1020 | WEEK 30-31 26 JULI 2023
GROEIEND MARKTAANDEEL IN CONTAINERVAART Haven Antwerpen-Brugge beperkt verlies in overslag
een slinkend consumentenvertrouwen zor- gen ervoor dat de vraag naar containerver- voer wereldwijd in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 9 procent is afgenomen. Dat resulteert in een daling van de container- overslag in de haven van Antwerpen-Brugge met 5,9 procent in tonnenmaat en 5,2 procent in teu’s, ten opzichte van het eerste semester van 2022. Ten opzichte van andere havens in de range Hamburg – Le Havre, stijgt het Port of Antwerp -Brugge marktaandeel met 1 pro- centpunt naar 30,6 procent in de eerste drie maanden van 2023.
Jacques Vandermeiren, CEO van Port of Antwerp-Brugge: “Net als bij andere wereld- havens vormt de economische situatie nog steeds de grootste uitdaging en dat zie je te- rug in de cijfers. Maar onder deze volatiele omstandigheden houdt de haven relatief goed stand. Dat ons marktaandeel bovendien toe- neemt, is een bevestiging van onze veerkracht en slagkracht als fusiehaven. Wat de tweede helſt van het jaar gaat brengen, hangt af van veel onzekere factoren, waaronder de ener- gieprijzen, die een grote impact hebben op de chemiesector. Het is in ieder geval hoopvol dat de lijndiensten die wegens Covid-19 wer- den stopgezet, nu weer worden opgestart en rederijen onze haven als eerste aanloophaven kiezen.”
De belangrijkste fruithaven van Europa.
ANTWERPEN De goederenoverslag in de fu- siehaven van Antwerpen-Brugge bedroeg de eerste zes maanden van dit jaar 139 miljoen ton: een daling van 5,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
“Terwijl de wereldwijde onzekere economi- sche situatie zorgt voor een verminderde vraag naar containervervoer, laten andere goederenstromen een gemengd beeld zien”, meldt het havenbedrijf. “Onder de huidige in- stabiele economische omstandigheden houdt de haven goed stand en wint zelfs marktaan- deel in containeroverslag ten opzichte van
COLUMN
Recht in zicht
Ynke Ooijkaas
E
ynke.ooijkaas@boonkvanleeuwen.com T 010 2811 815 I
www.boonkvanleeuwen.nl
Foto Port of Antwerp-Bruges
de andere havens in de Hamburg – Le Havre range.”
‘Operationele uitdagingen’ en congestie bij de containerterminals zouden goeddeels zijn op- gelost na twee moeizame jaren met terugke- rende afwijkende vracht. Dit resulteert in een verbetering in het tweede kwartaal (-4,6 pro- cent in teu) ten opzichte van de resultaten na het eerste kwartaal van dit jaar (-5,8 procent in teu).
De ongewisse economische omstandighe- den, teruglopende industriële productie en
Stukgoed Ondanks het zwakke economische klimaat houdt conventioneel stukgoed goed stand. De overslagvolumes zijn in lijn met de pre-Covid 19-periode, maar 17,2 procent lager dan in de- zelfde periode in 2022, toen de overslag uit- zonderlijk hoog was door een sterk herstel na de coronacrisis. De haperende economie gaat gepaard met een afnemende vraag naar staal – de belangrijkste vrachtgroep binnen dit seg- ment. De staaloverslag, zowel import als ex- port, daalde in totaal met -18 procent.
Het segment droge bulk daalde met 12,9 procent. Ondanks de forse daling van zowel kunstmest- als energieprijzen ten opzichte van de pieken na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, blijſt de overslag van meststoffen – de grootste productgroep binnen droge bulk – verder dalen (-19 procent) en is er weinig ro- tatie van aandelen. Ook de kolenoverslag, die
Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend
Op een mooie zomermiddag is mr Specialis bezig aan een processtuk, als hij in paniek ge- beld wordt door Lambertus Greve, een van de vrijwilligers die betrokken is bij de restauratie van de oude tjalk ‘Vooruitgang’. Er is ernstige schade veroorzaakt door de tjalk. Greve komt met een zorgwekkend verhaal. Iedereen dacht dat het schip verzekerd was, maar nu blijkt dat de verzekering is opgezegd; de premie is niet betaald.
Hoe dat komt? Tja, alle correspondentie was naar het adres van de vorige secretaris ge- gaan, maar die zit al jaren in een verzorgings- tehuis en heeſt dit blijkbaar over het hoofd ge- zien. Greve vraagt zich af of hij samen met de vrijwilligers aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade. Hoe zit dat met schade door of aan vrijwilligers en verzekeringen?
Als de vrijwilliger via een lokale vrijwilligersor- ganisatie actief is, is het de ‘eenvoudigste’ ma- nier om als lokale vrijwilligersorganisatie zelf de bedrijfs-/beroepsaansprakelijkheidsdek- king af te sluiten voor henzelf en de vrijwilli- gers die ingezet worden.
Het is ook mogelijk dat er een verzekering via de gemeente of een gemeentelijke instantie zoals een behoudsmuseum is afgesloten, maar dan moet men er wel alert op zijn dat deze ver- zekeringen blijven staan en zeker weten wat het dekkingsbereik is.
