search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
40 PROJECT REPORT: TRANSPORT FACILITIES & PUBLIC REALM


PASSIVE COOLING


The architects extended the vault to provide a canopy over the glazed south-facing facade


PROJECT FACTFILE


Gross floor area: 1,440,000 m2 Project cost: €10.2bn No. of aircraft parking places: 371 No. of boarding bridges: 143


the level changes required for passengers on this scheme. Traditionally, departing passengers have the upper hand when it comes to spatial quality, as they tend to spend a lot more time and therefore money in the airport. Here, arriving passengers are treated to much more than the standard windowless tunnel to baggage reclaim. Andrew explains: “There was a lot of discussion early on about whether they should be on upper or lower level – quite often arriving passengers come into a poorly lit basement and a lot of corridors.” Instead, at Istanbul, passengers have an invigorating, much more visually-connected welcome. After ascending via escalators from the piers, they walk across a series of daylit bridges with open views over the cavernous terminal below. Descending to passport control and baggage reclaim on the ground floor, they move down finally to taxi ranks on the sub-ground level. The much improved experience also helps to offset the fact that they by default have a much longer, unbroken journey through the airport than departing counterparts. Andrew says: “It’s something we have tried to address in our projects, and on Istanbul


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


we all came with the same view on how we should treat it.”


Maurice Rosario from Scott Brownrigg comments on the interiors: “We’ve created a series of ‘big moments’ along the route. For example, rather than traversing endless similar corridors, there’s an area at the end of the piers that’s a significant space in its own right”.


In a similar way, the various standard ‘moments’ which departing passengers have to navigate – from check in to retail area – helps to break up walking distances. “Comparable airports have much longer distances,” asserts Maurice.


Exteriors The building’s major external design feature also provide passive cooling for the building in a hot climate. The architects extended the vault to provide an enormous canopy overhanging the fully glazed south-facing front facade by approximately 54 metres. There is a full structural bay external to the glazing providing a covered courtyard running the length of the building– further limiting solar gain and creating an distinctive profile.


ADF OCTOBER 2019


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92  |  Page 93  |  Page 94  |  Page 95  |  Page 96  |  Page 97  |  Page 98  |  Page 99  |  Page 100