This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 30-31 27 JULI 2016


Minister Dobrindt luidt de scheepsklok


DÜSSELDORF De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt bracht op 12 juli een uitgebreid bezoek aan Duisburg. Hij had de uitnodiging van het Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt (BDB) aangeno- men om de binnenvaartpraktijk aan den lijve te ondervinden. Dat deed hij dan ook in ontspannen tenue: in poloshirt, sportieve broek en bootschoenen. Eerder klaar voor een zeiltoer dan voor de vaart op een 10.000 tonnen vrachtschip.


Na de begroeting door BDB-voorzitter Martin Staats begon de minister zijn dag dan ook in het stuurhuis op de Rhenus Duisburg, het modernste schip onder Duitse vlag. Het schip voer een stuk Rijn op en neer, met twee gekoppelde duweenheden. Vervolgens bezocht Dobrindt het schoolschip Rhein waar hij van de schippersleerlingen hoorde hoe hun opleiding er zoal uitziet. De minister was onder de indruk van de enorme motivatie van de leerlingen. Samen met de leerlingen kreeg


hij onderwijs in het leggen van knopen. Bij het derde programmapunt moest de minister zelf aan het roer. Aan scheepssimulator Sandra moest hij zelf een schip over de wilde wateren van de Rijn navigeren. De minister die uit Beieren komt, het land van de BMWs, Audi’s en lange snelwegen met onbegrensde snelheidslimiet, liet zich in zijn dankwoord over de binnenvaart tamelijk aan de opper- vlakte. Het viel mee dat hij niet de belerende vinger afstak: “De binnenvaart is een belang- rijke pijler van Duitsland als logistiekland. Een uitstekende infrastructuur, goed opgeleide vakkrachten en digitale innovaties zorgen ervoor dat ook in de toekomst de binnenvaart belangrijk blijſt. Ik heb met veel plezier een dagje uit het leven van een binnenschipper mogen beleven”. Is de minister dan echt niet op de hoogte van het enorme achterstallige onderhoud aan Duitslands sluizen, kanaal- bruggen en dichtslibbende rivierbeddingen? Wie weet beseſt de minister na deze dag ook beter wat ‘binnenvaart’ eigenlijk is, en dat de genoemde infrastructuurproblemen de sector werkelijk parten speelt. De binnenvaart is immers “een onmisbare transportpartner voor verladers in Duitsland en de rest van Europa”, aldus BDB-voorzitter Staats.


WAAR LIG JE?


Trapsluis van Rogny-les-sept-écluses


Als we om 6 uur ’s avonds bij Rogny-les-sept- écluses in de Bourgogne in het departement Yonne aankomen wil men ons niet meer schutten. Men is bang dat de panden tussen de sluizen leeglopen waardoor we binnen een uur de zes sluizen gedaan zouden moe- ten hebben. De (vaar)dag eindigt hier om 7 uur en aan overwerk wordt niet gedaan. Dus liggen we vroeg vast op deze herfstdag in oktober.


De schemer valt in als we door dit dorpje, 140 kilometer ten zuidoosten van Parijs, in de motregen wandelen. De geur van hout- kachels lijkt de herfst te benadrukken. Bij de bakker brandt nog een lichtje en het kruide- niertje, annex bar-tabac, heeſt wat verdwaal- de gasten aan de bar zitten. In het restaurant zijn de tafels gedekt, maar de eetzaal is leeg. Bovenop de heuvel van Rogny ligt een mooi twaalfde-eeuws kerkje, maar dat is niet de toeristentrekker. Het pronkstuk van dit dorpje dat doorsne- den wordt door de rivier de Loing is een trapsluis die we pal naast de eerste van de zes sluizen vinden die wij door moeten. Dat is wat men noemt ‘de-zeven-sluizen’, les-sept-écluses, waar het dorp haar naam aan ontleent. De trapsluis, inmiddels tot monument verheven, heeſt 245 jaar als onderdeel van dit kanaal van Briare dienst gedaan. Dat moeten de huidige kanalen nog maar zien te evenaren. 12.000 Mensen hebben er aan gewerkt om deze verbinding tussen de rivieren Loire en Seine tot stand te brengen. Daarmee kon men uiteindelijk van de Middellandse Zee tot de Atlantische


Oceaan varen. Koning Henry IV heeſt dit plan opgevat in 1597, een jaar later werd aan de bouw begonnen waarbij in 1605 oor- spronkelijk zes sluizen een hoogteverschil van 23 meter tussen de vallei van Trézée en de Loing-vallei overbrugden. Later werd er een zevende sluis aan toegevoegd door de beheerder van het kanaal. Het kanaal, dat gevoed wordt door verschillende meertjes, werd in 1642 voltooid. In 1822 werden de sluizen vergroot: van de oorspronkelijke afmetingen van 28 meter lang en 4,80 meter breed ging men naar 30,40 meter bij 5,20 meter. In 1887 bleek ook dit onvoldoende en werden de grotere sluizen (38,60 bij 5,20 meter) gebouwd waar we nu gebruik van maken.


