Vrijdag 26 februari 2021 PAGINA 3
Regels voor gebruik azolen in bollenteelt aangescherpt
Den Haag – De regels voor het ge- bruik van azolen (schimmelbestrij- ders) in de bollenteelt worden defi- nitief aangescherpt. Dat heeft het College voor de Toelating van Ge- wasbeschermingsmiddelen en Bio- ciden (Ctgb) besloten.
Bollentelers moeten voldoen aan een protocol om hun afvalhopen af te dekken en binnen twee weken op te ruimen. De maatregelen worden ge- nomen om te voorkomen dat de schimmel
Aspergillus fumigatus
resis tentie kan ontwikkelen en daar- door in de humane gezondheidszorg moeilijker te bestrijden is.
Strikte voorwaarden Over de aanpassing van de regels is
overleg gevoerd met onder andere de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), de branchevereniging van de bloembol- lensector. Er is een protocol afge- sproken dat erop neerkomt dat bol- lentelers hun azoolhoudende afvalho- pen moeten afdekken. Afvalhopen moeten binnen twee weken worden afgevoerd, verbrand, vergist of uitge- reden.
Compostering op eigen bedrijf blijft
onder strikte voorwaarden mogelijk, waarbij de teler moet aantonen dat de temperatuur in elk geval in twee aan- eengesloten perioden van drie dagen boven de 60 graden (Celsius) is ge- weest. Van de temperatuurmeting en het composteringsproces moet een logboek worden bijgehouden. Het
protocol is meteen van kracht gewor- den.
Maatregelen In december kondigde het Ctgb al bij de bloembollensector aan dat
er
maatregelen zouden worden geno- men. Voorzitter Jaap Bond van de KAVB reageerde daar destijds verrast en boos op. In vervolggesprekken is gebleken dat het niet zo’n vaart liep . Aanvankelijk leek het dat er geen en- kele mogelijkheid meer zou zijn voor compostering op het eigen bedrijf. Daar is nu – onder voorwaarden – toch een mogelijkheid voor geregeld in het protocol. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) zal de Kamer binnenkort informeren over de aange- paste regelgeving.
COLUMN Vergaderboer FvD lost alle problemen op F
orum voor Democratie is een echte boerenpartij. Ten- minste, als je het verkiezingsprogramma leest. Pro- blemen zijn er niet, allemaal verzonnen. Zoals het kli-
maatprobleem. De Klimaatwet moet worden ingetrokken, gewoon omdat er geen probleem is. Simpel toch? Ook de overgang van fossiele naar groene energie is niet nodig. We hoeven niet van het gas af, want er is genoeg. En als er geen klimaatprobleem is, hoeven we ook niet aan de uit- stoot te denken. Dan kunnen we meteen de subsidies op wind-, zonne- en bio-energie laten vervallen. “En corona stelt ook niet veel voor”, zegt Hanna. “Ze be- schouwen het als een griepje, zoals jij vorige week ook suggereerde. Wat ziekenhuisbedden erbij en dan kunnen alle coronaregels vervallen. ‘Dan zijn we weer vrij’, zegt FvD.” Hoofdschuddend: “Ze gaan voorbij aan de honderd- duizenden doden overal in de wereld. Wie loopt nu achter dergelijke onzin aan?”
‘We hebben ge- noeg van vage be- loften van CDA en VVD. Hun beleid van laatste jaren heeft boeren wei- nig opgeleverd.’
“Meer mensen dan je denkt”, antwoord ik. “We hebben ge- noeg van die vage beloften in verkiezingsprogramma’s van partijen als CDA en VVD. Hun beleid van de laatste jaren heeft weinig opgeleverd voor de boer. Vooral regels en die zitten boeren dwars. En FvD schaft ze af.”
“Het doet mij denken aan: ‘Geen gezeik, iedereen rijk’
van Van Kooten en De Bie, jaren geleden”, zegt Hanna. “Dat ging ook over verkiezingen. FvD houdt elke groep een worst voor. De AOW moet weer naar 65 of na 40 jaar wer- ken. Een boer, die met 18 jaar in loondienst bij zijn vader kwam, krijgt dan straks al op 58-jarige leeftijd AOW. Verder worden de belastingen voor mkb verlaagd. Het program- ma is één groot feest.” Maar het gaat niet door. Want ontkennen van het stik-
stofprobleem, dat volgens FvD niet bestaat, is onzinnig. Ook het sluiten van Schiphol en op die plaats natuur aan- leggen is niet realistisch. Nee, met FvD komen we niet ver- der. Het is bijna net zo erg als de programma’s van D66, GroenLinks en SP. Die willen de veestapel verkleinen, het liefst halveren. Ook dat gaat niet gebeuren. Maar we weten wel waar we met hen aan toe zijn. Dat weten we bij Forum niet.
