search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
MENSEN


Vrijdag 26 februari 2021 PAGINA 12


Koen Olde Hanter: “Zonder corona hadden we nu al kunnen leveren.”


‘Potentie in afzet is enorm’ D


Door Aart van Cooten


e opdracht van provincie Overijssel is duide- lijk. Eind van dit jaar moet Koen Olde Hanter twintig deals hebben gesloten. Gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen of scholen in Overijs- sel, maakt niet uit, als zij maar Overijsselse streekproducten in hun kantines verkopen. Olde Hanter is blij met die heldere op-


‘Er zijn gemeenten die geen lokale producten verkopen in hun kantine. Dat is toch vreemd?’


dracht. “Ik weet precies waar ik straks op word afgerekend. Dat stimuleert mij om er vol in te gaan. Ik ben trouwens op- timistisch. Iedereen die ik spreek, is enthousiast.” Hij is onder meer in gesprek met de gemeenten Almelo en Enschede, Hogeschool Saxion en het Deventer Zieken- huis. Voordeel van deze coronatijd is dat zijn gesprekspart- ners meer tijd hebben om te overleggen. Ze hebben interes- se, meer dan dat, hij is ervan overtuigd deze partijen over de streep te kunnen trekken. “Natuurlijk zijn er vragen over kwaliteit en logistiek. Terechte vragen, dat moet allemaal piekfijn in orde zijn. Aan mij de taak om produ- centen van streekproducten en afnemers op een slimme manier aan elkaar te koppe- len. Dat tot tevredenheid van beide partijen.”


Verkoop stimuleren Provincie Overijssel wil de verkoop van streekproduc-


ten flink vergroten. Bijvoorbeeld door deze producten op het menu te krijgen in kantines van grotere organisaties en bedrijven. Dat gaat niet vanzelf. Om dit te bereiken, heeft de provincie een ‘dealmaker’ aangesteld, zeg maar een bemid- delaar. Dat is dus Olde Hanter geworden. Dat de provincie bij hem terecht kwam, is niet vreemd.


Olde Hanter is namelijk al actief in de korte keten. Hij stu- deerde milieukunde en kreeg steeds meer belangstelling voor de voedselketen. Inmiddels is hij eigenaar van twee


Dealmaker Koen Olde Hanter zet streekproducten en korte keten in Overijssel in de schijnwerpers


Provincie Overijssel wil de verkoop van streekproducten fors vergroten. Daarvoor heeft zij een ‘dealmaker’ aangesteld. Dat is Koen Olde Hanter geworden. Aan hem de taak om overheden, bedrijven, zorginstellingen en scholen enthousiast te maken voor lokale producten uit de eigen provincie. In gesprek met een bevlogen bemiddelaar.


winkels, in Delden en Oldenzaal – onder de naam Aanstree- kelijk – waar uitsluitend producten uit Twente worden ver- kocht.


Agrarische sector moet duurzamer Het moet anders in de agrarische sector, zegt Olde Hanter. “Duurzamer, groener, minder transport, minder uitstoot. Dat lukt alleen als boeren genoeg verdienen om hun bedrijf aan te passen. Verkorting van de keten is een van de oplossin- gen. Minder schakels betekent dat de boer meer overhoudt aan zijn product. In onze winkels komt 70% van de verkoop- prijs terecht bij de producent. In de lange keten ligt dat per- centage veel lager. De korte keten is een middel tot een ho- ger doel, een meer circulaire voedselketen. Naast onze win- kels ga ik daarmee aan de slag in Overijssel. Hartstikke mooi!”


Eigenlijk vindt hij het raar. Er zijn gemeenten die investe-


ren in hun platteland, maar geen producten van lokale boe- ren in hun kantine verkopen. “Dat is toch vreemd? Zeker ge- meenten met veel boeren en tuinders binnen hun grenzen zouden dit wel moeten doen. Ik wil hen helpen om dat effi- ciënt en betaalbaar te organiseren. Als het volume in de korte keten groter wordt, gaan de logistieke kosten omlaag.


Dat is in het belang van alle betrokken partijen. Wie met streekproducten in de kantine in aanraking komt, wordt hiervoor enthousiast en wil dat thuis ook. Zo komt het vlieg- wiel in beweging.”


Hij begint in een lastige periode. Digitaal onderwijs, amb-


tenaren werken thuis, veel kantines zijn dicht. “Is een beetje zuur”, zegt Olde Hanter. “Ik ben nu vooral aan het netwer- ken, verken met geïnteresseerde partijen de mogelijkheden. Zonder corona hadden we al kunnen leveren. Uit de ge- sprekken die ik nu voer, is maar één conclusie mogelijk: deze keten komt op gang op het moment dat de regels wor- den versoepeld.”


Lokale producten voor catering in eigen huis Overijssel is medeondertekenaar van de Green Deal ‘cate- ring overheidsorganisaties’. Afspraak is om meer lokale producten af te nemen voor de catering in eigen huis. Met de aanstelling van dealmaker Olde Hanter wordt hier invul- ling aan gegeven. “Overijssel loopt hiermee voorop. Dat is ook nodig, want we hebben hier 7.000 boeren en tuinders, maar de verkoop van streekproducten loopt achter. De potentie is dus enorm.”


FOTO: RONALD HISSINK


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16