search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
844 | WEEK 42-43 19 OKTOBER 2016


De afgelopen jaren zijn er verschillende cam- pagnes gevoerd. ‘Binnenvaart zit van Binnen’ posters, de filmpjes en tv-spotjes met als the- ma ‘het beste uit twee werelden’ hebben het gewenste effect gehad. Om nieuwe jon- ge mensen en zij-instromers te bereiken kun- nen we echter niet stil blijven zitten. Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) onderzoekt of zij ook de arbeidsmarktcommunicatie op zich kunnen nemen en daarmee de verschillende initiatieven nieuw leven in kunnen blazen.


De meest succesvolle campagne waren de tv-spotjes die we drie jaar achtereen, voor de periode dat het onderwijs hun open dagen or- ganiseerde, uitzonden. De spotjes stonden ge- programmeerd rondom programma’s die door de doelgroep worden bekeken. Daarnaast werden ze ook op regionale zenders uitgezon- den. De spotjes zijn zeer effectief gebleken. Tot nu toe waren die gericht op de instroom in het VMBO; de volgende stap kan zijn de tv-spotjes te richten op de instroom in het MBO. BLN on- derzoekt samen met het BVB of het mogelijk is om op korte termijn weer spotjes in de lucht te krijgen. Dit kan niet zonder steun vanuit de bedrijfstak maar ook niet zonder steun van het onderwijs! Er moet hiervoor geld worden vrij- gemaakt. Het is een probleem, dan wel een uitdaging voor de bedrijfstak.


Geen cao!! Doordat het niet meer mogelijk is om in onze branche een cao af te sluiten worden er ook geen gelden vrijgemaakt om scholing te subsi- diëren of instroom bevorderende campagnes te voeren.


De organisatiegraad van de werknemers als wel van de werkgevers is onvoldoende voor een cao met verbindendverklaring. Wat bete- kent dat voor de aantrekkelijkheid van onze branche en voor jongeren die overwegen de binnenvaart in te gaan?


Bij een gebrek aan een cao zullen we als bedrijfs- tak zelf moeten laten zien dat we een sociaal en veilige werkomgeving kunnen bieden met veel mogelijkheden. Dat onze arbeidsomstandighe- den goed zijn en dat het ook daarom ‘het beste uit twee werelden’ is. Een mooi beroep met goe- de arbeidstijden waar hard gewerkt moet wor- den maar waar ook veel tegen overstaat.


Om deze boodschap over te brengen naar jon- geren op zoek naar een mooie baan moeten we al deze voordelen wel communiceren en daar is geld voor nodig die de bedrijfstak nu op een andere manier bijeen moet brengen. De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor voorlichting vervalt niet bij het uitblijven van een cao. De bedrijfstak zal zelf steeds meer moeten investeren in zijn eigen toekomst.


Versterken carrièreperspectief Het binnenvaart onderwijs is gelukkig net als de branche zelf altijd in beweging. Met in- gang van schooljaar 2016-2017 krijgen de Maritieme mbo-opleidingen zoals de binnen- vaartopleidingen, matroos, schipper en kapi- tein-manager te maken met keuzedelen. Het is een nieuw onderdeel binnen alle mbo-op- leidingen. Keuzedelen zijn ontstaan omdat het bedrijfsleven, en dus ook de binnenvaart, behoeſte heeſt aan leerlingen die beschik- ken over actuele kennis. Leerlingen die op de hoogte zijn van de nieuwste technieken. Leerlingen die weten wat er nu en later zal spelen in de binnenvaartbranche. Leerlingen die klaar zijn voor de brede carrièremogelijk- heden in onze mooie branche.


Een leerling kan door een goede keuze zijn arbeidsmarktpositie verstevigen maar ander- zijds kan de werkgever de leerling stimuleren een keuzedeel te kiezen dat goed aansluit bij de werkzaamheden bij hem aan boord. Voor de binnenvaartopleidingen worden er twee soorten keuzedelen ontwikkeld.


Verdiepende keuzedelen geven de leerling de mogelijkheid om zich verder te verdiepen in een speciaal onderwerp. Een leerling die werkt in de tankvaart kan zich verder verdie- pen/specialiseren in de tankvaart door het keuzedeel tankvaart te kiezen. De leerling leert nog meer over diverse soorten ladingen, procedures, het belang van veiligheidsmidde- len et cetera.


Verbredende keuzedelen geven de leerling de kans om wanneer hij werkt in de tankvaart zijn kennis te verbreden met bijvoorbeeld een keuzedeel containervaart of passagiersvaart. Daarnaast is er voor de scholen ook nog de mogelijkheid om doorstroom keuzedelen te ontwikkelen.


Opleidingen


De afgelopen jaren zijn de mogelijk- heden tot scholing en bijscholing sterk gegroeid. Hierbij een overzicht:


Reguliere opleidingen:


Opleiding schipper Opleiding matroos Schipper rondvaartboot Kapitein-manager


Zij-instroom:


Praktijkexamen schipper Praktijkexamen matroos


Trainingen en cursussen: ADN Radar LNG BHV Passagiersvaart Ondernemer Bevrachter


Nautisch ondernemer Cursus leermeester praktijkbegeleider Master of Barge


Geen onderdeel van kwalificatie Keuzedelen vormen voor als nog helaas geen onderdeel van de kwalificatie, maar kunnen wel aan een of meerdere kwalificaties worden gekoppeld. Kwalificatie en keuzedeel, vormen samen de complete opleiding. Er mag echter geen inhoudelijke overlap zijn tussen kwali- ficatie en keuzedeel. De keuzedelen worden dusdanig ontwikkeld dat ze of een verdieping zijn of een verbreding die je niet zou hebben wanneer je alleen de opleiding volgt. De kop- peling van een keuzedeel aan een kwalificatie wordt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vastgesteld, omdat het keuzedeel relevantie voor de arbeidsmarkt moet hebben.


