This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 10-11 9 MAART 2016


Duplo Shipping gaat over op hybride


WAAR LIG JE?


Water in Zaandam GÉ VAN DE ZON


Ondertekening contract met de firma Koedood, v.l.n.r. Pieter Eikelenboom, Gertjan de Gelder (Koedood) en Laurens Minderhout.


SCHIPLUIDEN Varen met respect voor mens, milieu en omgeving, daar staan Laurens Minderhout en Pieter Eikelenboom van Duplo Shipping voor. Tegenwoordig is groen rijden op de Nederlandse wegen niet meer weg te denken, maar dankzij Duplo Shipping is straks ‘groen varen’ in Nederland ook een begrip. Zij gaan met hun motorschip ‘Prisa’ over op hybride.


Naast de bestaande traditionele voortstuwing met de MTU hoofdmotor wordt een dieselelek- trische voortstuwing geïnstalleerd met twee Mitsubishi 6D24TL zuinige en schone generator- sets van 196 Kwe stuk, deze drijſt de Baumuller Elektromotor aan. De elektromotoren zijn direct verbonden met de schroefas en hebben hierdoor geen verliezen van de keerkoppeling. De compagnons Pieter Eikelenboom en Laurens Minderhoud zijn ondertussen al bijna 10 jaar actief als zelfstandig ondernemers van twee binnenvaartschepen. Zij vervoeren honderden containers per dag van haven naar haven. Voor de heren is het niet de eerste keer dat zij actie ondernemen op brandstofbesparing en het milieu. Zo meldde Pieter zich in 2009 als eerste van tien particuliere binnenschippers aan om mee te doen aan de brandstofcompetitie van ‘VoortVarend Besparen’. Een mooi initiatief, maar nu is het tijd voor het echte werk.


Met het motorschip Prisa varen de ondernemers onder contract voor MCS uit Drachten, ‘de groot-


ste in slimme containertechniek’. MSC is tevens de opdrachtgever van het motorschip Nadorias van Sendo Shipping. De Nadorias onderging als eerste een refit naar een hybride voorstuwing. Door zowel de zakelijke als vriendschappelijke band tussen de heren van Sendo en Duplo Ship- ping konden Pieter en Laurens het hele proces naar hybride nauwlettend volgen, vanaf de inbouw/verbouw tot de ingebruikname en de resultaten. En ook voor motorschip Prisa is nu de stap naar groen aangekomen. Maandag 7 maart is het ms Prisa aangemeerd bij de firma Koedood om de duurzame refit te ondergaan naar een hybride voortstuwing.


Op dit moment bestaat de hoofdvoortstuwing uit een MTU van 1320 kW, een veel te grote mo- tor voor het werk wat het schip moet leveren. Na de ombouw drijven de generatoren een elektromotor aan, deze elektromotor is speciaal ontwikkeld voor het vaarprofiel en hiermee ma- ken zij een grote slag in efficiëntie. De huidige hoofdmotor (MTU) blijſt wel staan en in geval van calamiteiten of grote weersinvloeden kan deze worden gebruikt. De verwachting is dat de MTU nog maximaal 5 procent van de tijd nodig zal zijn. Met deze refit wordt niet alleen 15 pro- cent brandstof bespaard, maar ook de uitstoot van CO2 met 15 procent, roet 40 procent en NOx 97 procent worden doormiddel van nabehande- ling gereduceerd. “Een mooie investering in de toekomst”, aldus Pieter en Laurens van Duplo Shipping.


Water was er in Zaandam 100 jaar geleden in overvloed. De Zuiderzeevloed was een watersnoodramp waar we weinig over horen maar die verstrekkende gevolgen had voor mensen, dieren en gebouwen in die tijd. Doordat de stormvloed samenviel met een hoge waterafvoer op de rivieren braken op tientallen plaatsen de dijken door, de wind uit het Noorden joeg in de ochtend van 14 februari 1916 het water over de Waterlandse Zeedijk, die bij Katwoude brak waardoor praktisch de hele regio Waterland onderliep en het water tussen Zaandam, Purmerend en Edam tot aan het IJ bij Amsterdam-Noord vrij spel had. Als je een beeld wilde vormen over de ramp die zich een eeuw geleden moet hebben voltrokken had je de afgelopen wintermaanden het Zuiderzee (openlucht)museum van Enk- huizen moeten bezoeken. Lopend langs de historische gebouwen uit een groot deel van (de kop van) Noord-Holland, die met zoveel liefde worden onderhouden, toonden de huizenhoge foto’s pal naast de inmiddels gerestaureerde panden de gevolgen van de stormvloed. De in het rampgebied wonende fotografen legden de gevolgen van de dijk- doorbraken vast want destijds werd voor het eerst gebruik gemaakt van fotografische beelden in de kranten. Die foto’s lieten beeldend zien op welke plek zo’n gebouw of getroffene zich in 1916 bevond waarop je je anno 2016 een voorstelling kan maken van al die massa’s water die in de straten en steegjes, huizen en stallen drong. Op de vele film- en fotobeelden in het filmhuisje van dit openluchtmuseum wordt de ramp


