1008 | WEEK 06-07 8 FEBRUARI 2023
Eenduidige aflaaddiepte met ideale vaarlijn op nieuw ‘Smart Dashboard’ van CoVadem
Varen in lanes Om de binnenvaartschipper veilig te laten va- ren volgens de berekende aflaaddiepte, kan CoVadem in combinatie met de actuele bo- demligging eveneens een vaargeul of optima- le vaarbaan (lane) berekenen voor de op- en afvaart. Dat gebeurt op basis van de eerder gevaren routes van honderden metende sche- pen van CoVadem.
Hoe de breedte van de ideale vaarlijn wordt bepaald, kan verschillen. CoVadem zou dat kunnen instellen, maar ook de gebruiker. Tevens zou de lijn op basis van actuele data van CoVadem dynamisch tot stand kunnen komen.
Ideale vaarlijnen voor de op- en afvaart.
NIJMEGEN Het Smart Dashboard van de va- rende meetcoöperatie CoVadem krijgt dit jaar een grote update. Hierdoor kan de schipper, maar eventueel ook de planner aan de wal, straks onder meer op basis van data van Covadem een veilige en eenduidige aflaaddiepte bepalen.
2023 wordt voor Desiré Savelkoul en Henk van Laar het jaar van het doorontwikke- len van CoVadem. “Het voorbije jaar zijn we vooral bezig geweest met de integratie van CoVadem binnen het bedrijf Autena. Dat heeſt veel tijd gekost. Maar het is uiteinde- lijk een geslaagde reorganisatie geworden. Nu kunnen we ons weer helemaal richten op het Smart Dashboard en andere technische doorontwikkelingen.”
In het nieuwe Smart Dashboard wordt na de update een aflaaddiepte weergegeven voor een specifieke reis. Deze kan overigens af- wijken van de aflaaddiepte die de schipper op de gebruikelijke manier berekent. Hij ge- bruikt vaak een vuistregel die gebaseerd is op eigen ervaring. Het is de vuistregel die even- eens wordt genoemd in de richtlijnen van het Platform Zero Incidents.
Illustratie CoVadem
Deze waarde verrekent de schipper met de ac- tuele waterstand op de rivier.
Bodemprofiel CoVadem gaat voor het automatisch bereke- nen van de aflaaddiepte uit van het bodem- profiel. Dan wordt middels een model de zo- genoemde ‘Squat & Trim’ verrekend. Om tot een juiste en veilige aflaaddiepte te komen, wordt daar nog een veiligheidsmarge vanaf gehaald. Op deze manier weet de schipper exact hoeveel lading hij verantwoord mee kan nemen.
Het is overigens niet zo dat Savelkoul en Van Laar pretenderen dat schippers die al meer dan dertig jaar varen de aflaaddiepte niet goed kunnen berekenen. “Maar de rivierbo- dem verandert constant. Ook hebben schip- pers met de steeds groter wordende schepen, grotere vermogens en hydraulische stuurwer- ken, minder direct gevoel bij het schip.
Daarnaast is de beschikbaarheid van wa- ter op de Rijn in de loop van de jaren minder voorspelbaar. En met onze techniek kunnen we het minder ervaren personeel op de vloot ondersteunen.”
Daarnaast kunnen de eigenschappen van kleinere en grotere schepen worden mee- genomen, alsook het gedrag tijdens een ho- gere en lagere waterstand. Omdat CoVadem streeſt naar een zo’n groot mogelijke ‘midden- berm’ kan de op- en afvaart elkaar altijd veilig passeren.
Lijn volgen Het midden van de lane is de ideale lijn. Deze kan in de ECDIS-vaarkaart worden weergege- ven. De TrackPilots kunnen deze lijn weer vol- gen. Het schip blijſt hierdoor geautomatiseerd binnen de lijnen. De schipper vaart zo door het diepste punt van het vaarwater en kan zijn reis veilig vervolgen. Dat zorgt mede voor een lager brandstofverbruik.
Ook kunnen kritische locaties in de ECDIS- kaart worden weergegeven. De schipper kan zo met minder snelheid een ondiepte passe- ren en dan is er minder kans op het raken van de bodem. Ook brughoogtes kunnen eventu- eel worden aangegeven.
Savelkoul en Van Laar zijn nog overigens steeds op zoek naar binnenvaartschippers die willen meedoen: schippers die met hun schip de bodem in kaart willen brengen. Inmiddels meten zo’n 300 schepen voor CoVadem. Recent werd de passagiersrederij RiverTech aan de lijst van metende schepen toegevoegd.
Kiellegging startpunt van bouw Neo Orbis
AMSTERDAM De kiel van de Neo Orbis is op maandag 23 januari gelegd, officieel gemaakt met het lassen van een muntje voor voor- spoed en geluk voor het schip en haar beman- ning. Het Amsterdamse havenjacht gaat op natriumboorhydride varen en zal daardoor volledig emissieloos zijn.
Ook de bouw van het schip bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog is anders dan anders: alle onderdelen van de romp van het schip liggen als een knippatrooon klaar,
waarop de lassers de onderdelen aan elkaar zullen zetten. De verwachting is dat de bouw van het schip eind tweede kwartaal rond zal zijn. De tweede helſt van het jaar zal in het te- ken staan van het plaatsen van de installatie die de natriumboorhydride-korrels met puur water gaat mengen, waardoor er waterstof ontstaat. De Neo Orbis dient als vlaggenschip van het havenbedrijf ter inspiratie voor an- dere scheepsbouwers en schippers. Het schip komt als alles volgens planning verloopt in 2024 in de vaart.
