844 | WEEK 42-43 19 OKTOBER 2016
Jong geleerd, oud gedaan! LOVK biedt uw kind een goede start
De carrière van uw kind begint bij de LOVK. Uw kind kan aan boord meevaren totdat het de leeſtijd van zeven jaar heeſt bereikt, mits u zich inschrijſt bij de LOVK. Hiermee wordt u educatief partner en geeſt u gedurende deze periode, onder begeleiding, zelf les aan uw kind. Mooier kan de carrière van uw kind niet starten! De LOVK ondersteunt met deze speciale vorm van afstandsonderwijs de in- standhouding van het gezinsbedrijf.
De LOVK (Landelijk Onderwijs aan Varende Kinderen) is een organisatie die 12,5 jaar gele- den speciaal in het leven is geroepen voor ou- ders en kinderen die een varend bestaan lei- den. De LOVK mag Nederlandse en Belgische schipperskinderen bedienen die vallen in de leeſtijdscategorie van 3 tot 7 jaar. De LOVK levert voor de verschillende leeſtijdscatego- rieën een uniek onderwijs-leerpakket, waar- mee de ouders zelf les kunnen geven aan hun kind(eren).
ontwikkeling. Op die manier krijgt de men- tor een compleet beeld van de ontwikkeling van uw kind. Wij garanderen een zo volledig mogelijk onderwijsaanbod, zodat de kinde- ren goed worden voorbereid op groep drie van de basisschool (klas één van de Belgische scholen).
Vanaf welke leeſtijd kan mijn kind onder- wijs via LOVK krijgen? Het onderwijs start in principe wanneer het kind 3 jaar is. Het speelleerpakket dat speci- aal voor deze doelgroep is geschreven draagt de naam ‘VoorSprong’. Deze methode behan- delt 10 thema’s, waarbij de nadruk ligt op de taalontwikkeling vanuit spel. De ouders leve- ren elke maand een woordenlijst aan waar- door de mentor zicht heeſt op de taalontwik- keling. Vanuit de LOVK stimuleren wij tevens het regelmatig bezoek aan een peuterspeel- zaal of basisschool. Voor kinderen van de groepen 1 en 2 (leeſtijd 4 tot 6 jaar) is er ons nieuwe onderwijsleerpakket ‘VoortVarend’. Elk jaar worden 10 thema’s behandeld die aan- sluiten bij de belevingswereld van de kinde- ren, waarbij alle ontwikkelingsgebieden aan bod komen.
van oudere broers en zussen van en naar het internaat. Hierdoor heeſt de ouder minder tijd om les te geven. De lessen zijn op deze dagen wat minder intensief, wat terug te zien is in het aanbod van de lessen.
Een uitgebreid en voor het kind uitdagend, uniek pakket De methode is uitdagend omdat er ge- bruik wordt gemaakt van filmpjes op het internet die aansluiten bij het thema (zie
www.zelflesgeven.nl). Ook bezit het pakket een muziekdoos met verschillende instrumen- ten, dvd’s voor muziekonderwijs, prentenboe- ken en knutselmaterialen. Bijzonder aan het pakket is dat de methode VoortVarend ge- koppeld is aan het leerlingvolgsysteem KIJK!. Speciaal voor de LOVK is deze (web-based) observatiemethode omgebouwd zodat ou- ders en mentoren de ontwikkeling van de kin- deren goed in de gaten kunnen houden. Een prachtig voorbeeld van ouderparticipatie!
ligplaatsschool te brengen. Deze ligplaats- scholen, speciaal voor schipperskinderen, zijn gesitueerd in Dordrecht, Zwolle, Maasbracht, Rotterdam en Terneuzen. Ook zijn de kinderen welkom op de BSOS- scholen (Basisscholen Onderwijs Schipperskinderen) die door het gehele land gesitueerd zijn. Daarnaast kunnen de kinderen terecht bij een van de 200 gast- scholen. Deze scholen hebben aangegeven dat ze het geen probleem vinden om schip- perskinderen, één dag tot enkele dagen, tij- delijk een plaatsje in één van hun klassen te geven.
Uw kind naar een peuterspeelzaal? Dat kan! De LOVK heeſt ook contact met peuterspeel- zalen door het gehele land, zodat ook de peu- ters een dagdeel onderwijs kunnen krijgen. Alle scholen en peuterspeelzalen staan ver- meld in onze schoolgids.
