This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 12-13 23 MAART 2016


ZEER GEAVANCEERDE HEAVY-DUTY MOTOR IS COMPACT EN ONDERHOUDSARM


Pon Power introduceert nieuwe Cat® C9.3 ACERT™


PAPENDRECHT Pon Power vergroot met de introductie van de geavanceerde Cat® C9.3 ACERT™ haar range in onderhoudsarme, ge- bruiksvriendelijke motoren. De nieuwe Cat® C9.3 ACERT™ is inzetbaar als heavy-duty voortstuwingsmotor voor scheepvaart, maar ook als generatorset voor zowel commercië- le toepassingen als in de pleziervaart.


De Cat® C9.3 ACERT™ is een 6-cilinder, 9.3 liter motor op basis van het bestaande en zeer betrouwbare Cat platform, dat bekendstaat om zijn hoge vermogensdichtheid. Jochem Neuteboom, Commercial Director Marine bij Pon Power, licht toe: “Net als de C7.1, C8.7 en C12.9 is deze nieuwe motor zeer compact en onderhoudsarm. De motor is ontworpen om het onderhoud verder terug te dringen, met als resultaat zo laag mogelijke operationele kosten. Dankzij het elektronische aansturings- systeem heeſt de C9.3 een hoog koppel bij lage snelheden en een gunstig brandstofver- bruik bij hogere snelheden”.


Bij de ontwikkeling van de C9.3 stond klant-input centraal. Neu- teboom vertelt: “Op basis van de feedback van klanten heeſt Caterpillar veel aandacht be- steed aan het optimaliseren van de verbranding over een breed werkgebied. Het bestaande HUI brandstofsys- teem is vervangen door het laatste generatie common-rail systeem, die zorgt voor een optimale verbranding met een gunstiger verbruik, minder geluid en lagere emissies”. Daarnaast is de klantfeedback doorvertaald in een serie optionele toepassingen die de mogelijkheden van de Cat 9.3 verbreden, zoals de C1 certificering waarmee de motor


ook gebruikt kan worden om dekkranen en lieren te bedienen. De zeer compacte bouw maakt de C9.3 bovendien zeer geschikt voor toepassing in catamarans, veerponten en patrouillevaartuigen.


De Cat 9.3 heeſt een EPA Tier 3, EU/CCNR Stage II en IMOII certificering. Voor de ver- schillende toepassingen gelden de volgende specificaties:


‘LEKKER, MAKKELIJK EN MINDER CALORIEËN’ De gezonde kombuis


Over een paar dagen is het alweer Pasen! Een mooi excuus om een lekker makkelijk, gezond en feestelijk menuutje te schrijven. Wellicht heb je niet alle ingrediënten aan boord, maar met een beetje fantasie, kun je een aantal producten wel vervangen.


Paasmenu voor 4 personen:


- Pastinaaksoep met een wit chocolade paaseitje! (www.kookuniversiteit.com) - Kalfsschnitzel-rolletjes met (diepvries) spinazie en ei - Groene asperges met eisaus (of sperziebo- nen)


- Krieltjes in de schil (gelet op de calorieën, maar een smeuïge risotto is er ook lekker bij) - Sorbetijs met yoghurt en fruit


Voor meer informatie zie www.pon-cat.com


Pastinaaksoep De pastinaaksoep kun je een dag van te voren maken en is kinderlijk eenvoudig. Het heeſt een heerlijke pure fluweelzachte smaak. Verras iedereen aan tafel door de soep aan tafel over het witte chocolade eitje te schen- ken. De chocolade smelt en de zoete smaak vermengd zich met de pastinaak...proef zelf maar! (Heb je geen pastinaak, dan zou knol- selderij of wortel ook goed kunnen, als het maar een beetje zoete groente is.)


Epifanes Multicover: alles-in-één epoxy primer


AALSMEER Dit voorjaar introduceert Epifa- nes Jachtlakken voor de binnenvaart een nieuwe tweecomponent primer: Epifanes Multicover, alles-in-één epoxy primer. Epifa- nes Multicover is een breed inzetbare twee- component primer op basis van epoxyhars. Sneldrogend, ook bij lagere temperaturen.


De primer heeſt een uitstekende hechting op (verzinkt) staal en non-ferro metalen en kan (na voorbehandeling) ook op diverse geschilderde ondergronden worden aange- bracht. De grijze universele primer heeſt een hoog vullend vermogen en biedt prima anticorrosieve eigenschappen. Bij- komend voordeel is de Multicover zonder schuren al na twaalf uur kan worden overgeschilderd met alle Epifanes één- en twee- component verven en primers, zoals Epifanes Multiforte, Multilux en Multi Marine Primer. Epifanes Multicover kan worden ingezet als roestweren- de en vullende grondlaag/hecht- primer voor binnen en bui- ten. Ook zeer geschikt als reparatiepri- mer op diverse geschilderde oppervlak- ken en voor bijwerken van doorgeschuur- de plekken. Door zijn toleran-


tie wat betreſt ondergrond en overschilder- baarheid kan Epifanes Multicover met recht een universal primer worden genoemd. Adviesverkoopprijs 2016 exclusief btw: 750 ml 17,02 euro, 4000 ml 65,70 euro.


