiding van haar zienswijze op het Ontwerp Tracébesluit voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. De conclusie van de reactie luidt: De kosten voor de binnenvaart veroorzaakt door het ontbreken van een spuikanaal wegen volgens de provincie Zeeland niet op tegen de kosten van een spuisluis. “Nu wegen de kosten voor een ander vaak minder zwaar dan die voor jezelf maar om dan te schrijven dat je ‘grote waarde hecht aan de binnenvaart’ vindt de ASV toch behoorlijk wrang”, aldus Sunniva Fluitsma


Gedeputeerde Staten in haar antwoord: ‘In gezamenlijk Vlaams-Nederlands verband worden de afwegingen gemaakt om binnen het, in het verdrag, vastgelegde budget deze doelen zo optimaal mogelijk in te vullen. Juist daarom heeſt een apart spuimiddel onderdeel uitgemaakt van de onderzoeken. Het ver- wachte aantal uren stremming per jaar (totaal van drie sluizen) door wateroverschot afgezet tegen de kosten die een dergelijk spuimiddel (binnen de complexe situatie met drie dicht bij elkaar liggende sluizen) heeſt geleid tot het gezamenlijke oordeel dat deze investering niet zinvol is, in het licht van het beschikbare


budget voor het project. U suggereert dat het sluizencomplex Terneuzen in de huidige dan wel de toekomstige situatie te boek zou komen te staan als één van de meest onbe- trouwbare van Europa. Die bewering is niet correct. Het sluizencomplex heeſt in de huidi- ge situatie een zeer hoge mate van beschik- baarheid voor de scheepvaart, zeker afgezet op Europees niveau. Voor de toekomstige situ- atie zijn de beschikbaarheidseisen eveneens zeer hoog, zoals u in het Tracébesluit en bij- behorende documenten kunt lezen’. Tot slot wijst men erop dat de Nieuwe Sluis Terneuzen gaat leiden tot een significante vermindering van de wachttijden voor de binnenvaart door het hele jaar heen. ‘Door de Nieuwe Sluis Ter- neuzen de spuicapaciteit van het sluizencom- plex toeneemt en ten opzichte van de huidige situatie en het aantal uren stremming als gevolg van spuien afneemt. Met ontwikkeling van nieuwe planningsinstrumenten er een ex- tra inspanning wordt gedaan om zowel tijdens de bouw als voor de toekomst de wachttijden voor de scheepvaart te beperken door het op- timaal gebruik van de beschikbare capaciteit. Wij hechten grote waarde aan de binnenvaart in Zeeland, vanwege het grote belang van de aan- en afvoer van goederen over het water voor het Zeeuwse bedrijfsleven’.


Havenbedrijf Gent werkt hard aan financiële onafhankelijkheid


GENT Het Havenbedrijf Gent realiseert 10,2 miljoen euro winst, zo blijkt uit de jaarrekening 2015. Het grootste deel van dat bedrag wordt opzijgezet voor de financiering van de nieuwe sluis. Met een daadkrachtig, maar voorzichtig en gezond beleid werkt het Havenbedrijf Gent gestaag verder aan een grote financiële onafhankelijkheid om de haven van Gent verder te ontwikkelen.


Het Havenbedrijf Gent zette ook in 2015 in op continuïteit en een duurzame groei van de haven en de activiteiten. Als gebiedsbeheer- der van de Gentse haven streeſt het niet naar winstmaximalisatie op zich. Door jarenlang voorzichtig met de middelen om te springen, heeſt het Havenbedrijf een sterke financiële draagkracht verworven. Hierdoor beschikt het over een grote financiële onafhankelijk- heid om zijn opdrachten als havenuitbater te realiseren. Er komen grote infrastructurele uitdagingen op het Havenbedrijf af en het ver- wacht in de toekomst minder subsidies van de Vlaamse overheid.


Scheepvaartkrant 30 JAAR GELEDEN


Scheepvaartkrant 20 JAAR GELEDEN


Scheepvaartkrant 10 JAAR GELEDEN


Door een groot deel van de winst (9,7 miljoen euro) te reserveren voor de nieuwe sluis, houdt het Havenbedrijf de financiële draag- kracht op peil. Hierdoor kan het in de toe- komst verder participeren in de uitbouw van het havengebied en in de infrastructuur voor de havengebruikers en de bedrijven.


Het Havenbedrijf heeſt zich geëngageerd om 15 procent van de totale Vlaamse bijdrage aan de sluis voor zijn rekening te nemen. Het heeſt hiervoor op minder dan drie jaar tijd al 24,5 miljoen euro reserve opgebouwd.


Dinsdag 6 mei werd op de Rotterdam- se beurs de 100.000-ste reis bevracht via de Noord-Zuid. Deze reis was voor het ms G.M.2 van schipper M. Wattiau. Het betrof een reis van 250 ton chro- nite van Rotterdam naar Limay. De bevrachter was H.D.C. Schot Scheep- vaart B.V. De schipper en bevrachter kregen van het Toerbeurtbestuur een fles en de schippersvrouw een bos bloemen uitgereikt.


Schippers trekken zich weinig aan van de Wet Vaar- en rusttijden, zoals die per 1 januari 1995 van kracht is. Bij de eerste grote lande- lijke controle bleek dat 60 procent van de schippers in overtreding waren, met name in het correct bijhouden van het vaartijdenboek. De actie was geheim gehouden, maar was echter uitgelekt; som- mige schippers hadden de drie dagen omcirkeld in het vaartijden- boek.


Het Scheepvaartgilde wil dat alle aannemers met ingang van 1 juni een gastolietoeslag gaan hanteren. Tevens moet er gesproken worden over de spoeltoeslag en de proble- men daar omheen. Ook wil het Gilde een wettelijk geregeld vervoers- document. En natuurlijk moet het zandvervoer beter worden betaald. Al deze onderwerpen kwamen ter sprake tijdens een bijeenkomst in Krimpen aan den IJssel.


Opbrengsten De bedrijfsopbrengsten groeiden in 2015 met 0,3 miljoen euro naar 36,7 miljoen euro. Het Havenbedrijf heeſt twee grote bronnen van inkomsten: concessies en havenrechten. De concessies zijn de opbrengsten uit de verhuur van de eigen gronden. Het Havenbedrijf Gent is eigenaar van een derde van het havenge- bied en verhuurt die gronden aan bedrijven. Deze concessies zijn goed voor 17,1 miljoen euro. Ze maken 37 procent van de opbreng- sten uit.


De havenrechten vormen de tweede grote bron van inkomsten. Het gaat om vergoedin- gen die zeevaart en binnenvaart betalen voor het gebruik van de haveninfrastructuur. Deze havenrechten vertegenwoordigen 35 procent van de opbrengsten, goed voor 15,9 miljoen euro.


De haven van Gent registreerde in 2015 een totale goederenoverslag van 46,5 miljoen ton. Dat is 2,6 procent minder dan het jaar voordien.


9


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76