10 Tarief olie- en vethoudend afval gaat omlaag
STRAATSBURG Tijdens de in Straatsburg gehouden Conferentie van Verdragsluiten- de Partijen (CVP) is besloten dat in de loop van 2015 de toeslag voor de binnenvaart van 7,50 per 1000 liter gasolie mogelijk verlaagd wordt. Deze toeslag wordt in rekening gebracht als verwijderingsbijdra- ge van olie- en vethoudend afval en geldt voor alle bij het CDNI-verdrag aangesloten landen.
H
et Verdrag inzake de verzameling, afgiſte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart (CDNI) van 9 september 1996 is in werking ge-
treden op 1 november 2009. Tot het verdrag, dat de bescherming van het milieu en met name van het water beoogt, zijn zes landen toegetreden (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland). De regels van het CDNI leggen de nadruk op de afvalpreventie, de verwijdering van het afval door gespecialiseerde ontvangstinrichtin- gen langs alle vaarwegen, de internationale financiering van deze maatregelen en ini- tiatieven volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ en de controle met betrekking tot de illegale lozingen van het betrokken afval in het oppervlaktewater.
Overschot en verlaging De CVP heeſt vastgesteld dat het systeem voor de verwijdering van olie- en vethou- dend afval goed werkt. Het netwerk voor de afgiſte werd uitgebreid, terwijl het tarief van 7,50 euro per 1000 liter gasolie sinds 1 januari 2011 kon worden gehandhaafd. CVP zegt dat er rekening moet worden ge- houden met een eventuele uitbreiding van het netwerk in de toekomst in functie van de behoeſte van de gebruikers en dat er waar- schijnlijk een zekere stagnatie van de verwij- deringsbijdrage zal optreden. Niettemin is er een overschot in de financiële exploitatie en dat dient beperkt te worden. Derhalve heeſt de CVP besloten in de loop
van 2015 in principe over te gaan tot een ver- laging van de bijdrage. Hoeveel en wanneer deze in werking treedt wordt besloten in december 2014, op voorstel van het Interna- tionale Verevenings- en Coördinatieorgaan (IVC). Bij de herziening wordt rekening wor- den gehouden met de resultaten van aanvul- lende financiële analyses en de wens van het bedrijfsleven om de hoogte van de bijdrage voor zover mogelijk stabiel te houden.
Gasvormige restanten Er vinden momenteel werkzaamheden plaats op basis van het besluit van de CVP van december 2013 om nieuwe regelge- ving op te stellen voor de omgang met gasvormige restanten van de lading in het CDNI-Verdrag en zijn bijlagen. De CVP heeſt haar werkgroep verzocht deze werkzaamhe- den voort te zetten in nauw overleg met de werkgroep GRTS, waarin ook de verschillen- de stakeholders (waaronder de industrie en het bedrijfsleven) vertegenwoordigd zijn, en begroet het initiatief dat in mei 2014 is geno- men om een gemeenschappelijke bijeen- komst over dit onderwerp te organiseren. De werkgroep is verzocht een eerste voorstel uit te werken en in december verslag aan de CVP uit te brengen, waarbij dan tevens kan worden bekeken, welke aspecten nog verder moeten worden uitgediept en waar nader nationaal en internationaal overleg nodig is.
Ladingafval Het CDNI bevat een algemeen verbod op het inbrengen en lozen van scheepsbedrijfs- afvalstoffen en restanten van de lading. De uitzonderingen op dit verbod zijn precies afgebakend. De overgangsbepalingen voor de verzameling, afgiſte en verwijdering van afval van de lading (deel B) komen aan hun einde op 31 oktober 2014. Om te zorgen voor een goed begrip van de toepasselij- ke regelgeving en om het uitlopen van de overgangsbepalingen goed te begeleiden,
is er een praktijkgerichte gids opgesteld over de omgang met droog en vloeibaar afval van de lading (deel B). De gids is op de eerste plaats bedoeld voor vervoer- ders, verladers, ontvangers van de lading, ontvangstinrichtingen en schippers, oſtewel voor alle personen en instanties die betrokken zijn bij de naleving van het CDNI-Verdrag.
