search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
34 PROJECT REPORT: EDUCATION & RESEARCH FACILITIES Simple sustainability


The building has been designed with a simple, no-frills approach to sustainability, centred around natural materials, natural ventilation and avoiding a reliance on M&E which can cause maintenance issues down the line for education clients. This was also because mechanical ventilation was simply not needed thanks to the corridor-free design (heating is via standard radiators linked to the school’s system), and was inappropriate here given the likely pattern of use, confirms Jerry Tate. “There’s no point making a super air-tight building with mechanical ventilation, because staff and pupils are going in and out all the time – that’s the point of the institution.”


WELCOME APPROACH The refurbished Parent/Teacher Hub to the south will allow parents to meet teachers informally, and punctuates the new approach to the site All images © Kilian O’Sullivan


The double aspect enables natural cross-ventilation, but despite the simplicity of the approach, the architects still energy modelled the classrooms to ensure ventilation levels were acceptable. The only space that has any form of M&E cooling is home economics, but this will “only be needed on very hot summer days,” says Andrew. Jerry Tate comments, “The headmaster was clear from the start – questioning why have corridors as kids don’t melt, they are eventually going to have to live in a world with weather.” He adds that the way the building explicitly connects with its environment as far as possible ties into the practice’s ethos of giving users of its buildings easy access their surroundings: “There is an inclusivity issue with a lot of the work we do, which is about access.”


Hub & new entrance PROJECT FACTFILE


Client: Cranleigh Preparatory School Architect: Tate Harmer D&B contractor: Blue Forest QS: Frank Gainsbury Structural engineer: Engenuiti M&E engineer: Skelly & Couch/The Design Collective/REED M&E Landscape architect: Barton Willmore


Gross internal area: 583 m² Planning approval: June 2016 Completion: Autumn 2018


The final piece of the masterplan to date was the decision to turn the former art building, a small 1970s-built single-storey anomaly – previously isolated in the middle of the site, into a real asset. This was completely refurbished and reclad in larch, providing a purpose-designed ‘Parent/Teacher Hub’ which will allow parents to have a far more informal way of meeting teachers. This included generous windows enabling parents to see a large amount of the school itself including the new building. A green roof was the ultimate goal, particularly as the hub’s overlooked by the art rooms, but was not possible due to budget constraints. It will now be the “front door to the


school” says Andrew, enhanced by landscaping to come which will provide a much more welcoming approach than the current tarmac. Says Jerry Tate: “The hub idea is currently in vogue among private schools –you can meet the teacher without


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


having to go back into an office, which is very confrontational. It’s a soft ‘interstitial’ space that’s not the school and not outside.” He adds: “It was eked out of nothing in terms of the budget.”


Budget Jerry Tate says that despite this being a prestigious private school, there was a demanding budget to stick to, and some compromises were necessary such as not having a brick base as originally intended. Repeatable elements such as in the roof construction helped keep the costs down, but this does not feel like a ‘value engineered’ project. Tate says that the project being design and build helped the project stick to budget, but didn’t mean compromises – “the advantage of D&B was that what we said we were going to do, we did.” There was a further benefit in that Tate Harmer has often worked with contractor Blue Forest. Says Tate: “They’re quite a sensitive design and build contractor, with a lot of timber-framed sustainable buildings in sensitive landscapes. We have a natural affinity with them”. Tate reports that the school’s bursar “is thrilled because the project stuck to time and cost,” crucially, it needed to finish before the start of the academic year. But moreover, he says, “it represents a sustainable future for them, that’s really important.”


Conclusion


Through thinking around the brief, Tate Harmer has produced a ‘Swiss Army Knife’, solving a range of problems for the client, says Jerry Tate: “We were really keen to show how we could exceed the brief, just through design, not spending more money; the building does all these extra things”. Tate admits it somewhat refutes the idea


of “tight, sculptural forms” that architects love, with its set of overhanging gables, although he’s right that these have their own somewhat sculptural presence in the landscape. It will be interesting to see how Allies and Morrison’s new building over the road at the main school compares, once it’s finished. Crucially, as well as providing an outdoor function space alongside fantastic education spaces that will inspire young pupils, this project also managed to unpick this school client’s circulation problems, and create a future entrance sequence. And, as Jerry Tate stresses, it demonstrates how education buildings can be not only practical solutions for the client, but also open up to their surroundings in a brilliantly simple way. 


ADF DECEMBER 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84