WEEK 40-41 30 SEPT 2015
WATER-RANT BRENGT HONDERD HISTORISCHE VAARTUIGEN BIJ ELKAAR Antwerpen zet zijn watererfgoed in de kijker
ANTWERPEN - De Antwerpse haven laat graag haar moderne schepen en installaties zien, zoals onlangs op de Vlaamse Havendag. In het weekeinde van 25, 26 en 27 september was het echter de beurt aan de scheepvaart en visserij van vroeger. In het Bonapartedok, het Willemdok en Verbindings dok kwamen meer dan honderd historische vaartuigen bij elkaar voor ‘Water-rAnt 2015’. Voor de wijk ‘t Eilandje was het een weekend lang feest.
WILFRIED VELDHUIJZEN
Het jaarlijkse evenement ‘Water-rAnt’ wordt sinds 2012 georganiseerd en is bedoeld om het watererfgoed van de Antwerpse haven in de kijker te zetten. Met meer dan hon- derd authentieke schepen uit de haven, de Schelde en haar hele estuarium wil men de scheepvaarttradities van vroeger weer naar boven halen. De talrijke bezoekers van deze vierde editie konden via een 2220 meter lange kaaiwandeling rondom het Bonaparte-, Verbindings en Willemdok in een gezellige en ongedwongen sfeer onderduiken in de wereld van de nautische kennis en vaardigheden die de tijd hebben doorstaan. Onderweg konden zij langs de kaaien enige bekende authentieke schepen zoals de ‘Oosterschelde’, de ‘Ooster- ster’, de ‘Hydrograaf’ en enkele stoomschepen bewonderen. Het was vooral een kleine zeil- schepenparade, waarbij onder meer de ‘Jan- tje’, een tweemast schoenerbrik en de laatst resterende tweemastklipper ‘Avontuur’ uit Goes kon worden bezocht. In het Willemdok lag de ‘Wylde Swan’, de grootste topzeilschoe- ner ter wereld, eveneens open voor bezoek. Wie zelf het water op wilde kon een rondvaart met een van de stoomsleepboten ‘Maarten’ en ‘Volharding I’ of met de Oostendse tweemast-
Foto Wilfried Veldhuijzen sloep ‘Nele’ maken.
Zeeland Parade Speciale gast op deze Water-rAnt was de provincie Zeeland. De Zeeuwen werden geaffi- cheerd als ‘beste buur’ en kregen ruimschoots de gelegenheid om de schoonheid van hun provincie te tonen. In de eerste plaats was er onder de deelnemers in het Willemdok een hele vloot van typisch Zeeuwse oude vaartuigen zoals hengsten en de hoogaars van de stichting Behoud Hoogaars. De bemannin- gen lieten zien hoe vroeger de mosselen en
STC neemt nieuw Fire & Safety Training Centre in gebruik
ROTTERDAM - STC B.V. heeft haar splinter- nieuwe Fire & Safety trainingscomplex in gebruik genomen. Het nieuwe complex op de Quarantaineweg in Rotterdam voldoet aan alle moderne veiligheids- en STCW-eisen en is bovendien groter dan het oude trainings- centrum. Daarmee kan STC B.V., onderdeel van de STC-Group, tegemoet komen aan de stijgende vraag naar (brand)veiligheidstrai- ningen voor bijvoorbeeld zeevarenden.
Op het nieuwe Fire & Safety Training Centre is onder andere een gasgestookte STCW-mo- dule en een gesimuleerde ‘accommodatie’ te vinden. Er zijn diverse kleinere objecten ge- plaatst zoals een tankwagen met gesimuleer- de tapkastbrand, een 20ſt tankcontainer met diverse lekkages en een ademluchtcontainer met een kooienbaan.
Fikse operatie Een van de meest in het oog springende trai- ningsobjecten is het bekende STC-blusschip. Dit schip is in de vakantieperiode verplaatst
van de oude locatie aan de Anthony Fok- kerweg naar de Quarantaineweg. Deze fikse operatie, verzorgd door Mammoet, nam twee dagen in beslag. Een filmpje van de verplaat- sing is te vinden op de website
www.stc-bv.nl. Op de vrijgekomen plek aan de Anthony Fok- kerweg start de STC-Group begin 2016 met de bouw van een nieuwe schoolcampus.
Competenties trainen Het Fire & Safety Training Centre zal vooral ingezet worden voor het trainen van zeeva- renden. Zo kunnen de cursisten competenties trainen zoals het blussen van een uitslaande brand in de kombuis, het blussen van flens- branden, het werken met bluspoeder, blussen in ruimtes met gevaarlijke stoffen en het om- gaan met en in veiligheid stellen van gewonde personen. Daarnaast biedt STC B.V. op het nieuwe complex veiligheidstrainingen aan voor binnenvaart-, terminal- en kantoorper- soneel. Met de ontwikkeling van het nieuwe Fire & Safety Training Centre is een bedrag van circa 1,5 miljoen euro gemoeid.