Overig afval De overgangsbepalingen voor de verza- meling, afgiſte en verwijdering van slops en overig scheepsbedrijfsafval, waaronder ook het huisvuil valt, komen aan hun einde op 31 oktober 2014. De CVP zegt veel waar- de te hechten aan de voortzetting van de werkzaamheden die in 2012 begonnen zijn en gericht zijn op het in kaart brengen van de inrichtingen voor de inname van ‘overig scheepsbedrijfsafval’ in de zin van deel C van het CDNI. Hieronder vallen onder andere slops, huisvuil en klein gevaar- lijk afval. Deze werkzaamheden hebben enerzijds tot doel meer informatie over het inzamelnet en de financiering van de verwijdering in de verschillende verdrags- luitende staten te krijgen en zijn anderzijds gericht op een geleidelijke coördinatie en harmonisatie van de afgiſteregelingen en inzameling van deze afvalstoffen binnen de context van het CDNI. De CVP werd geïnformeerd over de wijzi- gingen van het vrijwillige abonnement in Nederland voor de afgiſte van huisvuil en overig scheepsbedrijfsafval langs de nati- onale waterwegen, die op 1 juli in werking zijn getreden. Het werd bevestigd dat de afgiſte van huisvuil bij de binnenhavens nog steeds mogelijk is zonder dat daar een extra betaling voor verlangd wordt.
De volgende vergadering van de CVP zal plaatsvinden op 12 december 2014 onder voorzitterschap van de heer Reutlinger, de vertegenwoordiger van Zwitserland.
WEEK 32-33 6 AUG 2014
Overslagkade XL Businesspark Twente bijna klaar
De onderdelen van de kraan liggen klaar om te worden gemonteerd. Foto Port of Twente
ALMELO Per schip zijn op 22 juli onderdelen voor het bovenste deel van een dertig me- ter hoge containerkraan aangevoerd voor de laad- en loskade van het XL Business- park Twente. Daarmee is Combi Terminal Twente (CTT) de laatste fase ingegaan van de aanleg van de kade voor Combi Termi- nal Almelo, met op- en overslagfaciliteiten die in het najaar in gebruik moet worden genomen.
Het maritieme bedrijf uit Hengelo zet hiermee een volgende groeistap. Naast de vestiging in Hengelo breidt CTT uit met een containerterminal en kantoorpand op XL Businesspark Twente in Almelo. Direc- teur Gerco Linthorst: “Met deze nieuwe vestigingsplaats kiezen we voor logistiek voordeel. We zitten letterlijk naast de deur voor bedrijven als Vivochem, Timberland en straks Eurol. Dichtbij onze klanten dus, waardoor we meer snelheid en flexibiliteit kunnen bieden. Daarnaast kunnen we het containervervoer over de weg terugdringen. Grote voordelen!” Met de installatie van de containerkraan wordt de laatste hand gelegd aan de laad- en loskade die zich over een lengte van 350 meter uitstrekt. Linthorst: “In oktober zullen de werkzaam- heden gereed zijn. Binnenkort zullen we ook
beginnen met de bouw van ons kantoor- pand. De opening daarvan staat gepland voor begin 2015. Ik kijk er naar uit om vanuit Almelo aan de slag te gaan”.
Goede aansluitingen De directie van XL Businesspark Twente is blij met de komst van CTT: “De ligging aan het Twentekanaal blijkt een belangrijke vestigingsfactor en bedrijven bevestigen dat ook. De aanwezigheid van CTT kan voor grote (internationale) bedrijven een extra stimulans zijn vanwege de vlotte en professionele overslag van containers”. Het XL Businesspark Twente ligt direct aan het Twentekanaal dat aansluit op het lande- lijk netwerk van rivieren en kanalen. Het bedrijvenpark ligt direct aan de A35, die het verkeer binnen een paar minuten naar de A1 leidt. Vanuit het hart van Twente zit men dus zó op de belangrijkste Europese verkeers- aders. De bouw van het bedrijvenpark is eind november 2013 begonnen. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gaf het startschot. Tegelijkertijd werden de contrac- ten ondertekend voor de komst naar het bedrijventerrein van Eurol BV uit Nijverdal, producent van smeermiddelen en Combi Terminal Almelo, een dochter van Combi Terminal Twente.
