This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 14-15 6 APRIL 2016


Historische Maassluise slepers verzameld op nieuwe site


‘LEKKER, MAKKELIJK EN MINDER CALORIEËN’ De gezonde kombuis


Héél veel groentesaus met verse zalm en volkorenspaghetti


Met een blik gepelde tomaten, ui en knoflook heb je een heerlijke, voordelige, slanke én gezonde basis voor iedere pastasaus. Dus hierna nóóit meer kant- en-klare saus met veel te veel zout en veel te veel suiker, kunstmatige smaak-en kleurstoffen uit een potje of pakje!


MAASSLUIS Stichting Sleepboothaven Maas- sluis heeſt een nieuwe website. Sleepboot- haven.nl heeſt een licht en overzichtelijk ontwerp gekregen. Hierdoor is het voor bezoekers gemakkelijk om meer te weten te komen over de geschiedenis en technische gegevens van bijvoorbeeld bergingsvaartuig Bruinvisch en stoomsleper Furie. Er is tevens informatie te vinden over praktische zaken, zoals wanneer het Nationaal Sleepvaart Museum en museumschip Hudson open zijn, of waar zeesleper Elbe zich momenteel bevindt.


Naast de hoofddeelnemers die bij Stich- ting Sleepboothaven Maassluis (SSM) zijn aangesloten, behoren ook de havenslepers Maassluisje, de Delta en de Krimpen tot de historische schepen. De drie schepen met elk hun eigen bijzondere verhaal, hebben uiter- aard ook een mooie plek op sleepboothaven.nl gekregen.


Vacatures verzameld Ook vrijwilliger worden op één van de schepen of bij het sleepvaartmuseum die aangesloten zijn bij Stichting Sleepboothaven Maassluis? Op de nieuwe website staat een overzicht van vacatu- res. Vrijwilligers kunnen zich op allerlei terreinen nuttig maken. Of het nu elke dag is, of één dag in de twee weken. Alle hulp is welkom! De Stichting Sleepboothaven Maassluis (SSM) is een samen- werkingsverband en vertegenwoordigt een unieke collectie cultureel erfgoed. De SSM heeſt ten doel de promotie en de ondersteuning van de histo- rische sleepvaart en berging in en om de haven van Maassluis. De deelnemers zijn de Furie, Elbe, Hudson, Bruinvisch en het Nationaal Sleepvaart- museum. Naast deze hoofddeelnemers behoren ook het Maassluisje, de Delta en de Krimpen tot de historische schepen. Goedgekeurd door de schouwcommissie van SSM en erkend door de Gemeente Maassluis. De drie schepen met elk hun eigen bijzondere verhaal liggen aan een drijvende steiger in de havenkom van de stad.


Gebruik de groente in die je toch nog toevallig hebt liggen, beetje Parmezaanse kaas (lekker) en natuurlijk volkoren spaghetti (vezels). Ik reken voor 4 personen 200 gram volkoren spaghetti, dat is aan de krappe kant, maar ik vind de groentesaus zonder pasta net zo lekker. We mogen best wat minder koolhydraten eten. Voor ieder een lekkere verse zalmmoot à ongeveer 100 gram. Heb je alleen diepvrieszalm, doe die dan in stukjes door de saus want die is om zo te eten niet lekker. Zalmsnippers of gerookte zalm kan natuurlijk ook.


- Een grote ui, of twee kleinere exempla- ren, gesnipperd. - Een grote teen knoflook - Ongeveer 800 gram broccoli in roosjes. De stelen snijd ik trouwens ook gewoon door de saus, wel even schillen.


- 2 rode paprika’s in blokjes gesneden - 2 blikken gepelde tomaten (vers kan ook, maar tomaten uit blik geven gelijk een mooie saus) - Een blikje tuinbonen, uitgelekt (had ik toevallig nog)


- Veel verse peterselie - Een visbouillontablet (dus verder geen zout meer toevoegen) - De knoflookpeper van mijn eerste recept (FairTrade Citrus-Knoflook Peper Mix, te koop oa. bij AH)


Werkzaamheden Wilhelminakanaal


TILBURG Van maandag 2 mei tot en met maandag 5 september voert aannemerscom- binatie Heijmans-Boskalis in opdracht van Rijkswaterstaat werkzaamheden uit in het Wilhelminakanaal in Tilburg. De werkzaam- heden vinden plaats vanaf Sluis II tot en met de brug Heikantsebaan. Deze werk- zaamheden zijn nodig om klasse IV schepen in de toekomst op dit kanaal te kunnen laten varen. Vaarweggebruikers dienen in deze periode rekening te houden met extra wachttijd. Tussen medio mei en medio juni is het Wilhelminakanaal geheel gestremd en moeten schepen omvaren. In de bouwvakan- tie wordt er niet gewerkt en kunnen schepen ongehinderd varen.


Maandag 2 mei 00.00 uur tot en met maan- dag 16 mei 24.00 uur Tijdens deze periode is vrije doorvaart mo- gelijk, maar moeten vaarweggebruikers wel rekening houden met een wachttijd van maxi- maal twee uur per dag. In deze fase wordt er een heisleuf gegraven en wordt er een gedeel- te van de damwanden aangebracht.


