search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
AVERECHTS


WEEK 32-33 6 AUG 2014


Havenbedrijf verwijdert onderwaterdam in Botlek SANNE VERHOEFF Perspectief


Wie in de auto zit ergert zich vast wel eens aan die voetganger die tergend langzaam via het zebrapad de straat oversteekt. Wie een dag later zelf over een zebrapad loopt, ergert zich waarschijnlijk juist weer aan die auto die veel te hard op die oversteek- plaats komt afrijden. Iedereen denkt en handelt veelal vanuit eigen perspectief. Heel logisch. Neem nu de huidige pro- blematiek rondom de sluizen Belfeld en Sambeek. De ene schipper snapt niet waarom die grotere eenheden worden toegelaten op de Maas, terwijl de vaarweg hier helemaal nog niet geschikt voor is. Dit zorgt alleen maar voor extra vertragin- gen en daar zit niemand op te wachten. Eigenaren van die koppelverbanden zijn wel blij dat ze de vaarweg op mogen, maar ergeren zich weer meer aan die nieuwe sluizen die nog steeds niet in gebruik zijn. Rijkswaterstaat is daarentegen van mening dat de werkzaamheden bij Belfeld en Sambeek volgens schema verlopen, terwijl de passerende schipper niet direct iets ziet


Foto Danny Cornelissen


ROTTERDAM Havenbedrijf Rotterdam is begonnen met het verwijderen van de Doorn, een onderwaterdam bij de entree van de Botlek (bij havennummer 4030). Daardoor verbetert de nautische bereikbaarheid van dit havengebied aanzienlijk. De maatregel past in het beleid van het Havenbedrijf om bestaan- de havengebieden in de Rotterdamse haven blijvend te ontwikkelen. Daarin investeert het de komende vijf jaar een half miljard euro.


In totaal gaat de aannemerscombinatie Boskalis/Van Oord circa 500.000 kubie- ke meter uit de monding van de Botlek baggeren. Eind 2014 moet de onder- waterdam verwijderd zijn. De entree van de Botlek is één van de drukste vaargebieden van de Rotterdamse haven. Door het weghalen van de Doorn verbetert de nautische bereik- baarheid voor het Botlekgebied voor met name diep- stekende schepen. Dat is belangrijk in verband met de schaalvergroting in de scheepvaart.


Omdat stilliggen geen optie is


storing service 24 / 7





inspecteert & repareert rkopp Rckast


 tor 


Pp


Grote voorraad ABC recon-onderdelen T +31(0)181-614 466 www.reikon.nl


De manoeuvre die diepstekende sche- pen moeten maken om in de Botlek te arriveren, kan alleen worden uit- gevoerd bij zeer lage stroomsnelheden (circa een half uur per getij). Dat komt door een onderwa- terdam die bij de uitgraving van dit ha- vengebied in de jaren vijſtig is blijven liggen om het dichtslibben van de Botlekhavens tegen te gaan. Door het weghalen van


de dam kan een verruiming van de getijpoort voor diepstekende schepen plaatsvinden. Daardoor kan de capa- citeit worden vergroot van één naar drie schepen per getij. Bovendien kan de maximaal toelaatbare diepgang dan worden vergroot met maximaal een halve meter tot 12,5 meter. In de nieuwe situatie kunnen alle schepen veel vlotter en veiliger de Botlekhavens bereiken. De mogelijke effecten op extra aanslibbing zal de komende jaren nauwlettend worden gevolgd.


Revitaliseren Het Havenbedrijf investeert de ko- mende vijf jaar een half miljard in de revitalisering van bestaande haven- gebieden Europoort en Botlek. Om de Botlek aantrekkelijk te houden is het belangrijk dat ook de nautische bereik- baarheid van dit gebied verbetert. Het weghalen van de Doorn is op de korte termijn de belangrijkste maatregel. In nauwe samenwerking met Rijkswater- staat, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Deltaprogramma, de Waterschappen, havenwerkgeversor- ganisatie Deltalinqs en het havenbe- drijfsleven onderzoekt het Havenbedrijf de gevolgen van een mogelijke verdie- ping van de Nieuwe Waterweg en het Scheur.


Hierdoor kan de nautische bereikbaar- heid van de Botlek verder verbeteren.