De Oude Sluis van de Lemmer vol Oude Reddings Glorie. Foto Jan Douwe Tiemersma
Dit jaar was het de eerste keer dat de red- dingboot Zeemanshoop in origine gedaante aanwezig was. Deze boot uit 1925 heeſt na haar actieve periode jarenlang dienst gedaan als motorjacht; voorzien van een stuurhuis en het nodige comfort. Eigenaar Jaap Boersma van Ameland heeſt dit historierijke schip het afgelopen jaar in oorspronkelijke staat laten restaureren inclusief een Kromhout gloeikop- motor uit het begin van de vorige eeuw. De Zeemanshoop schreef in de meidagen van 1940 geschiedenis door met 42, voornamelijk Joodse vluchtelingen, naar Engeland over te steken. Ook de zeil/roeireddingboot L.A. Buma van Moddergat presenteerde zich voor het eerst. In 1876 stelde een legaat van de Makkumse industrieel L.A. Buma de reddingmaatschap- pij in staat het ruim negen meter lange houten scheepje te laten bouwen. De Buma werd na haar actieve periode verbouwd tot zeiljacht maar is nu weer in originele staat. De huidige thuishaven is Lauwersoog.
De vloot van de Oude Reddings Glorie verzamelde zich op vrijdag 26 september in de Lemsterbaai. De vloot is zeer divers. Legendarische reddingboten als de Insulinde, Dorus Rijkers en Brandaris maken er deel van uit, net als de oudste motorreddingboot ter wereld, de J.W.H. Rutgers van Rozenburg uit 1907. Maar bijvoorbeeld ook de motorstrand- reddingboot Kurt Carlsen. De vloot is in twee schuttingen door de Oude Lemmersluis naar binnen geschut. De Zee- manshoop en L.A. Buma zijn als nieuwkomer in de ORG-vloot met feestelijk scheepsgetoe- ter verwelkomd. Zaterdagmorgen hebben de leden van de ORG hun jaarvergadering gehouden in hotel de Wildeman waarbij een nieuwe voorzitter is gekozen. Daarna zijn de schepen, inclusief de actieve reddingboot van Lemmer, de Anna Dorothea, opengesteld voor publiek. Zondagmorgen 27 september zijn de schepen teruggevaren naar hun respectievelijke thuishavens.
oesters naar Antwerpen werden gezeild. Op de kotter ‘Rival’ kon je zien hoe de beste mos- selen uit de Oosterschelde worden gehaald. Er was ook de Zeeland Parade aan de wal. Daarvoor was op de Sint Laureiskaai een heus Zeeland dorp gecreëerd, waar de bezoekers de Zeeuwse streekproducten en lekkers kon- den proeven, maar waar ook info over de pro- vincie, van onder andere de VVV te verkrijgen was om de goede buur te leren kennen. Aan een historisch evenement als dit doen uiteraard ook de musea volop mee. In het Museum aan de Stroom (MAS) was de expo-
sitie ‘Wereldhaven | Over handel en scheep- vaart‘ voor een gereduceerde toegangsprijs van twee euro te bezoeken. Tevens kon een bezoek worden gebracht op de ‘Vlotkraan Nr 9’ van het MAS Havenkranenpark, de laatste stoomkraan en een icoon van de overslag- haven bij uitstek. Rond het MAS en op de aanpalende Sint Laureiskaai, de Veurne en Nieuwpoortkaai en bij de Nassaubrug hadden rond dertig watererfgoed organisaties hun tenten opgeslagen. Aan de Nieuwpoortkaai was er vanzelfsprekend een open looplank naar het Rijn en Binnenvaartmuseum met zijn spitsen, die in het Bonapartedok, direct aan het Schipperskwartier een beeld geven van het schippersleven van vroeger. Dat gold ook voor de ‘Frans Naerebout’, een authentiek beurtschip met een interessante tentoon- stelling over de beurtvaart in het ruim. Voor de jeugd was er gelegenheid een educatief parcours te volgen, waar zij knopen leerden leggen en uitleg kregen hoe een kompas wordt gebruikt. Er was zelfs de mogelijk- heid om te roeien in het Willemdok. Voor de kleintjes was er het Scheepsmaatjes parcours, waar langs de kinderen met een speurtocht de onverwachte kanten van de scheepvaart konden ontdekken. Op zondag zorgden een tweetal shantykoren voor extra amusement en omdat ook het weer meespeelde kunnen Antwerpen en vooral ’t Eilandje terugzien op een feestelijk weekend. Foto: Speciale gast op deze Water-rAnt was de provincie Zeeland. De Zeeuwen werden geafficheerd als ‘beste buur’ en kregen ruim- schoots de gelegenheid om de schoonheid van hun provincie te tonen. In het Willemdok lag een hele vloot van typisch Zeeuwse oude vaartuigen zoals hengsten en de hoogaars van de stichting Behoud Hoogaars.
Oude Reddings Glorie op de Lemmer
LEMMER - Het laatste weekeinde van september is voor de Nautische Vereniging Oude Red- dings Glorie (ORG) traditioneel het moment voor de jaarlijkse vergadering en reünie op de Lemmer. Op vrijdag 25 september kwamen de schepen in flottielje de Lemmer binnen. Dit jaar waren er drieëntwintig van de veertig aangesloten schepen (eigendom van musea, stich- tingen of particulier bezit) present. Vanuit vele kustplaatsen ondernamen zij de tocht naar de Lemmer. Op zaterdag 26 september waren de schepen open voor bezichtiging.
JAN DOUWE TIEMERSMA
31
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34