WEEK 40-41 30 SEPT 2015
‘STAATSVLOOT’ ZOU VOORBEELD MOETEN GEVEN Duitse maritieme sector verlangt overheidssteun voor LNG
DÜSSELDORF - Een breed front van spelers in de Duitse maritieme sector roept op tot een nationaal offensief om vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof voor de zeescheepvaart in te zetten. Het gaat om drie voorstellen: een innovatie-offensief in de maritieme economie, subsidie voor ombouw en nieuw- bouw naar LNG, en invoering (internationa- le) standaards rond gebruik en vergunning- straject. Daarvoor vragen ze natuurlijk het benodigde geld.
LNG Plattform: Verein Deutschen Reeder (VDR), Verein für Schiffbau und Meerestechnik, het Zentralverband der deutschen Seehafen- betriebe en het Zentralverband Deutscher Schiffsmakler. In tien pagina’s beschrijven de verenigingen hoe zij zich een transitie naar LNG voorstellen.
De ommezwaai naar milieuvriendelijk vervoer is een kip-en-ei probleem, constateren de Duitse maritieme verenigingen. Wat bouw je eerst, de nieuwe voertuigen of de energie- stations? Het moet hand in hand gaan, want zonder het één kan het ander niet functione- ren. Dus moet met de (om)bouw van schepen ook de bunkerinfrastructuur worden opgezet. Het liefst moet dat niet duurder dan bestaan- de technologieën zijn. Terwijl Nederland en België op LNG-gebied duidelijk vooruitgang boeken, hinkt de ontwikkeling in Duitsland achter de ontwikkelingen aan. Dat ziet ook de eigen maritieme sector zo. De belangrijk- ste verenigingen in deze sector slaken nu gezamenlijk een noodkreet richting Berlijn en vragen de regering om besluitvorming én om veel geld. De verenigingen zijn het Maritime
Milieuverbetering De schrijvers van dit opstel zetten zich in voor de zeescheepvaart. Zij wijzen erop dat ook de achterlandverbindingen met de LNG-om- mezwaai mee moeten doen. Daar horen natuurlijk de binnenvaart en de binnenhavens bij. Het gaat de Duitse maritieme sector om milieuverbetering van hun sector. Met de klimaatconferentie in Parijs in het vizier moet iedereen serieus zijn steentje bijdragen om de klimaatdoelen te halen. Gebruik van LNG als brandstof had de Duitse overheid al in 2013 als belangrijk ingrediënt in de bestrijding van broeikasgassen geformuleerd. LNG is bewezen schoner dan diesel: CO2-uitstoot 20 procent minder, NOx-uitstoot zeer laag, geen SOx-uitstoot en ook heel weinig roetuitstoot. Om het kip-en-ei probleem te doorbreken, stelt de sector voor om de vraag naar LNG van overheidszijde te stimuleren. Dan loont het zich voor marktspelers om in de LNG-bunker- stations te investeren.
Zo begroet de sector de voor dit jaar toege- zegde steun voor de (om)bouw van schonere voortstuwingstechnologieën en andere innovaties bij rederijen en werven. Volgens de opstellers van het pleidooi zou deze steun met meerdere jaren verlengd moeten worden.
De overheid kan met haar eigen vloot als ‘first mover’ overstag gaan om de innovaties toe te passen. Die vloot bestaat uit pakweg 700 schepen, onder gebracht bij marine, waterpo- litie, brandweer, grenscontrole, enzovoort.
De maritieme sector wil dat de overheid de innovaties die nodig zijn voor LNG in de scheepvaart meefinanciert. Dan kan Duits- land zijn leidende positie als technologieland in de scheepsbouw en de haveninfrastructuur behouden. Financieringen die nu bestaan, zoals de verenigingen, zijn zo gering dat er voor verdere LNG-innovatie geen geld meer is. Ze stellen minstens twintig miljoen euro extra per jaar voor, die uitsluitend voor LNG-gere- lateerde projecten ingezet moeten worden. Verder willen ze twee bunkerstations bouwen, één in een Noordzeehaven en één in een Oostzeehaven. Ook daar moet de overheid een bijdrage aan leveren.
Het budget voor algemeen onderzoek en ontwikkeling in LNG-technologie, dat wil zeggen niet direct scheepsbouw betrokken, moet naar 65 miljoen euro per jaar worden verhoogd. Dan kunnen innovatieve demon- stratieprojecten opgebouwd worden. De ver- enigingen raden aan om dit LNG-onderzoek dat verschillende disciplines omvat, gecoör- dineerd te laten verlopen om zo meer effect te bereiken. Voorbeeld voor de verenigingen is het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimte- vaart (DLR). Voor het toekomstthema LNG in scheepsbouw, scheepvaart en havens zou het reeds bestaande Center of Maritime Technolo- gies (CMT) in Hamburg met zo‘n coördineren-
de taak kunnen worden uitgerust. Daarvoor moet drie miljoen euro per jaar vrijgemaakt worden.