De LOVK is er ook voor Belgische schipperskinderen In België kunnen alle schipperskinderen on- derwijs volgen op ‘De Schroef’ in Antwerpen en ‘Don Bosco’ in Wijnegem. Maar de Belgische kinderen zijn natuurlijk ook van harte welkom op de Nederlandse scholen. Bovendien kunnen de Belgische ouders ook gebruik maken van het onderwijs van de LOVK, waarbij ook zij worden begeleid door een mentor.
Een persoonlijke mentor staat u bij met raad en daad Het is natuurlijk best een uitdaging om als ouder zelf aan uw kind les te geven. U kent uw kind, maar u bent nu eenmaal geen leer- kracht. Daarom worden ouders bijgestaan door een persoonlijke mentor. Een mentor is een medewerker van LOVK met een onder- wijsbevoegdheid. Regelmatig hebben de ou- ders en de mentor telefonisch, per mail, op school of aan boord contact om de vorderin- gen van de leerling te bespreken. Zij zal on- der andere vragen naar concentratie, motiva- tie, werkhouding, cognitieve- en emotionele
Heb ik wel genoeg tijd om les te geven aan mijn kind? Het varende bestaan brengt met zich mee dat er soms minder tijd is om les te geven. In het weekprogramma is rekening gehouden met de specifieke leefomstandigheden van schip- pers. Op de maandag en de vrijdag staat het leven vaak in het teken van brengen en halen
Opleidingsinformatie Bevrachter Binnenvaart
Doel en opzet opleiding Na het volgen van de anderhalf jaar duren- de opleiding Bevrachter Binnenvaart heeſt u de kennis en vaardigheden opgedaan die u als bevrachter nodig heeſt om innovatief en professioneel te opereren, zoals kennis over scheepsbouw, het coördineren van logistie- ke projecten, budgetteren, weten regelgeving, veiligheid en goede communicatie.
U ontvangt het door CBRB en Inholland Academy gecertificeerde diploma Bevrachter Binnenvaart op HBO-propedeuse niveau. U heeſt één avond per week les van 19.00 – 22.00 uur (totaal 50 lessen). Er wordt gewerkt met casuïs- tiek uit de binnenvaart en u krijgt opdrachten die aan uw eigen praktijk worden gekoppeld.
Inhoud
De opleiding Bevrachter Binnenvaart bestaat uit 9 inhoudelijke modules:
• Nederlands en Europees recht voor de binnenvaart
Deze module biedt u kennis van het Nederlands recht, Belgischen Duits recht en Europees recht (met betrekking tot binnenvaart). • Bevrachting voor de binnenvaart Tijdens deze module staat het vak bevrach- ting centraal. Ook doet u kennis op over be- langrijke aspecten van laden en lossen, ver- voer gevaarlijke stoffen (IMDG-ADN, VIHB) en documentatie (douanedocumenten). • Integrale veiligheid Vanuit verschillende perspectieven staat het belangrijke thema veiligheid centraal in deze module. Veiligheid en omgeving, veiligheid en risico, veiligheid en crisis en veiligheid, terro- risme en cybercrime.
• Maritieme topografie Onderwerpen als hoofdtransportassen, hoofdvaarwegen, vaarwegen, net, navigatie, routebepaling, vaaren wachttijden, waterwe- gen, meteorologie passeren in deze module de revue. Ook wordt speciale aandacht gege- ven aan ICT-toepassingen in de binnenvaart. • Scheepsbouw en scheepskennis binnenvaart
Er wordt binnen deze module onder andere ingegaan op schepen en scheepstypologie, ladingsoorten, regelgeving. • Logistiek voor de binnenvaart Onderwerpen als keten en ketenbeheer, mo- daliteiten, big data, incoterms staan in deze module centraal. • Financieel management Belangrijk in deze module zijn te behande- len vraagstukken op het gebied van financie- ringen investeringsvraagstukken, rol van het bankwezen, kostensoorten, kostprijsbereke- ningen, vooren nacalculatie, reisberekening, betalingscondities. • Human Resource Management Tijdens deze module staat het personeel cen- traal als belangrijke drijvende factor en alles wat daarmee samenhangt, zoals werving en selectie, buitenlandse werknemers, arbeids- voorwaarden, specifieke regelgeving voor de binnenvaart, verzuim, communicatie(vaardig- heden), management en organisatie. • Onderhandelen Belangrijke onderwerpen in deze module zijn onderhandelingsstijlen, methoden en hun ef- fectiviteit, inzicht in eigen onderhandelings- gedrag en beïnvloedingsstrategieën.