Bloeiende tulpen in Flevoland worden in het voorjaar bespoten tegen schimmels (vuur) en luizen. Telers krijgen extra regels voor afvalhopen met azolen (schimmelbestrijders).
Vergaderboer geeft commen- taar op de ontwikkelingen in de agribusiness
50Plus: landbouw mag best wat kleinschaliger
In een serie interviews geven kandidaat-Kamerleden hun visie op het landbouwbeleid. Vandaag deel 4: Ellen Verkoelen (50Plus) vindt voedselvoorziening belangrijk, maar de productie mag best kleiner.
Door Lydia van Rooijen B
oeren vormen van oorsprong een belangrijke economische sector in Nederland, maar het
mag wat Ellen Verkoelen (50Plus) be- treft wel wat kleinschaliger en milieu- vriendelijker.
Waar kennen we u van? “Ik houd me al lang bezig met onder- werpen die ook met landbouw te ma- ken hebben, bijvoorbeeld als direc- teur van de Natuur- en Milieufedera- tie in Zuid-Holland. In diezelfde pro- vincie heb ik als Statenlid voor het CDA meegedacht over het PAS, in die tijd samen met Henk Bleker. Bij de totstandkoming van de Tweede
Maasvlakte heb ik me ingezet voor compensatie voor de boeren. Onder- nemers uit die regio zullen mij wel- licht kennen.”
Het woord landbouw komt precies één keer in het verkiezingsprogram- ma van 50Plus voor. “50Plus-kiezers zitten wat vaker in stedelijk gebied, maar zijn ook men- sen die graag in de buitenlucht recre- eren. Boeren zorgen ervoor dat de ruimte open blijft. Zonder de boeren was alle ruimte tussen bebouwing van de Randstad in niet zo groen als nu. Ik ben altijd enthousiast geweest over boeren, maar we moeten ook er- kennen dat er de afgelopen jaren door de landbouw schade is veroor-
het buitenland. Het mag wel wat kleinschaliger, we moeten af van me- gastallen en minder bestrijdingsmid- delen gebruiken. De landbouw doet het al een stuk beter, maar we zijn nog niet klaar. Laten we ons focus- sen op de productie van kwaliteits- voedsel.”
Ellen Verkoelen (63) is fractievoor- zitter van 50Plus in de gemeente- raard van Rotterdam. Ze staat op plek 3 op de lijst van 50Plus.
zaakt aan natuur en milieu. Het land wordt uitgeput en de stikstofuitstoot is te hoog. Dat is het gevolg van de schaalvergroting van de afgelopen tientallen jaren. En die schaalvergro- ting is niet voor onszelf, maar voor
Wat betekent dat voor de prijzen van voedsel? “Dat zou kunnen betekenen dat voed- sel duurder wordt. Boeren draaien nu op de inkomenssubsidies. In begin- sel ben ik tegen subsidies, die moet je alleen inzetten om iets te stimule- ren, niet om structureel een sector in de benen te houden. Het verdienmo- del van boeren moet zo worden dat het GLB-geld overbodig wordt. Wel kun je dus subsidies inzetten om on- dernemers te stimuleren om duurza- mer te gaan werken. Dat wil de maat- schappij, dus moet daar ook voor be- taald worden, bijvoorbeeld via belas- ting.”
In jullie verkiezingsprogramma staat ook dat jullie open staan voor het aanwinnen van nieuw land.
“Ja, dat is wat ons betreft nog steeds een optie om over voldoende ruimte te beschikken. Om onze voedselvoor- ziening te behouden en te blijven ver- beteren, hebben boeren die ruimte nodig. Ze behoren internationaal tot de beste. Die innovatie moeten we zeker behouden, maar de bulkpro- ductie kunnen we beter uitbesteden aan landen waar meer ruimte is dan in Nederland.”
Wat betekent dat voor de productie- omstandigheden? “De Nederlandse standaarden moe- ten we dus mee exporteren. Er is veel vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid, daar kunnen ze in het buitenland veel van leren. De boer moet innoveren en de horizon verbreden. Dan hoeven ze geen wind- molens of zonnepanelen op hun goe- de grond te leggen. Die grond is van ons allemaal en moeten we eerlijk verdelen. Dus als er woningen ge- bouwd worden, moet dat zo veel mo- gelijk binnen bestaande steden, maar dat past lang niet altijd. Daar moeten boeren voor gecompenseerd wor- den. Dat verdienen ze.”
FOTO: ANP
FOTO: STUDIO KASTERMANS
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16