POLL


Het Comité Politiereglement spreekt in een aanbeveling over een inschakelverplichting van de radar in geval van een defecte AIS. Een goed idee?


o Nee, natuurlijk niet. Weer een verplichting erbij o Ja, ik heb er geen moeite mee o Nee, ik heb niet eens een radar dus dat betekent veel extra kosten o Ik vind het prima, ik heb al AIS en radar o Nee, radar en AIS kunnen elkaar sowieso niet vervangen o Ik reageer graag via redactie@scheepvaartkrant.nl


Geef uw mening op www.scheepvaartkrant.nl daar vindt u ook de tussenstand. De einduitslag volgt later


UITSLAG POLL


Het Comité Politiereglement spreekt in een aanbeveling over een inschakelverplichting van de radar in geval van een defecte AIS. Een goed idee?


35% Nee, natuurlijk niet. Weer een verplichting erbij 0% Ja, ik heb er geen moeite mee 5% Nee, ik heb niet eens een radar dus dat betekent veel extra kosten 6% Ik vind het prima, ik heb al AIS en radar 52% Nee, radar en AIS kunnen elkaar sowieso niet vervangen 2% Ik reageer graag via redactie@scheepvaartkrant.nl


Scheepvaartkrant 30 JAAR GELEDEN


Scheepvaartkrant 20 JAAR GELEDEN


Scheepvaartkrant 10 JAAR GELEDEN


DEKZWABBER


gebeuren. Elk probleem, elk onderwerp kan van meerdere kanten bekeken worden. Wat voor de één een voordeel is, kan voor de ander juist een nadeel zijn. Waar de één rustig doorgaat met het (laten) bouwen van nieuwe tankschepen, vraagt de ander zich af ‘waarom?’ aangezien er toch al sprake is van overcapaciteit. De één heeſt moeite met de banken, omdat ze maar blijven financieren en schepen te lang laten door- varen. De ander heeſt moeite met banken omdat ze juist niet willen financieren. Men- sen oordelen en beoordelen vanuit eigen perspectief en dat maakt het soms lastig om samen te werken. Wij blijven graag op de hoogte van ieders mening, en zijn daarom altijd blij met ingezonden brieven en deelnemers aan onze poll. Vanwege de vakantieperiode laten we de huidige poll nog twee weken langer op de site staan, zodat meer mensen in de gelegenheid zijn om hem in te vullen.


Hieronder leest u alvast de tussenstand!


7


De Algemene Verladers- en Eigen Ver- voer Organisatie (EVO) wil dat staats- secretaris Scherpenhuizen (Verkeer en Waterstaat) zijn besluit om al het kolenvervoer voor elektriciteitscentrales over de schippersbeurs te laten lopen, uitstelt. Deze maatregel maakt onder- handelingen met particuliere schippers bijna onmogelijk. De grootste schippers- bond van de particulieren, de ONS, vindt het verstandig dat Scherpenhuizen in de huidige impasse een besluit heeſt geno- men. Particuliere schippers en rederijen zijn het tot nu toe nog niet eens gewor- den. Schippers eisen een verhoging van hun aandeel op de beurs.


De overheid neemt risico’s met de aanleg van de Betuwelijn. Er zou moeten worden bekeken of de voorgenomen investering voldoende maatschappelijk rendement oplevert. Onderzocht moet worden of (goedkopere) alternatieven wellicht zinvoller zijn. Die strekking heeſt de brief die het Centraal Planbureau (CPB) stuurde aan de NPRC. In de brief aan NPRC-directeur Pols erkent het CPB dat ‘er belangrijke risico’s zijn verbonden aan deze overheidsinvestering en dat moet worden afgewogen of alternatieven in combinatie met andersoortige over- heidsinvesteringen geen hoger maat- schappelijk rendement opleveren’.


De binnenvaart is geschokt vanwege de explosie aan boord van het Neder- landse motortankschip Charlotte in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 juli. De kapitein, Alfred Kriekjes, is hierbij om het leven gekomen. Het schip is begin april in de vaart gebracht en de verbijstering is groot. Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) roept op tot een internationaal onderzoek naar de oorzaak. Volgens een vertegen- woordiger van het Duitse openbaar ministerie heeſt Kriekjes zijn schip ontgast op een plek waar dat niet was toegestaan.


Dekzwabber doet mee aan een economische boycot van Rusland. Hij is overgestapt op Poolse wodka.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20