search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
building envelope


Chester Storyhouse


Bennetts Associates’ Storyhouse incorporates the Grade 2 listed shell of the former 1936 Odeon cinema and a new brick and translucent glass extension.


STORYHOUSE brings a theatre and cinema back to Chester after a decade long absence. The library, restaurant/café and boutique cinema are housed in the cinema’s Art Deco interior and the 800-seat main auditorium, 150-seat flexible studio along with the bar and shared backstage facilities are housed in a new brick and copper clad extension. Storyhouse’s £37m build cost was largely


funded by Cheshire West and Chester Council, with support from Arts Council England and major local employer MBNA. Funding was also attracted from major national trusts and foundations. The former cinema space with its


decorative plasterwork has become the main public focus of the building with a restaurant/café and library winding its way across two floors and the boutique cinema housed in a glass-clad ‘lightbox’ suspended on the first-floor mezzanine. At night, Storyhouse transforms into a


restaurant and bar as the foyer is animated with a film projection shown on a new screen flown into the old proscenium arch. Theatre audiences pass through and under the cinema screen to access the main auditorium which is housed in a brickclad structure, encircled by open stairs and walkways which are visible from the street through translucent glass cladding. The Garret Theatre is sited above the main


auditorium. This studio space seats 150 and can double-up as a rehearsal or events space with its own catering facilities and fourth floor bar with views over the city. The studio sits on a series of steel transfer beams and columns which provide acoustic isolation. It is clad in Proteus HR TECU copper creating a distinct element on the skyline. The cladding cuts


across the green tinged cast-glass panels and striated brickwork of Storyhouse, breaking up and blurring the


24 leisuredab.co.uk


lines between the refurbished and new build elements. The protruding copper-clad box will transition over time to an oxidised green that will echo the appearance of the original Odeon roof. “The success of the Storyhouse design


lies in the way the extension containing the theatre spaces was added to the shell of the Grade 2 listed 1930s Odeon. Whilst the proportions of the extension relate directly to the historic brick cinema, we used copper and glass to create the elevations, to provide contrast and to identify the main elements of the new building,” explains Simon Erridge, project director at Bennetts Associates. “Proteus HR TECU cladding is used to clad


the studio theatre and bar, which is expressed as an overhanging element on the skyline of the building. The flatness of the panels and the long-term beauty of the natural copper finish were key to this decision.”


www.proteusfacades.com


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43