search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
980 | WEEK 02-03 12 JANUARI 2022


Historische BLN-afdelingsvergadering Alblasserwaard


SLIEDRECHT Ondanks alle coronabeperkin- gen was er op woensdag 29 december toch een jaarvergadering van Koninklijke BLN- Schuttevaer, afdeling Alblasserwaard, waar traditiegetrouw tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt teruggeblikt op het voorbije jaar en bestuurlijke verantwoording wordt afgelegd aan de leden.


In 2020 werd door de wereldwijde pande- mie de statutaire verantwoording schriſtelijk afgedaan, maar dat jaar was in alle opzich- ten een heel buitengewoon jaar. De afdeling Alblasserwaard zelf bestond weliswaar vier jaar, maar de eerste jaarvergadering werd precies 140 jaar eerder gehouden en wel in Sliedrecht.


Dat bijzondere moment wilde het bestuur toch niet zomaar schriſtelijk afhandelen. Vandaar dat er afgelopen maand is gekozen voor een vergadering via een livestream. In de historie van de huidige afdeling en haar voor- gangers was zoiets nog nooit voorgekomen. De voorkeur had en heeſt immers een fysieke jaarvergadering, omdat ontmoeting en dia- loog belangrijk zijn voor de leden. Maar bij- zondere tijden vragen om aanpassing.


En dat is tevens wat afdelingsvoorzitter Joop van Belle in diens jaarrede memoreerde: “De coronacrisis heeſt niet alleen ons als bestuur, maar als binnenvaart beperkingen opgele- verd. En niet alleen corona, ook het achter- stallig onderhoud van de natte infrastructuur


blijſt een belangrijk aandachtspunt voor Koninklijke BLN-Schuttevaer. Een spre- kend voorbeeld daarvan is de situatie op de Maascorridor.”


Van Belle gaf verder aan dat de afdeling ook nauwlettend de regionale ontwikkelingen volgt: “De afrondende fase van de haven in Hardinxveld-Giessendam heeſt nog steeds onze aandacht en zal begin 2022 zijn afron- dende fase ingaan.”


Naast nautisch-technisch aspecten heeſt het bestuur ook aandacht voor onderwijs en duurzaamheid. Zo maakt men zich zorgen over de nieuwe regels - begin dit jaar - rondom examinering, waarbij de binnenvaartexamens niet meer afgenomen worden binnen het ei- gen onderwijsinstituut maar overgaan naar CCV/CBR. Van Belle: “Die extra laag geeſt extra kosten voor studenten en dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen in een situatie waarbij de branche om gekwalificeerd personeel staat te springen.”


Naderende fusie Na de traditionele jaarrede van de voorzit- ter kreeg Erik Schultz (voorzitter hoofdbe- stuur Koninklijke BLN-Schuttevaer) het woord. Hij gaf een duidelijke toelichting op de na- derende fusie tussen CBRB en Koninklijke BLN-Schuttevaer. Koninklijke Schuttevaer zal een volwaardige ledengroep blijven binnen Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) zo- als de nieuwe fusievereniging gaat heten en


Na uitstel verplichte bijmenging gaat ASV voor definitief afstel


ZWIJNDRECHT Een jaar uitstel van de wet- telijk verplichte bijmenging met biobrand- stoffen heeſt de onrust in de binnenvaart niet weg kunnen nemen. Schippersbond ASV meldt in een verklaring geen enkel vertrou- wen in het proces te hebben.


De ASV verwacht van minister Visser dat zij “ook in haar handelen waarmaakt dat zij deze branche werkelijk een warm hart toedraagt.” Alle pijlen worden gericht op het omstreden NEN-rapport, dat de gevolgen van verplichte bijmenging in kaart heeſt gebracht. De schip- persorganisatie: “De ASV wil best blijven praten, ook als er een vervolgtraject komt, maar wij zien geen aanknopingspunten in de


aanbevelingen vanuit het NEN-rapport. (…) Het feit dat de minister doorgaat op de inge- slagen weg is ronduit beangstigend.”


Het op 17 december aan de Tweede Kamer gestuurde NEN-rapport zou op veel punten rammelen. De ASV noemt daarin enkele zaken die in de begeleidende brief zijn te lezen ‘bij- zonder verontrustend’ omdat, hoewel er geen sprake is geweest van veldonderzoek, en er dus geen onderzoek heeſt plaatsgevonden zo- als de motie Bisschop/Alkaya is gevraagd, er wel conclusies worden getrokken.


Heimelijk In de binnenvaart blijkt bovendien al sinds 2013 heimelijk te worden bijgemengd, dus zonder dat schipper dat weet. De ASV stelt daarover: "Wij kunnen en willen wel die con- clusies trekken. Het is eenvoudig: in vroege- re jaren waren er geen problemen. Sinds er wordt bijgemengd, zijn er wel problemen!"


"Gedurende dit hele traject is ons gebleken dat er - zonder dat de schippers dat wisten - biobrandstoffen zijn toegepast. Want ook zon- der reductieverplichting kunnen al biobrand- stoffen worden toegepast in de binnenvaart. Het is dus niet vreemd dat vanaf december 2020 incidenten zijn gemeld, waarbij schepen te maken kregen met teruglopend toerental, haperingen of stilvallen van de motor vanwe- ge verstopte brandstoffilters."


zal het adviesorgaan worden en blijven op nautisch-technisch gebied. In het nieuwe jaar zal de mogelijke fusie worden voorgelegd aan ‘alle’ leden. Zij hebben het laatste woord. Het ziet ernaar uit dat veel van de leden voor een sterke brancheorganisatie zullen zijn en dus voor de fusie kiezen.


