This page contains a Flash digital edition of a book.
866 | WEEK 34-35 23 AUGUSTUS 2017


RECHT IN


ZICHT


T 010 212 12 20 E y.ooykaas@vandijkadvocaten.nl I www.vandijkadvocaten.nl


Welke rechtbank is bevoegd?


Schipper Foppe Miedema heeſt met zijn Duitse opdrachtgever Weinfelden GmbH een overeenkomst voor een bijzonder transport van een silo van Duisburg naar Vlaardingen. Voordat er definitief overeenstemming is be- reikt, wordt er heel wat heen en weer gemaild over afmetingen, gewicht en verantwoorde- lijkheden. Het transport verloopt goed, maar de laatste kilometers raakt de silo net de on- derkant van een brug en loopt flinke schade op.


Miedema en de heer Jakowski van Weinfelden proberen de schade samen te regelen, maar ze verschillen van mening of er nu sprake is van beperkte of onbeperkte aansprakelijkheid van de vervoerder. Na een paar weken wordt er aangebeld op het waladres van Miedema en staat er een deurwaarder op de stoep met een dagvaarding. Miedema is aan het varen; zijn vrouw neemt het off iciële stuk van de deur- waarder in ontvangst. De dagvaarding is in het Duits, maar er zit een Nederlandse vertaling bij. Weinfelden heeſt vof Miedema gedagvaard en stelt dat de vof volle- dig aansprakelijk is voor de schade aan de silo. Hij wil de zaak voor laten komen bij de recht- bank Bremen. Die rechtbank is daar volgens hem toe bevoegd, omdat onderaan alle cor- respondentie met de vof Miedema is vermeld ‘Erfüllungsort und Gerichtsstand ist Bremen”. Miedema neemt direct contact op met zijn vas- te advocate, mr Alexia Specialis. Zij besluiten in overleg om Weinfelden te dagvaarden en de zaak voor te laten komen bij de rechtbank


Derde Binnenvaart Ontmoetingsdag


in Rotterdam, omdat die meer ervaring heeſt met de beperking van aansprakelijkheid van de binnenvaart op basis van het CMNI-verdrag. Miedema vindt namelijk dat hij op basis van dat verdrag slechts beperkt aansprakelijk is voor de schade aan de silo. Volgens Miedema is de rechtbank Rotterdam bevoegd die zaak te be- handelen omdat hij in alle correspondentie met Weinfelden heeſt vermeld: ‘court having juris- diction: Rotterdam’. Welke rechtbank gaat de zaak nu behandelen? In Europese verdragen is bepaald dat wanneer een zaak bij meerdere gerechten tegelijk be- gonnen is (de zogenaamde ‘litispendentie’) de rechtbank die het eerste is aangezocht, moet bepalen of zij vindt dat ze bevoegd is. Als de eerst aangezochte rechtbank vindt dat zij be- voegd is, moet de rechtbank die als tweede is ingeschakeld, zich onbevoegd verklaren. Eén en dezelfde zaak kan niet bij twee verschillen- de rechtbanken tegelijkertijd behandeld wor- den, omdat je dan het risico loopt dat de ene rechtbank A beslist en de tweede rechtbank B, waardoor er twee – mogelijk – tegenstrijdige vonnissen komen. Dan is er nog steeds geen duidelijkheid.


Volgens de verdragsregels moet de rechtbank Bremen dus eerst bepalen of zij op basis van de wet en de afspraken tussen partijen bevoegd is om de zaak te behandelen. Pas als de recht- bank Bremen zich onbevoegd verklaart, mag de rechtbank Rotterdam gaan kijken of zij be- voegd is. In deze zaak hadden partijen geen al- gemene voorwaarden gemaakt. Hoe zit het, los van deze zaak, met afspraken over de bevoegde rechtbank die in de kleine lettertjes van de al- gemene voorwaarden zijn opgenomen? Voor de keuze van de bevoegde rechtbank (een zogenaamd ‘forumkeuze beding’) gelden bij- zondere en strenge regels. Ook als algeme- ne voorwaarden geldig overeen zijn gekomen tussen partijen, moet er expliciet overeen- stemming zijn over de keuze van de bevoegde rechtbank. Partijen moeten daadwerkelijk en uitdrukkelijk instemmen met die keuze. Alleen het vermelden van de rechtbank in de eigen al- gemene voorwaarden is onvoldoende om in ge- val van een meningsverschil de doorslag te ge- ven. Wilt u per se bij een bepaalde rechtbank procederen, neem de rechtbank van uw keuze dan op in de overeenkomst zelf én in de even- tueel daaraan voorafgaande off erte.