Extra kosten De extra kosten die nodig zijn voor een schip met LNG als brandstof liggen tussen de 20 en 30 procent hoger vergeleken met conventi- onele aandrijving. Deze kostensprong moet, volgens de verenigingen, met subsidies opge- vangen worden. Anders vindt de energietran- sitie naar LNG niet plaats. Volgens het VDR, de reders, valt een dergelijke subsidie binnen EU-richtlijnen omdat het om een milieuvrien- delijke toekomsttechnologie gaat. Subsidies zouden per onderneming en per ingevoerde technologie niet hoger dan 15 miljoen euro mogen bedragen. Anders moet in Brussel speciale toestemming worden aangevraagd. Totaal denkt het platform dat het om een sub- sidiepot ter grootte van 150 miljoen euro gaat. Tot slot dringen de verenigingen aan op standaardisering van regels voor bunkering, LNG-transport en -opslag, bunkerplaatsen. Hoe dergelijke regels en standaards eruit moe- ten zien heeſt het European Sustainable Ship- ping Forum al geformuleerd. Het gaat er nu om dat Duitsland deze voorstellen omzet. Wat vergunningsaanvragen betreſt verlangen de verenigingen een intensieve dialoog tussen de verschillende instituties (havens, havenamb- ten, toelatingsbureaus, ministeries). Op grond van een modelaanvraag kan in de praktijk de aanvraagprocedure bijgeslepen worden. Hier- bij kan gebruik gemaakt worden van ervarin- gen die andere landen en die keuringsbureaus al hebben. Deze taak moet de politiek op zich nemen, en zij moet ervoor zorgen dat tegen het eind van het jaar een gestandaardiseerd vergunningstraject op tafel ligt. De verenigingen garanderen niet dat met hun voorstellen LNG werkelijk als alternatieve brandstof voet zal vatten. Wel menen zij zo voorwaarden te creëren die LNG een kans geven.
Geen extra overnachtingsplaatsen Woelse Waard
De Hedy Jaegers is het eerste Duitse hybride schip. Foto: Archief Scheepvaartkrant
Scheepvaartkrant 30 JAAR GELEDEN
Scheepvaartkrant 20 JAAR GELEDEN
Scheepvaartkrant 10 JAAR GELEDEN
GORINCHEM - Er komen ade komende tien jaar geen extra overnachtingsplaatsen voor de binnenvaart in het natuurgebied de Woelse Waard bij Gorinchem, als de gemeen- teraad van Gorinchem instemt met 4 extra overnachtingsplaatsen in de Vluchthaven. Dit is besloten na intensief overleg tussen de gemeente Gorinchem en Rijkswaterstaat en tevens bekrachtigd door de minister van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast is het voorlopig handhaven van een deel van de ankervakken in de Merwede goedgekeurd.
Bij het splitsingspunt van de Merwedes zijn 25 overnachtingsplaatsen nodig. Zeven zijn al aanwezig in de Vluchthaven. Voor de reste- rende achttien overnachtingsplaatsen moet een plek worden gevonden. Gorinchem en de aangrenzende gemeenten kwamen als meest geschikte plekken uit een locatiestudie. In Gorinchem waren de te realiseren overnach- tingsplaatsen verdeeld over de Vluchthaven en de Woelse Waard. De gemeente is vervol- gens in gesprek gegaan met Rijkswaterstaat - mede gesteund door de vele reacties vanuit de bevolking - om met name natuurgebied de Woelse Waard te sparen.
Minister Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat heeft onlangs besloten dat de Noordersluis, de grootste van het sluizencomplex in IJmuiden, in aanmerking komt voor een groot- scheepse reconstructie. De kosten van deze opknapbeurt worden geschat op tweehonderd miljoen gulden. De renovatie maakt deel uit van een vernieuwingsproject van het gehele Noord-Hollandse sluizen- complex, dat ongeveer tien jaar in beslag zal gaan nemen. De minister maakte dit bekend tijdens de ope- ning van de uitgediepte IJ-geul.
ONS, ASV en VTNZ organiseren een ‘bezetting’ van de publieke tribune in de Tweede Kamer. ‘Je kunt een toerbeurt niet verdedigen zonder agressie’, aldus Kees Ooms. Op woensdag 27 september nemen 150 schippers plaats op de publieke tri- bune van de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de nieuwe Wet Noord-Zuid. Deze wet kan, zoals hij er nu ligt, wat de schippers betreft zo de prullenmand in. De wet moet volgens de schippers op vijf cruciale punten word en aangepast.
“Bruggen openen voor de scheep- vaart zorgt voor een betere door- stroming op de weg”, zo beweert de provincie Zuid-Holland. “Het klinkt haast onwaarschijnlijk”, erkent de provincie. Toch heeft ze er vertrou- wen in. Vandaar dat er onder onder- zoek wordt verricht naar de gevol- gen. O.a. de Hoornbrug in Rijkswijk en de Trekvlietbrug zijn, ten behoeve van het onderzoek, van 19 tot en met 30 september ook tijdens de spits bediend. Hiermee wilde de provincie uitproberen of kan worden voor- komen dat de ochtendspits wordt opgerekt tot 10.30 uur.
Wethouder Arjen Rijsdijk van Gorinchem: “Wij zijn erg blij met deze beslissing. Belangrijkste is dat de rust in de Woelse Waard bewaard blijſt. De extra overnachtingsplaatsen in de Vluchthaven zijn geen probleem. Op de ge- kozen plek heeſt ook de zeilschool daar geen hinder van”. Kegelschepen hadden al een plek in de Vluchthaven, dat blijſt ongewijzigd en het aantal plekken daarvoor wordt ook niet uitgebreid.
Directeur Netwerkontwikkeling Rijkswater- staat, Marco Zeeman, is ook verheugd: “Een veilige vaarweg is voor ons heel belangrijk. Overnachtingsplaatsen die niet in de vaarweg zelf liggen dragen hieraan bij. Ik ben dan ook verheugd over dit besluit. Een goede start om de benodigde overnachtingsplaatsen bij de Merwedes te realiseren”.
9
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34