Wel werden er vooral vragen gesteld over de positie van de B-leden (geassocieerde leden van KSV zonder binnenvaartonderneming). Schultz benadrukte dat er geen afscheid wordt genomen van B-leden en dat iedereen die de binnenvaart een warm hart toedraagt, welkom is binnen de nieuwe fusievereniging. Dat punt bleef gevoelig bij een deel van de achterban, maar in goede dialoog zal daar een oplossing voor worden gezocht.


Ook secretaris Jan Rijksen van de afdeling Alblasserwaard deed een oproep om lid te worden van de vereniging: “Of je nu een on- derneming hebt, werkt in de binnenvaart, oud-schipper bent, walkapitein, particulier schipper of vriend van de binnenvaart: alleen met elkaar kan je een vuist maken richting de overheden om te werken aan een goede natte infrastructuur.”


Nieuwe havenkade De digitale vergadering werd afgesloten met een interview met de plaatselijke wethou- ders. Daarbij spoorde wethouder Ton Spek (Sliedrecht, CDA) de binnenvaartschippers aan om mee te denken wat de haven van


Sliedrecht meer kan doen - naast de Green Award - om bij te dragen aan de uitdaging van de energietransitie. Voor wethouder Theo Boerman (SGP) van Hardinxveld-Giessendam was het zijn laatste inhoudelijke bijdrage, om- dat hij komend jaar stopt als wethouder. Hij kreeg een bedankje van het bestuur voor de prettige jarenlange samenwerking.


Boerman gaf aan dat hij straks op de nieuwe havenkade hoopt te staan, als deze formeel definitief en feestelijk in gebruik wordt geno- men. Hij heeſt als wethouder dit langdurige proces gedurende zijn ambtsperiode mogen meemaken en is ondanks enkele tegenslagen trots op het bereikte resultaat. Hieruit bleek de betrokkenheid van beide wethouders en hoe belangrijk de regionale afdelingen van Koninklijke BLN-Schuttevaer zijn om altijd ge- zamenlijk op zoek te gaan naar de beste op- lossingen voor de binnenvaart.


15


SGP-havenwethouder Theo Boerman stopt. Foto SGP Hardinxveld-Giessendam


Kamervragen over aanvaring met Dorkwerderbrug


De hefbrug van Dorkwerd.


GRONINGEN PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stelt schriſtelijke vragen over een nieuwe aanvaring met de Dorkwerderbrug in de porvincie Groningen. Een binnenvaartschip raakte de brug de vroege avond van dins- dag 4 januari en verspeelde daarmee haar stuurhuis.


Het ongeluk bracht forse schade toe aan de stuurhut van binnenvaarttanker Curaçao (110 x 11,45 m). De schade aan de hefbrug (4,5 me- ter in lage stand) lijkt mee te vallen. De laat- ste jaren voeren er wel meer schepen tegen de bruggen over het Van Starkenborghkanaal,


Archieffoto provincie Groningen


onderdeel van de hoofdvaarweg Lemmer- Delfzijl. Zo zijn de Paddepoelsterbrug (2018) en Gerrit Krolbrug (2021) daarvan nog altijd niet hersteld.


“Waar deze nieuwe aanvaring door komt, weet ik niet”, zo stelt Nijboer bij RTV Noord. “Of het aan de schippers, het toezicht of de signalering ligt? Dat moet de nieuwe mi- nister maar uitzoeken. Wat dat betreſt kan Mark Harbers meteen aan de slag”, zo duidt het Groningse Tweede Kamerlid op de nieuwe VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat.


Europese scheepvaartpartijen vragen aanpassing internationale Green Deal


BRUSSEL De Europese binnenhavens, wa- terwegautoriteiten en de binnenvaartsec- tor vragen op enkele punten een aanpassing van de Europese Green Deal, die de binnen- vaart in 2050 geheel emissievrij wil maken.


In een gezamenlijke verklaring wensen de scheepvaartpartijen - zoals EBU (European Barge Union) en ESO (European Skippers Organisation) - geen voorkeur uit te spreken voor specifieke alternatieve brandstoffen


en energiebronnen. “Hierdoor kan de markt voor duurzame brandstoffen zich be- ter ontwikkelen naar de behoeſten van de gebruikers.”


Tevens zou de Europese infrastructuur naar behoeſte langs de belangrijke transportcorri- dors moeten komen: “Batterij-, waterstof- en andere duurzame brandstoffen-infrastruc- tuur moet worden ingezet langs een corri- dorbenadering. Het is onhaalbaar om al die


infrastructuur in alle binnenhavens aan te leggen.” En: “Hiertoe stellen we voor dat de TEN-T Corridors, tezamen met hun coördina- toren, een leidende rol krijgen binnen de tot- standkoming, dialoog en implementatie van de nationale beleidskaders.”


Walstroom Het beoogde bredere gebruik van walstroom door de binnenvaartsector zal sterk afhan- kelijk zijn van het bereik en de capaciteit van


bestaande elektriciteitsnetten - die soms nu al vol zitten. Bovendien reikt het stroomnet- werk niet altijd tot aan de kadezijde van het havengebied of op een effectieve manier. Daarnaast hebben binnenvaart-cruisesche- pen substantieel meer stroom nodig en met een hoger wattage. Bestaande netten kunnen niet altijd aan deze vraag voldoen. De huidige voorstellen pakken deze uitdaging niet aan en dit zou de gestelde doelen voor 2030 on- haalbaar maken.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44