Ynke Ooijkaas is advocaat bij VANDIJK advocaten in Rotterdam en is gespecialiseerd in vervoers-, binnen- vaart- en handelsrecht. Ynke heeſt vrijwel haar hele werkzame carrière in een op de scheepvaart gerichte werk- omgeving doorgebracht. Van 1994 tot 1996 werkte zij als wetgevingsjurist bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Directoraat Generaal Scheepvaart en Maritieme Zaken). Sinds 1996 is zij - met een korte onderbre- king - als advocaat werkzaam in de binnenvaart. Van 1996 tot 2002 bij Van Dam en Kruidenier advocaten en in 2004 is ze bij VANDIJK advocaten in dienst getreden alwaar, zij ondersteund door collega’s, de zogenaamde ‘natte ‘praktijk beheert. Ynke Ooijkaas is de huisadvocaat van brancheorganisatie BLN, en was eerder ook al de vaste juridische adviseur voor de BBU en CBOB.


ASV VRAAGT GESPREK AAN MET KORPSLEIDING OVER REORGANISATIE Schippers delen zorgen om waterpolitie


ROTTERDAM Schippersvereniging ASV deelt de zorgen van de politievakbonden over het mogelijk verdwijnen van nautische functies en kennis bij de landelijk georganiseerde waterpolitie. De belangenbehartiger van de particuliere beroepsvaart heeſt daarom een gesprek aangevraagd met de korpsleiding. De vakbonden voeren al maanden actie om de gevolgen van een reeds in gang gezette reorganisatie tegen te houden.


WOUDENBERG Op zaterdag 9 september houdt de Koninklijke BLN-Schuttevaer le- dengroep CBOB (Christelijke Bond voor Ondernemers in de Binnenvaart) haar derde Binnenvaart Ontmoetingsdag in vakantie- park De Heigraaf te Woudenberg.


Een dag van ontmoeting en ontspanning. Een dag van geestelijke diepgang en toerus- ting, zo meldt binnenvaartpredikant ds Dirk Meijvogel. Het thema: ‘Eén ding ontbreekt u’. Tussen 10.15 en 12.15 uur zijn er verschillende programma’s voor kinderen, jongeren en jong- volwassenen. Na een lunch op het speelveld volgt een sport- en spelprogramma, alsmede een CBOB-bijeenkomst over ‘Kansen en/ of bedreigingen voor de binnenvaart’. Eind van de middag is er een barbecue en kampvuur.


Aanmelding


Aanmelding via de site www.binnenvaartevents.nl is gewenst. Op zondag 10 september is er gelegenheid om een besloten dienst bij te wonen met de overi- ge Ontmoetingsdag-bezoekers. Vorig jaar was men met ruim vijſt ig gasten het hele weekend aanwezig.


“Onderwerpen die spelen, zijn in ieder geval onze twijfels over de nieuwe werkwijze van de waterpolitie”, zo schrijſt de ASV. “Daarbij mer- ken wij als gebruikers van de vaarwegen dat het feit dat de waterpolitie niet langer functio- neert zoals wij gewend zijn in het verleden en dat dat problemen oplevert”.