Via een landweggetje lopen we langs kleine huisjes, velden en een inmiddels donker bos waar de uilen van zich laten horen, en komen boven aan de trapsluis aan. Nu is het een verstilde aanblik als je in de diepte het dorpje beneden de zeven sluizen ziet liggen. Het dorpje is in winterslaap, de passagiers- schepen hebben ‘de zak over de pijp ge- trokken’. Enkele maanden geleden was het hier een andere aanblik toen het jaarlijkse grootse vuurwerk in juli werd afgestoken, compleet met optredens en andere soorten van vermaak. Nu is het vooral heel erg stil en van bovenaf gezien indrukwekkend hoog. Voorzichtig zakken we langs de trappen naast de sluizen af, want het is hoog en er staan geen hekken. Nog even dan gaat dit kanaal voor zes weken dicht en zal het hier nog stiller zijn, als dat kan…


21


Minister Dobrindt luidt de scheepsklok. Haven Dortmund ziet overslag teruglopen


DORTMUND De sluiting van een groot staalverwerkingsbedrijf en de wereldwijde staalcrisis in het algemeen zijn de belangrijk- ste redenen dat de overslag in de haven Dortmund in het eerste halfjaar kromp. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 1.338.000 ton aan goederen overgeslagen. Dat is 7 procent minder dan vorig jaar over dezelfde periode.


JUDITH STALPERS Overslag aan staal en ijzer kromp met 36


procent, oud ijzer met 12 procent, en ook het containertransport liep met 12 procent terug naar 417.000 ton. Goed deden het dit jaar de import van olie (+15 procent), kolen (+6 pro- cent) en bouwmateriaal (+5 procent).


Meevaller Ondanks de teruglopende cijfers noemde bestuurslid Uwe Büscher de resultaten een meevaller. Het overslagvolume was immers meer dan gepland was. Prognoses voor het hele jaar 2016 heeſt de haven niet afgegeven.


Afmeren Julianasluis in vakantieperiode


GOUDA Al jaren krijgt het personeel van de Julianasluis te Gouda verzoeken om tijdens de vakantieperiode langer af te mogen meren op de aanwezige ligplaatslocaties in de directe omgeving van de sluis, zo meldt BLN-Schuttevaer in haar nieuwsbrief. Met de komst van de overslagterminal in Alphen a/d Rijn en de schepen met grondstoffen voor Heineken is die situatie niet meer werkbaar. Als er ergens in de logistieke keten iets


stagneert of er valt bijvoorbeeld een brug in storing, dan is iedere afmeergelegenheid voor de schepen van belang. Het is dan niet wenselijk dat ligplaatsen voor langere tijd (langer dan 3 x 24 uur) bezet zijn. Om deze reden is er besloten om geen toestemming meer te geven voor langer afmeren op de ligplaatsvakken in de omgeving van de Julianasluis. Schippers die langer willen liggen worden verwezen naar de reguliere havens.


Baggerwerken Datteln-Ham Kanaal


HAMM Met de Elwis bekendmaking nr. 1423/2016 is aangegeven dat er vanwege baggerwerkzaamheden een langdurige stremming op komst is op het Datteln-Ham kanaal. De aangekondigde stremming duurt nog tot 19 september, 18.00 uur. De strem- ming is geldig voor het traject van km 36,9 tot 47,1.


BLN-Schuttevaer heeſt de beheerder verzocht om tot een goede afstemming te komen waar- bij de schepen beurtelings, in en uitgaand, het traject kunnen passeren. Dit omdat het nu aangekondigde tijdsvenster van stremming de logistiek ernstig verstoort.


Inmiddels heeſt de beheerder laten weten dat de maatregelen die plaatselijk zijn te nemen in nauwe afstemming met sluis Hamm be- sproken kunnen worden en wellicht mogelijk zijn. Op grond van de ongunstige omstandigheden, zoals geen ligplaatsen, versmalling van het kanaal en geen voorhaven bij de sluis, kan de beheerder niet ingaan op het voorstel zoals gedaan door BLN-Schuttevaer. Wie een individueel verzoek heeſt, wordt aan- geraden vroegtijdig contact op te nemen met sluis Hamm. Hoe vroeger men van het verzoek op de hoogte is, hoe beter de schipper gehol- pen kan worden.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32