En wat kunnen de leerbedrijven betekenen? De leerbedrijven in de binnenvaart krijgen een belangrijke rol bij de begeleiding en opvolging van keuzedelen. Om ervoor te zorgen dat deze aanvulling op het onderwijs, die wij als be- drijfstak graag willen, een succes wordt zullen we ons zelf actief moeten gaan bezighouden met de inhoud en uitvoering van de keuzede- len. De bedrijfstak kan vanuit de ervaring van elke dag, goed aangeven op welke vlakken verdieping of verbreding van ons vak nodig is. Door ons actief en ook proactief op te stel- len kunnen we de keuzedelen samen met de scholen tot en succes maken. De leermeesters aan boord kunnen de leerlingen helpen en sti- muleren met het kiezen en uitvoeren van de keuzedelen die passen bij zijn vraag.


De scholen en BLN hebben gezamenlijk geke- ken naar welke keuzedelen in eerste instan- tie een goede aanvulling zouden zijn op de opleiding. De komende jaren kunnen we ge- zamenlijk nog meer keuzedelen ontwikkelen zodat de binnenvaartopleidingen onze leerlin- gen een optimaal traject kunnen aanbieden.


Keuzedelen geven de mogelijkheid snel in te spelen op trends en veranderingen in de bran- che. Om optimaal van deze voordelen ge- bruik te kunnen maken moeten we in nauwe samenwerking met de scholen bezig blijven met het up to date houden van de keuzedelen en nieuwe onderwerpen blijven aandragen. Daar hebben we de input van de branche dan ook zeer zeker voor nodig!


De volgende keuzedelen worden nu ontwik- keld zodat die vanaf het begin van het school- jaar aangeboden kunnen worden: Tankvaart, passagiersvaart, droge lading en container- vaart. Daarnaast wordt er een keuzedeel Duits en Arbo ontwikkeld.


Waar vind ik mijn personeel? Het is nooit helemaal duidelijk op welke ma- nier binnenvaartondernemers aan hun perso- neel komen. In veel gevallen worden de scho- len gebeld, soms wordt er een advertentie geplaatst in een van de binnenvaartkranten, op Facebook verschijnen steeds meer vragen naar personeel en de website Vaart wordt ook nog gebruikt. En verder is het schuiven in een kleine wereld en is bij schaarste de prijs soms hoog. Niet alleen op het gebied van de lonen maar soms ook op het gebied van de kwaliteit.


Kortom we hebben ondanks onze overzich- telijke bedrijfstak geen algemeen platform voor personeel advertenties. Wellicht is dat ook helemaal niet nodig? Het blijſt een bran- che waar veel in het gangboord wordt bespro- ken. Sollicitatieprocedures, tweede gesprek, assessment… Allemaal heel normaal aan de wal, maar in de binnenvaart zeker geen ge- woongoed. Vaak een praatje, appje of een mailtje, en men kan aan de slag. We spreken


41


nog altijd nettolonen af, het enige wat interes- sant is, is het netto bedrag. Ook een gebruik wat we aan de wal niet kennen.


Als werkgever is het dus aan u de schone taak om goed personeel te vinden, dan wel op te leiden en proberen te behouden. Dat doe je niet alleen goed met een vergoeding in geld. Ook de overige voorwaarden moeten prikke- lend zijn. Een opleidingsbudget, een goede vrijetijdsregeling. Zeker nu jongeren steeds meer belang hechten aan zaken buiten werk, zal de binnenvaart hier ook op een bepaalde manier wel mee moeten leren omgaan. Een van de grootste voordelen is nog altijd een be- paalde systeemvaart. Natuurlijk een week van huis is lang, maar vervolgens een week thuis. Aan de wal vaak maar een weekend waar- in we onze huishoudelijke klussen moeten doen. Maar ook coulant opstellen als er thuis wat gebeurt en iemand onverhoopt naar huis moet. Een dosis begrip kan vaak helpen en u kunt ook een keer een beroep op uw werkne- mer doen wanneer u iets nodig heeſt. Met an- dere woorden het moet geven en nemen zijn. Belangrijkste is, dat uw werknemers met ple- zier naar het werk gaan, hun beroep uitoefe- nen en het feitelijk zien als hobby. Dat doet u als het goed is als ondernemer ook. Daarom kies je uiteindelijk voor een carrière in een be- paald vakgebied omdat het gewoon een mooi vak is.


Han van Roozendaal Peter Brandt


Koninklijke BLN-Schuttevaer


Stap zelf aan boord! Download the Blue Road app in de Google Play Store of App Store. Richt je telefoon of tablet als je in de app zit op de afbeelding en ontdek meer over deze schepen.


Containerschip Nadorias


Spits Veridis Quo


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56