ROTTERDAM De mede door deze krant uitge- geven Binnenvaartagenda krijgt een face- liſt. De opdrachtgevers vanuit Koninklijke Binnenvaart Nederland, BVB, EICB en BTB houden momenteel een enquête om de wen- sen van de gebruikers te inventariseren.
Om het gebruiksgemak te optimaliseren en de agenda te moderniseren, wordt de gebruikers gevraagd een korte vragenlijst in te vullen.
Hierbij de link naar de enquête
Foto Port of Amsterdam
27
Wolfgang Birlin verlaat HGK Groep
KEULEN Na een dikke zeven jaar verlaat Wolfgang Birlin het Keulse haven- en lo- gistiekbedrijf HGK. Naast zijn taken als be- stuurslid van HGK AG, de holding, is hij ook per eind januari gestopt als directeur van dochteronderneming RheinCargo GmbH & Co. KG.
Birlins vertrek is in overeenstemming met alle partijen besloten en maakt een verdere reorganisatie van de bedrijfsstructuur mo- gelijk. De twee andere bestuursleden van de holding, Uwe Weding, CEO, en Jens-Albert Oppel, nemen ad interim Birlins taken over. Binnen RheinCargo zal collega-directeur, Jan Sönke Eckel, voorlopig ook de activitei- ten van Birlin waarnemen. Birlin was binnen RheinCargo met name voor de spooractivitei- ten verantwoordelijk.
“Wolfgang Birlin heeſt in zijn jaren bij HGK bij- gedragen aan de uitbouw van het bedrijf als een grote speler op de Europese markt”, aldus HGK Group. HGK beheert de grootste binnen- vaartvloot in de EU en is een belangrijke spe- ler voor multimodale transportketens.
Enquête verbeterde Binnenvaartagenda
DSV geeſt gastlessen sociale vaardigheden op STC
ROTTERDAM DSV Global Transport and Logistics geeſt vanaf 23 januari, tot en met 17 februa- ri, gastlessen op het Scheepvaart en Transport College (STC). Diverse managers van DSV zul- len lesgeven over uiteenlopende onderwerpen, waaronder presenteren.
Op het STC is voor DSV in het zogeheten ‘Soſt Skills Lab’ een kantoortuin, werkplekken, ver- gaderruimtes en receptie gesimuleerd. Binnen deze periode zijn deze volledig in DSV-huisstijl.
Het STC werkt vaker samen met bedrijven uit de sector, via via stages, het op-, om- en bijscho- len van vakmensen en door gezamenlijk te wer- ken aan innovaties. Volgens DSV is een groot aandachtspunt in stages en startersfuncties het
sociale gedeelte ten opzichte van de vakkennis en ervaring. Zoals wat te doen bij een onbeken- de beller in een andere taal dan Nederlands of juist de ‘social talk’ met een klant aan de tele- foon of een collega op de werkvloer. Oſtewel met alledaagse sociale vaardigheden, samen te vat- ten als soſt skills.
Laten groeien DSV werkt al jaren nauw samen met de logis- tieke opleidingen van het STC. Diverse huidige medewerk(st)ers zijn via een stage gestart bij DSV en zijn nu al jaren werkzaam bij de organi- satie, van starters tot aan directieleden. “Als DSV willen wij aankomende collega’s onder meer via stages verder laten groeien, zowel in kennis als- ook in kunde. Hoe gaaf is om dát nu ook te doen
in het Soſt Skills Lab”, aldus Herman Huijgens, Managing Director, DSV Air & Sea Nederland én oud-leerling van het STC. Dyana Babic, Projectleider Soſt Skills Lab van het STC verwoordt het als volgt: “Met ons Soſt Skills Lab helpen we onze studenten met de juiste be- wustwording en hoe zich te gedragen bij een sta- ge- of werkbedrijf. Om hen de juiste richting mee te geven in het logistieke beroepenveld, zodat ze voorbereid bij een stage binnen kunnen stap- pen. De open communicatie met DSV is hierin heel fijn. Wij vragen om hulp voor onze studen- ten en DSV doet niet alleen de deur open, maar helpt de studenten en ons.”
Bij DSV houden we supply chains draaiende in een wereld van verandering. Elke dag leveren en
beheren we supply chain-oplossingen voor dui- zenden bedrijven - van het kleine familiebedrijf tot de grote multinational. Ons bereik is wereld- wijd, maar onze aanwezigheid is lokaal en dicht bij onze klanten. Meer dan 75.000 medewerkers in meer dan 80 landen werken gepassioneerd aan het leveren van geweldige klantervaringen en diensten van hoge kwaliteit. Wij streven er- naar het voortouw te nemen op weg naar een duurzamere toekomst voor onze sector en zet- ten ons in om te handelen volgens de voorwaar- den van de natuur. DSV is een dynamische orga- nisatie die inclusiviteit en diversiteit stimuleert. Wij doen zaken met integriteit, met respect voor verschillende culturen en voor de waardigheid en rechten van individuen. Bezoek onze website en volg onze social media kanalen.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38