Het tarief voor de afgiſte van scheepsafval kan omlaag met enkele dubbeltjes. Archieffoto Tina Reinders
I en M en NVB aan de slag met de Binnenhavenmonitor
ROTTERDAM Het ministerie van Infrastruc- tuur en Milieu (I en M) en de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) zijn er van overtuigd dat beschikbaarheid van cijfers van het economisch belang van het geïntegreerde netwerk van de zeehavens en binnenhavens onontbeerlijk is. I en M heeſt daarom onlangs besloten om op dezelfde wijze als de zeehavenmonitor de toegevoegde waarde van de binnenhavens in kaart te brengen.
De NVB heeſt in 2013 onderzoek laten doen naar de beste methode om het economisch belang van de Nederlandse binnenhavens te monitoren. De resultaten van eerdere onderzoeken staan in de rapporten ‘Blue Ports: knooppunten voor de regionale economie’ en ‘Blue Ports, de onmisbare schakels’. In 2012 was de toegevoegde waar-
de van de Nederlandse binnenhavens 13,2 miljard euro. Met de inzichten van dit soort onderzoeken kunnen Nederlandse binnen- havens op een volwaardige wijze worden meegenomen in het beleid en de besluit- vorming. Gekeken is of de huidige studies naar het economisch belang van binnenha- vens kunnen worden door ontwikkeld naar een Binnenhaven-monitor. Uit onderzoek bleek dat deze methode volgens experts de toets der kritiek kon doorstaan. Op dit moment zijn er drie relevante monitoren: de Maritieme Monitor, de Zeehavenmonitor en de Blue Ports-rapporten van de NVB. In de Maritieme Monitor heeſt in 2013 al afstem- ming plaatsgevonden met de Zeehavenmo- nitor. Een aantal data over zeehavens zijn al meegenomen in de Maritieme Monitor. Recentelijk heeſt I en M opdracht aan Ecorys en de Erasmus Universiteit (EUR) gegeven om in samenwerking met de NVB ook voor het jaar 2013 de binnenha- venmonitor conform de systematiek van de havenmonitor in beeld te brengen. Voordelen van deze aanpak is dat er uniforme bronnen worden gebruikt.
Artists impression van de Combi Terminal Almelo. Foto: XL Businesspark Twente Activiteiten tijdens Vlietdagen
LEIDSCHENDAM-VOORBURG Vorig jaar werd de Plaspoelkade, van de Vliet tot de War- moezierstraat (en de verbindingsweg naar het Damplein) druk bezocht. Dit is het ter- rein van de oude Van Ravesteijnwerf waar in de Tweede Wereldoorlog clandistien boten werden geprepareerd voor de En- gelandvaart. Dit jaar staat dit deel van de Plaspoelkade en de Sluiskant ook weer bol van de activiteiten tijdens de Vlietdagen op 13 en 14 september. Van kofferbakver- koop tot klassieke motorjachten, van oude scheepsambachten en de watersportmarkt tot brandweerdemonstraties. Ook de Vloot & Roadshow van de Koninklijke Marine is er te vinden.
Mede door de herontwikkeling van Leidschendam Centrum wisten veel bezoe- kers het afgelopen jaar naast de Oude Haven in Voorburg ook het Damplein, het Sluisge- bied en de Plaspoelkade te vinden. Daarom besloot de organisatie van de Vlietdagen, de Leidschendam-Voorburgse Evenementen Stichting, dit jaar wederom veel activiteiten te plannen in en rond het oude centrum van Leidschendam. Zo zullen de nautische markt en scheepsambachten, die de laatste jaren vooral langs de Leidsekade te vinden waren, nu meer aansluiting hebben bij de activiteiten in het Sluisgebied. De kraampjes en activiteiten worden verspreid langs de Delſtsekade, de Sluiskant en de Plaspoelka-
Drukte in het Sluisgebied tijdens Vlietdagen 2013. Foto Charles Groeneveld
de. Daar zijn onder andere de schepen van ‘Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie’ te bewonderen. Dit zijn motorjachten die gebouwd zijn voor 1945 en die nog een au- thentieke uitstraling hebben. Deze schepen doen op zaterdag eerst mee aan de Vloot over de Vliet en meren daarna af in de haven aan de Plaspoelkade. Met de traditionele
(Boerenstreek)markt op de Damlaan en het Damplein dat speciaal voor kinderen is be- stemd tijdens de Vlietdagen, zal Leidschen- dam Centrum naar verwachting - net als de activiteiten in Voorburg - weer duizenden bezoekers trekken. Op www.vlietdagen. nl staat het volledige programma van het weekend.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20