LOVK altijd in de buurt De LOVK neemt een unieke plaats in binnen het onderwijs in Nederland, doordat zij werkt met een landelijk onderwijssysteem. Het on- derwijs wordt vanuit verschillende regio’s in geheel Nederland verzorgd. Op die manier kunnen Nederlandse en Belgische kinderen één of enkele dagen van onderwijs genieten.
Uw kind kan bij de LOVK ook echt naar school De ouders hebben de mogelijkheid om hun kind, wanneer het werk dit toelaat, naar een
Opleidingsinformatie Nautisch Ondernemen
Doel en opzet opleiding Na het volgen van de anderhalf jaar duren- de opleiding Nautisch Ondernemen heeſt u een hernieuwde kijk op verdienmodellen en leert u om uw ondernemersvaardigheden op een nog hoger niveau te brengen. De oplei- ding biedt de varende ondernemer inzicht in strategieën om te komen tot nieuwe verdien- modellen die aansluiten op de veranderingen binnen de binnenvaart.
U ontvangt het door BLN-Schuttevaer en Inholland Academy gecertificeerde diploma Nautisch Ondernemen op HBO-propedeuse niveau. De opleiding wordt aangeboden via de onderwijsvorm Blended Learning: een combinatie van e-learning via een online leer- platform en fysieke, klassikale bijeenkomsten. Dit, om het geleerde optimaal te kunnen inte- greren in de dagelijkse praktijk.
Inhoud
De opleiding Nautisch Ondernemen bestaat uit 8 inhoudelijke modules:
• Strategisch Management Tijdens deze module staat het verkrijgen van inzicht in het functioneren van organisaties op strategisch niveau centraal. Het analyseren en beschrijven van de eigen organisatie is van belang, waarna er wordt ingegaan op strate- giebepaling en de organisatie van de onder- neming. U leert nieuwe businessmodellen te integreren, implementeren en te borgen. • Human Resource Management In deze module wordt ingegaan op de be- langrijkste vaardigheden en middelen om doelgericht leiding te geven. Denk aan on- derwerpen als werving en selectie, beoorde- lingen functioneringsgesprekken, coaching
van werknemers, onderhandelen en conflict- hantering, loopbaanplanning, personeels- planning (instroom, doorstroom, uitstroom). • Financieel Management Het essentiële management van de financiën wordt behandeld in deze module. Er wordt ingegaan op kostencalculatie, kostenbegrip- pen en –soorten, breakeven analyses , profit volume charts analyses, bedrijfsresultaten analyses, budgetteren, beslissen over winst- berekening, jaarrekening en dergelijke. • Verandermanagement Deze module gaat over het succesvol opzetten en realiseren van een veranderingstraject bin- nen uw onderneming. De opties binnen veran- dermanagement worden behandeld. U krijgt inzicht in en invloed op hoe meer grip op ver- anderingen te krijgen. • Logistiek Onderwerpen als keten en ketenbeheer, mo- daliteiten, big data, incoterms staan in deze module centraal. • Project Management Tijdens deze module wordt ingegaan op het managen van projecten, creatief denken en kwaliteitsmanagement. • Europees (Binnenvaart) Recht Deze module biedt u kennis van het Nederlands recht, Belgischen Duits recht en Europees recht (met betrekking tot binnenvaart). • Integrale Veiligheid Vanuit verschillende perspectieven staat het belangrijke thema veiligheid centraal in deze module. Veiligheid en omgeving, veiligheid en risico, veiligheid en crisis en veiligheid, terro- risme en cybercrime.
Bekijk ons filmpje op
www.lovk.nl! Nieuwsgierig geworden? Of wilt u meer over LOVK te weten komen? Neem dan contact op met het Landelijk Bureau van de LOVK. Wij staan u graag te woord.
LOVK (Landelijk Onderwijs aan Varende Kinderen) Schulpweg 37 3084 NG Rotterdam 010 – 4130034
www.lovk.nl
53
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20 |
Page 21 |
Page 22 |
Page 23 |
Page 24 |
Page 25 |
Page 26 |
Page 27 |
Page 28 |
Page 29 |
Page 30 |
Page 31 |
Page 32 |
Page 33 |
Page 34 |
Page 35 |
Page 36 |
Page 37 |
Page 38 |
Page 39 |
Page 40 |
Page 41 |
Page 42 |
Page 43 |
Page 44 |
Page 45 |
Page 46 |
Page 47 |
Page 48 |
Page 49 |
Page 50 |
Page 51 |
Page 52 |
Page 53 |
Page 54 |
Page 55 |
Page 56