Dinsdag 17 mei 00.00 uur tot en met zondag 19 juni 24.00 uur In deze periode is het Wilhelminakanaal in Tilburg geheel gestremd voor vaarweggebrui-


kers. Omvaren kan via het Máximakanaal en de Zuid-Willemsvaart. Deze omleidingsroute is geschikt voor schepen met een breedte tot 7,2 meter. De omleiding is 120 kilometer. De stremming is nodig om damwanden, buispalen en geleidewerk in het kanaal aan te brengen.


Maandag 20 juni 00.00 uur tot en met zondag 24 juli 24.00 uur Vrije doorvaart is in deze periode mogelijk. Houd wel rekening met een wachttijd van maximaal twee uur per dag. In deze fase wordt het geleidewerk verder afgebouwd. Ook wordt het kanaal dieper gemaakt en wordt er bodembescherming aangebracht.


Maandag 25 juli 00.00 uur tot en met zondag 21 augustus 24.00 uur De vaarweg is gedurende deze periode geheel vrij voor de scheepvaart, omdat er niet ge- werkt wordt vanwege de bouwvakantie.


Maandag 22augustus 00.00 uur tot en met maandag 5 september 24.00 uur In deze laatste fase is vrije doorvaart mogelijk, waarbij de scheepvaart wel rekening moet houden met een wachttijd van maximaal twee uur per dag. In dit stadium worden de laatste werkzaamheden verricht.


- Parmezaansekaas - Arachide of zonnebloemolie - Kappertjes


BEREIDING Kook de broccoliroosjes samen met de stelen in ongeveer 4 minuten, in weinig water, beetgaar. Doe in een vergiet. Je kunt nu dezelfde pan gebruiken om water op te zetten voor de spaghetti. Ondertussen fruit je de ui in een grote


hapjespan. Pers er de knoflook bij uit. Doe er dan de paprika bij. Maal de knoflookpeper boven de zalm en voeg een klein beetje zout toe. Als de spaghetti nog 8 minuten moet koken, verhit je twee eetlepels olie in een koekenpan en bak je de zalm op hoog vuur even aan op de velkant. Laat verder garen op lager vuur en keer na 4 minuten om. Met behulp van de punt van een scherp mesje trek je het vel van de vis. Leg die naast de vis in de pan en bak krokant. Voeg de tomaten, broccoli, tuinbonen en bouillontablet toe aan de ui. Beetje peper. Maak de tomaten stuk met een houten spatel. Als spaghetti klaar is, afgieten, maar een beetje water opvangen. Voeg weer een of twee eetlepels van dit vocht toe aan de spaghetti om kleven te voorkomen. Doe de spaghetti op de voorverwarmde borden. Schep royaal de groentesaus erover. Leg de moot zalm er schuin tegen- aan. Leg op ieder moot zalm een flinke theelepel kappertjes. De krokante velletjes schuin tegen de zalm schikken. Bestrooi alles met wat Parmezaanse kaas en veel peterselie.


VARIATIES Deze groentesaus kun je eindeloos vari- eren met allerlei lekkere verse groenten, bijvoorbeeld met prei, champignons, bospeen, courgette, aubergine (langer stoven), erwtjes, flageolets, linzen enz. Je kunt ook andere of meerdere kruiden gebruiken, als thijm, rozemarijn, marjolein, basilicum, oregano enzovoort. De zalm kun je vervangen door kabeljauw, mager rundergehakt, kipfilet of kalkoen- filet. Eet wel één keer per week vette vis, als zalm! Je kunt ansjovis door de ui en knoflook laten smelten, dan heb je ook geen bouillontablet meer nodig. De blikken gepelde tomaten kosten ongeveer 0,50 euro. Zorg dat je ze altijd op voorraad hebt, dan hoef je nooit meer die kant-en-klare saus te kopen!


Eet smakelijk! Ik ben benieuwd naar jullie gezonde variaties!


majella@doemaargezond.info www.doemaargezond.info


13


Vlaamse steunmaatregel


WILLEBROEK Om palletvervoer via de binnenvaart te stimuleren heeſt Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts, vorig jaar een steunmaatregel gelanceerd. Bedrijven die gebruik willen maken van deze subsi- die hebben nog tot 4 mei de tijd om een


aanvraag in te dienen. Meer informatie is te vinden op www.wenz.be/nl/bedrijven/ steunmaatregelen/Palletvervoer of te ver- krijgen via Axelle Van Laethem, tel: +323 860 63 92, email: axelle.vanlaethem@wenz.be


Lijnen, diëten, afvallen en weer aankomen, steeds grotere spijkerbroeken, schommelen tus- sen ‘het kan me wél schelen’ en ‘het kan me níet schelen’; het is schippersvrouw Majella van Veen allemaal niet vreemd. Ze is altijd al een verschrikkelijke lekkerbek geweest maar heeſt aan den lijve ondervonden dat daar een grens aan zit. Vorig jaar heeſt zij het bedrijf ‘Doe maar gezond’ opgericht. Als gewichtsconsulente aan boord van de spits Aquaticus helpt ze varenden online met afvallen en gezonder eten. In ‘De gezonde kombuis’ komt iedere keer een heerlijk recept van Majella met ingrediënten waarvan de kans groot is dat ze aan boord zijn en waarin gezonde groenten altijd de hoofdrol spelen.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34