Voor meer informatie: W. Heeren & Zoon BV Postbus 166 1430 AD Aalsmeer T: 0297 360 366 E: info@epifanes.nl I: www.epifanes.nl


Snijd 400 gram pastinaak in kleine stukjes (hoe kleiner, hoe minder lang je hoeſt te koken). Doe een klontje boter in een pan (of vloeibare light margarine om calorieën te be- sparen). Fruit de pastinaak, maar laat het niet bruin worden. Het gaat erom dat de pastinaak een lekkere smaak begint te krijgen. Voeg dan ongeveer 200 ml water toe en ongeveer 200 ml (light) kookroom. (Geen slagroom, dat gaat schiſten en is erg vet). Breng op smaak met peper en zout. Laat ongeveer 10 minuten doorkoken, tot de pastinaak zacht wordt. Met de staafmixer of blender de pastinaak zo fijn mogelijk malen. Pastinaak bindt van zichzelf, dus nu zoveel water en/of kookroom toevoegen dat de juiste dikte wordt bepaald. Niet te veel, denk aan de smaak. Eventueel nog wat zout en peper. Voeg nog wat citroen/ limoenrasp toe en zet tot gebruik weg.


Verwarm de soep. Zet de voorverwarmde soepborden op tafel met in het midden een wit chocolade paaseitje. Doe hier een kneep- je citroen/limoensap over en wat tuinkers of peterselie. Als iedereen aan tafel zit, giet/ schep je de soep in de borden. Niet te veel, het is vrij machtig. De chocolade smelt en geeſt een super combinatie van zoet, zuur, zout en een bittertje...!


Kalfsschnitzel-rolletjes met spinazie en ei / Groene asperges met eisaus / Krieltjes in de schil


VOORBEREIDING: Doe 2 eieren in een kom met 25 gram Par- mezaanse kaas en een snufje zout en peper. Klop goed door elkaar. Smelt 1 eetlepel vloeibare light margarine in een koekenpan, voeg het eimengsel toe en bak er een omelet van. Haal uit de pan en zet even opzij.


Smelt in dezelfde pan 1 eetlepel vloeibare light margarine, voeg 450 gram ontdooide diepvries bladspinazie (druk er zo veel mo- gelijk vocht uit) toe en 50 gram Parmezaanse kaas. Beetje peper en zout. Bak kort al roerende. Zet even opzij laat afkoelen.


Leg twee mooie dunne ongepaneerde kalfsschnitzels (samen ong.400 gram) naast elkaar. Bedek ze allebei


met wat plakjes bacon, ongeveer 40 gram per schnitzel. Leg daar een halve omelet op, en als laatste het spinaziemengsel. Rol het vlees om de vulling, naai of bind goed dicht met een draad. In de lengte heb ik ook een touwtje gebonden, dan valt er minder vulling uit de zijkanten. Zet de rolletjes weg onder vershoudfolie in de koelkast tot gebruik.


Was 1 kg groene asperges en snijd ongeveer 1 cm van de onderkant af. (Groene asperges hoef je niet te schillen maar soms moet je toch voorzichtig iets van de onderkant halen met een dunschiller.) Bewaar ze in een vochti- ge schone theedoek onder in de koelkast.


BEREIDING: Krieltjes: Kook een pond krieltjes in de schil een kleine 15 minuten, giet ze af. Of je bakt ze nog even in wat olijfolie, knoflook en rozemarijn..;)


Eiersaus: Kook 4 eieren in ongeveer 8 minuten hard. Laat ze schrikken, pel ze en hak ze fijn in een kom. Roer er dan geleidelijk 7 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels wijnazijn en peper en zout door.


Asperges: Vul een pan voor 1/3 met water en een beetje zout en breng aan de kook. Zet de asperges er rechtop in, zodat de toppen net boven het wateroppervlak uitkomen. Kook ongeveer 5 minuten, afhankelijk van de dikte, tot de toppen zacht aanvoelen. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat ze een beetje afkoelen, lauw zijn ze het lekkerst. Rangschik de asperges mooi op een schaal of direct op de borden naast het vlees en de krieltjes. Schep de eiersaus over de asperges.


Bestrooi ondertussen de vleesrolletjes met peper en zout. Verhit een beetje olie of light margarine in een koekenpan en bak de rolle- tjes rondom bruin, ongeveer 5 tot 10 minuten (afhankelijk van de dikte van het vlees) tot dat het vlees gaar is. Verwijder de touwtjes en snijd voorzichtig met een scherp mes in dikke plakken en leg op de voorverwarmde borden.


Sorbetijs met yoghurt en fruit (Geen ijs aan boord? Dan gewoon yoghurt met vers fruit)


Doe achtereenvolgens in een glas: een schep biogarde stand yoghurt 0%, een schep fruitsalade (zelf gemaakt of kant en klaar gekocht), een schep (mango)sorbetijs en weer een schep yoghurt. Garneer met een chocolade paaseitje of bewaar het eitje voor bij de koffie ;)


Eet smakelijk!


majella@doemaargezond.info www.doemaargezond.info


27


Lijnen, diëten, afvallen en weer aankomen, steeds grotere spijkerbroeken, schommelen tus- sen ‘het kan me wél schelen’ en ‘het kan me níet schelen’; het is schippersvrouw Majella van Veen allemaal niet vreemd. Ze is altijd al een verschrikkelijke lekkerbek geweest maar heeſt aan den lijve ondervonden dat daar een grens aan zit. Vorig jaar heeſt zij het bedrijf ‘Doe maar gezond’ opgericht. Als gewichtsconsulente aan boord van de spits Aquaticus helpt ze varenden online met afvallen en gezonder eten. In ‘De gezonde kombuis’ komt iedere keer een heerlijk recept van Majella met ingrediënten waarvan de kans groot is dat ze aan boord zijn en waarin gezonde groenten altijd de hoofdrol spelen.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48