In de brief worden enkele voorbeelden ge- noemd: “Samenvoeging van het personeel met agenten die op het spoor of de weg


Siem van Ruiten (84) overleden


OUDE WETERING Voormalig beurtvaar- der Siem van Ruiten is zaterdag 12 augustus thuis in Oude Wetering op 84-jarige leeſt ijd overleden. Van Ruiten was gedurende 21 jaar kleurrijk regionaal be-


stuurder van de Koninklijke Schuttevaer, vervolgens erevoorzitter van zijn afdeling Rijnstreek en Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Bergse Diepsluis Tholen begin oktober gestremd


THOLEN In verband met de geplande vervanging van de bedien- en besturings- pc’s zal de Bergse Diepsluis op Tholen voor de scheepvaart gestremd zijn op 2, 3, 4 en 5 oktober; dagelijks van 11.00 tot 15.00 uur.


“Siem was een bevlogen voorvechter voor de binnenvaart”, zo meldt de fusieorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer. Zo was van Ruiten ook bestuurslid van het Bureau Voorlichting Binnenvaart. De uitvaart werd vorige week don- derdag voorafgegaan door een vaartocht langs Ruitens geboortehuis naar de begraafplaats in Roelofarendsveen.


werken. Werken met ambtenaren die weinig ervaring, kennis en inlevingsvermogen heb- ben, wat betreſt leven en werken op het wa- ter levert onbegrip, irritatie en misverstanden op, alleen al vanwege de nautische kennis die nodig is”.


Daarnaast blijſt de bereikbaarheid van de po- litie een ‘onopgelost’ onderwerp, aldus de ASV. “Denk ook aan de meldkamer, die nau- welijks begrip heeſt van wat er zich op het wa- ter afspeelt”. Tot slot blijſt het onduidelijk wat de bevoegdheden en de rol van de politiefunc- tionarissen precies zijn : “Is de politie er vooral om te controleren bij vermoedelijke misdrij- ven of ook in andere gevallen?”


Klantenraad De ASV verwijst in haar brief naar een eerder re- gulier overleg tussen de scheepvaartsector en de verschillende politieonderdelen: “Op 11 mei 2016 hebben wij deel mogen uitmaken van een


33


Als onderdeel van de vakbondsacties hebben de politieboten vijſt ig dagen aan de kant gelegen.


overleg met de politie als onderdeel van de ‘klantenraad’. Daarna is er tussen de verschil- lende partijen niet meer een dergelijk overleg geweest. Toch speelt er het een en ander waar- bij het zinvol lijkt om weer eens van gedachten te wisselen tussen de ‘sector’ en waterpolitie , landelijke politie en de Zeehavenpolitie”.


Havenbedrijf Moerdijk kiest slimme openbare verlichting


MOERDIJK Havenbedrijf Moerdijk vervangt ruim duizend straatlantarens op het haven- en industrieterrein Moerdijk door een nieuw, intelligent en duurzamer systeem. Met deze oplossing vermindert het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de lichtvervuiling op het haven- en industriegebied.


Het nieuwe dynamische systeem werkt met LED-verlichting. Het reageert door middel van sensoren op de aanwezigheid van mensen en verkeer: het dimt wanneer er geen verkeer rijdt en licht op wanneer er verkeer aankomt. De verlichting is tevens op afstand bedien- baar. Op plaatsen of in situaties waar het no- dig is, kan de verlichting feller worden inge- steld. Daarmee draagt het systeem ook bij aan de veiligheid op het haven- en industrieter- rein. Hiermee wordt aanzienlijk bespaard op het energieverbruik.


Proef Het havenbedrijf heeſt eerst een test gedaan met de nieuwe verlichting. De ervaringen en re- sultaten waren positief. Daarom besloot het ha- venbedrijf de openbare verlichting in fasen op het hele terrein van circa 2600 hectare te gaan vervangen. Fase 1 omvat het middengebied Orionweg/Middenweg/Jupiterweg en is onlangs opgeleverd. Komende jaren wordt de verlichting in het overige deel van het haven- en industrie- terrein vervangen. De grote gebiedsontsluitings- wegen zijn nog dit jaar aan de beurt.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38