Vrijwilliger lijdt schade Een vrijwilliger is niet zonder meer verzekerd en valt ook niet zonder meer onder het bereik van een uitgebreid begrip ‘goed werkgever- schap’ van de organisatie waarvoor hij vrijwil- ligerswerk verricht. Of een vrijwilliger onder het bereik van ‘goed werkgeverschap’ valt, hangt af van het antwoord op de vraag of de vrijwilliger werkzaamheden uitvoert in de uit- oefening van het bedrijf van organisatie; werk- zaamheden die ook door werknemers hadden kunnen worden uitgevoerd. Is dat zo, dan is er sprake van ‘goed werkgeverschap’ en valt de vrijwilliger onder deze bepaling.
Ondanks dat een organisatie geen werkne- mers heeſt, kan er toch sprake zijn van een soort verkapte ‘werkgevers-aansprakelijk- heid’ jegens vrijwilligers. Degene die zeggen- schap heeſt over de werkzaamheden, die invloed heeſt over de omstandigheden waar- onder wordt gewerkt en dus een zorgplicht heeſt voor een veilige werkomgeving, kan met deze aansprakelijkheid te maken krijgen (het bestuur!).
Vrijwilliger veroorzaakt schade Het is voor vrijwilligers handig om verzekerd
te zijn, omdat ook een vrijwilliger die schade veroorzaakt aansprakelijk kan worden gesteld door de partij die schade lijdt. Een vrijwilliger die binnen een vereniging klust, is in beginsel nooit zelf aansprakelijk voor de schade (tenzij opzet of grove schuld). Dit is anders als de vrij- williger iets te zeggen had over het handelen van de vereniging: dus als er sprake is van een bestuursfunctie.
Let op het verschil tussen een formele en een informele vereniging. Bij een informele ver- eniging (ook wel vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid genoemd) is de club niet aansprakelijk voor het doen en laten van het bestuur. De bestuurders zijn allemaal hoof- delijk aansprakelijk voor de schulden van de vereniging. Een informele vereniging kent de nodige risico’s en gevaren. Het is aan te ra- den om altijd te kiezen voor (de oprichting van) een formele vereniging met volledige rechtsbevoegdheid.
Tip voor vrijwilligers(organisaties): wie is (for- meel) eigenaar van het klusobject? Kijk na of er een bestuur is, of er verzekeringen zijn voor het klusobject en de vrijwilligers; dit voorkomt ellende achteraf.
Ynke Ooijkaas is advocaat bij Boonk Van Leeuwen Advocaten te Rotterdam en gespecialiseerd in vervoers-, binnenvaart- en handelsrecht. Ynke heeſt vrijwel haar hele werkzame carrière in een op scheepvaart gerichte werkomgeving doorgebracht en geeſt juridische ondersteuning aan diverse binnenvaartorganisaties als ook aan de zogenaamde ‘bruine vloot’.
in 2022 piekte door de energiecrisis en ook steeg in het eerste kwartaal, daalt fors na een zachte winter en kolenoverschotten in Europa (-32,4 procent). De overslag van zand en grind groeide juist met 16 procent.
Natte bulk Het segment natte bulk kende een daling van 3,2 procent. De overslag van vloeibare brand- stoffen groeide met 6,2 procent. Dit wordt vooral gedreven door een sterke gasolie/die- seloverslag (+57 procent). De overslag van LNG bleef vrijwel gelijk (-1,4 procent) ten op- zichte van een sterk 2022. Verder daalde de overslag van chemicaliën met 15,4 procent door een zwakke wereldwijde vraag en ver- minderde lokale en Europese productie. Dat laatste zou vooral te danken aan de energie- prijzen, die in Europa nog steeds hoger zijn dan elders.
Het roll-on/roll-off verkeer blijſt goed preste- ren (+0,1 procent). In de eerste zes maanden van 2023 werden 1,8 miljoen nieuwe auto’s in- en uitgeladen, maar liefst 15 procent meer dan in 2022. De overslag van transportmate- rieel groeide met 3,6 procent, terwijl de on- begeleide vracht (exclusief containers) daal- de met 2,1 procent. Het verkeer van en naar Ierland steeg met 16,7 procent, maar het ver- keer van en naar het Verenigd Koninkrijk daal- de met 4 procent.
Fruithaven In tegenstelling tot de algemene daling van de containeroverslag, groeide het aantal ree- fercontainers met 10,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een belangrijk deel van de goederen in deze koelcontainers is fruit: bananen, kiwi’s, ananassen, meloe- nen, citrusvruchten, lychees. Zij maken de ha- ven van Antwerpen-Brugge tot de belangrijk- ste fruithaven van Europa.
In de eerste zes maanden van 2023 verwel- komde Zeebrugge 90 cruiseschepen met te- zamen 248.600 passagiers . Mei en juni zijn de drukste maanden voor de cruisevaart, met een grote verscheidenheid aan rederijen en bestemmingen. In de eerste helſt van het jaar liepen 10.188 zeeschepen de fusiehaven aan, een daling van 2,8 procent. De bruto tonnage van deze schepen daalde met 4,7 procent.
21
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38