van destijds onontkoombaar. Mensen probeerden met planken zo droog mogelijk over te komen, droegen ouderen op de rug of trokken kinderen in een bootje. Het getroffen gebied was enorm. Enkele houten huizen in Marken vielen compleet om. Ook in Zaandam liep het water door de Westzij- de, de Oostzijde (aan de andere kant van de Zaan) en de vele straatjes die daar haaks op stonden. De vele kleine houten Zaanse huisjes waren nauwelijks partij, maar deze ‘grote sluis’ die naast de Wilhelminasluis uit 1903 ligt, heeſt dapper stand gehouden, net als de twee zogenaamde accijnshuisjes. Het ene huisje was sinds de Franse tijd een douanekantoor en het andere was bestemd voor de sluiswachter. Zich beschermen tegen wateroverlast heeſt men hier altijd moeten doen. Op veel plekken merk je dat Zaandam eigenlijk op moeras is gebouwd. Nog niet zo lang geleden kwam hier zelfs de malariamug voor, maar die is gelukkig inmiddels verdwenen. In de Middeleeuwen had Noord-Holland een gebied van kreken en meren waardoor de bewoners zich ge- noodzaakt voelden zich tegen wateroverlast te beschermen door een stelsel van ringdij- ken, waarvan de Westfriese Omringdijk (die heel wat Noordelijker ligt) de bekendste is. Hier in Zaandam zien we die dijken nog terug bij bijvoorbeeld de Hogendijk. Onder- tussen is er 16 jaar na de ramp, in 1932 de Afsluitdijk geplaatst waardoor de Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer en wel veiliger werd maar minder tot de verbeelding spreekt. Zaandam bouwt nu aan de vergro- ting van de Wilhelminasluis maar of die ooit af komt? En of die zo mooi wordt als deze ‘grote sluis’? We wachten af….


33


Milieuprijs ‘Captain Eco Award 2015’ voor Contargo


MANNHEIM Containeroperator Contargo heeſt van NYK Line GmbH de ‘Captain Eco Award 2015’ ontvangen. Rederij NYK schenkt dit hou- ten beeldje in de vorm van een wereldbol met een kapiteinsuniform ieder jaar aan logistieke dienstverleners die helpen bij de verduurza- ming van haar transportketen.


“De Captain Eco Award is al de tweede onder- scheiding voor onze activiteiten op het vlak van duurzaamheid in de laatste twaalf maanden”, zei Heinrich Kerstgens, co-directeur van Contargo GmbH & Co. KG tijdens de prijsuitreiking. “Dit bewijst dat we op de goede weg zijn met ons concept om de ecologische, economische en sociale aspecten van het containervervoer in evenwicht te brengen”.


NYK prees het overtuigende duurzaamheids- concept van Contargo, waarin aandacht voor het milieu zit ingebakken door de trimodaliteit van de vervoersactiviteiten. “Wij waarderen met name IMTIS, de rekenmodule van Contargo, die wij benutten voor de calculatie, het berekenen van routen en de CO2-uitstoot van onze trans- porten”, zei Thorsten Kröger, general manager van NYK Line in Hamburg.


Contargo traint en sensibiliseert medewerkers voortdurend voor duurzaamheidsvraagstukken. Op iedere vestiging is een contactpersoon voor duurzaamheid aanwezig. Voor de bundeling en coördinatie van de activiteiten heeſt het bedrijf een afdeling ‘duurzame oplossingen’, die ook ideeën van medewerkers omzet. Om de mede-


Contargo ontvangt de Captain Eco 2015. V.l.n.r.: Heinrich Kerstgens, co-directeur Contargo, Sandra Hollweg, Sustainable Solutions Contargo en Torben Stecher, milieuverantwoordelijke NYK. © Contargo


werkers te betrekken bij het duurzaamheidsbe- leid heeſt Contargo onder meer een mousepad van gerecycleerd papier met daarop milieutips laten maken. Door gebruik van LED-verlichting in de gebouwen of het terugwinnen van energie op de terminals wordt het stroomverbruik ge- reduceerd. Rijlessen en het gebruik van hybride reachstackers dringen het brandstofverbruik terug. Meer informatie over de activiteiten van Contargo op het vlak van duurzaamheid is te vin- den op contargo.net/nl/company/sustainability


Viking River Cruises doopt zes nieuwe riviercruiseschepen


AMSTERDAM Cruisemaatschappij Viking heeſt haar vloot weer verder uitgebreid; op dinsdag 1 maart werden zes nieuwe riviercruiseschepen gedoopt in Amsterdam.


De ‘longships’, vernoemd naar de Noorse Vikingen hebben een lengte van 135 meter en zijn bijna 12 meter breed. Daarmee zijn ze perfect om over de Europese waterwegen te varen. De schepen hebben een capaciteit van 190 passagiers. De schepen zijn milieuvriendelijk aangedreven met een hybride motor waardoor minder geluidshinder wordt veroorzaakt.


Belangrijk voor de Amsterdamse regio Havenbedrijf Amsterdam verwacht dit jaar 345 riviercruiseschepen van Viking River Cruises te mo- gen ontvangen. In totaal verwacht de stad 1.835 riviercruiseschepen te verwelkomen in 2016. Deze vorm van toerisme is groeiend en zorgt voor een


significante impact voor de Amsterdamse regio. De riviercruisemaatschappijen en de passagiers samen spenderen op jaarbasis ongeveer 38 mil- joen euro in deze stad en de regio.


Faciliteiten Om de groeiende cruisemarkt te faciliteren blijſt Havenbedrijf Amsterdam nieuwe voorzieningen ontwikkelen. Het oostelijk deel van de Ruyterkade krijgt extra aanlegcapaciteit voor schepen tussen de 110 en 135 meter. Bij het westelijk stationsei- land zullen komend jaar de afmeermogelijkheden verbeteren. De pieren 17 en 18 zullen worden ver- nieuwd. Ook zal op deze locatie een nieuwe pier verschijnen voor zowel 110 als 135 meter riviercruiseschepen. Dit zal in 2018 zijn gereali- seerd. Daarnaast is het Havenbedrijf bezig met het aanvragen van de vergunning om een nieuwe stei- ger aan de Westerdokdijk aan te leggen. Ook zullen de walstroom punten verder worden uitgebreid.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56