search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
WEEK 32-33 6 AUG 2014


Millimeterwerk


17


Sandfirden Technics houdt het gas erop


DEN OEVER LNG is bezig aan een snelle opmars in de maritieme sector. Met de regelmaat van de klok levert Sandfirden Technics uit Den Oever LNG-gensets aan ondernemers in de scheepvaart. Ook de binnenvaarttankers Greenstream en de Greenrhine varen met Sandfirden. Tijd om de theorie aan de praktijk te toetsen.


De Greenstream en Greenrhine zijn zuster- tankschepen die het traject Rotterdam-Ba- zel-Rotterdam onderhouden. Ze worden LNG/elektrisch aangedreven. Ieder schip heeſt vier Sandfirden Powerpacks aan boord die bovendeks draaien in speciale contai- ners die op het achterschip zijn geplaatst. “Het zijn door ons gemodificeerde V8 Scania 16 liter motoren van 300 kW elk, die op dit moment tezamen goed zijn 44.000 draai- uren”, zegt Harry Jasper, Service Manager bij Sandfirden Technics en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Powerpacks en het servicetraject. “De vier motoren van de Greenstream hebben 27.000 uur gedraaid en die van de later opgeleverde Greenrhine 17.000 uur”, vult Jack Lont aan, Manager Engineering.


Willemsbrug Rotterdam : De containers zitten op enkele millimeters van de onderkant van het brugdek , de stuurhut moet nog omlaag. De tweede stuurman staat spiedend op de brug. Tekst/foto Eppo Notenboom


Klassieker Jan van Riebeeck; HYPERMODERN EN DUURZAAM


Bedieningsgemak vergroot Beide schepen worden met remote mo- nitoring 24/7 gevolgd. Tot nu toe zijn er geen ingrijpende problemen geweest. Lont: “Wel hebben we een aantal modifi- caties uitgevoerd om de bedrijfsvoering te vereenvoudigen. De besturingssystemen en alle aangehangen componenten bleken dermate gevoelig te zijn, dat er een te grote stroom aan foutmeldingen optrad, die niet zinvol was en ook niet vroeg om ingrijpen van de bemanning. Daarom hebben we het meldingssysteem aan boord vereenvou-


digd maar ontvangen we hier nog wel alle meldingen”. Het vereenvoudigen van het systeem heeſt er onder andere voor gezorgd dat een snel wisselend toerental, het zoge- noemde ‘hunten’, verleden tijd is. De geprognotiseerde emissiereducties van onder andere stikstofoxide (-25 procent), zwaveldioxide (-100 procent), koolstofdi- oxide(-25 procent) en fijnstof (-99 procent) worden gehaald, zo blijkt uit metingen. Door het carter te vergroten tot 70 liter is eens per 1.200 draaiuren olieverversen voldoende en de door Sandfirden ontwikkelde gasbougies hebben een standtijd van 2.400 uur.


De toekomst is LNG “We leren nog elke dag van deze opstel- ling”, zegt Jasper. “Zo zijn we erachter gekomen dat door het ontbreken van een machinist op de binnenvaart een technische training voor het bedienend personeel absoluut noodzakelijk is. Daar gaan we meer de nadruk opleggen. Verder hebben we nu op de proefstand een LNG-motor met een watergekoelde permanent magneetgenerator draaien, aangezien we ervan overtuigd zijn dat zo- wel het rendement als het bedieningsge- mak hiermee verbeteren. Verder lopen we tegen hele simpele aanpassingen aan. De aangezogen lucht moet bijvoorbeeld gefil- terd worden omdat er anders bladeren in het systeem kunnen komen. Op zee hoef je daar uiteraard geen rekening mee te houden. Ieder volgend schip kan daarom alleen maar beter worden met alles wat we nu geleerd hebben. LNG is de toekomst en daarom houden we bij Sandfirden Technics het gas erop om vandaag al klaar te zijn voor de vraag van morgen!”


Nog steeds wachttijden voor binnenvaart


ROTTERDAM Het oponthoud in de Rot- terdamse haven zorgt nog steeds voor wachttijden tussen 4 en 6 dagen voor de binnenscheepvaart. Het gebeurt welis- waar af en toe dat ECT vertraagde plan- ningen naar voren trekt, maar men kan hier niet van op aan.


ECT werkt sinds enkele dagen intensiever samen met de Rotterdam Container Ter- minal van de Kramer-Groep. De containers worden nu door ECT zelf vanaf de Kramer- terminal naar ECT gereden. Als verdere maatregel ter ontspanning van de situatie heeſt ECT aangekondigd om schepen die niet op het afgesproken moment kunnen komen uit de planning te schrappen.


De nu superschone Jan van Riebeeck. Foto Canal Company


AMSTERDAM In 2025 moeten alle sche- pen in de gracht uitstootvrij zijn en Canal Company laat met de verbouwing van de Jan van Riebeeck zien dat dit ook met be- staande schepen mogelijk is. Gray Line, het onderdeel van Canal Company waar het schip onder valt, is bekroond met de Zilve- ren Green Key, het internationale keurmerk voor duurzaamheid. Het is de beloning voor de installatie van een elektromotor en accu’s in de klassieke rondvaartboot, bouwjaar 1970.


“Goede boten moet je niet verschroten, die moet je upgraden. De Jan van Riebeeck vaart al jaren en is een van die prachtige klassiekers in de gracht. Het casco hebben we daarom behouden, maar onder de


motorkap is alles nu hypermodern: het schip vaart volledig uitstootvrij en fluisterstil. Dat is een voorbeeld van de ‘circulaire econo- mie’ die wij bij Canal Company van harte omarmen. Genieten van Amsterdam op haar mooist, op een zo duurzaam mogelijke manier, dat is waar het bij ons al 30 jaar om draait. Ooit begonnen we met de spierkracht aangedreven waterfiets, daarna de Canal Bus op aardgas, elektrische sloepen, de aller schoonste diesels en nu is de techniek zover dat ook de grote schepen elektrisch kunnen varen,” aldus Felix Guttmann, oprichter en eigenaar van Canal Company.


Geruisloos genieten In de Jan van Riebeeck heeſt Canal Com- pany de dieselmotor vervangen door een


elektrische aandrijving en dertien lithium- batterijen. Het schip uit 1970, dat ruimte biedt aan 80 passagiers, kan hiermee ruim zes uur varen en de batterijen kunnen daarna met een snellader binnen een half uur weer vol zijn. De ombouw van het schip nam zo’n drie maanden in beslag. De Jan van Riebeeck is de eerste rondvaartboot die door Canal Company is omgebouwd, als deze test slaagt volgen binnen vijf jaar de andere schepen, die nu al aan de schoonste dieselnormen voldoen. Als kroon op die investering wordt Gray Line, een onderdeel van Canal Company, nu bekroond met de Zilveren Green Key. Dit is de tweede Green Key voor het bedrijf, dat al een Gouden certificaat heeſt.


Excursies naar bediencentrale en sluis Maasbracht


MAASBRACHT De Maas en het Julianaka- naal in Limburg zijn drukbevaren routes met daarin een aantal stuwen en sluizen, waarvan sommige met een hoogteverschil van meer dan 10 meter. Dat kan vooral voor recreatievaarders best spannend zijn. Rijkswaterstaat organiseert tijdens de Limburgse Veiligheidsweken in juli en augustus excursies om te laten zien hoe zij werkt aan vlot en veilig vervoer voor zowel de beroepsvaart als de recreatievaart.


LINC houdt zich intensief bezig met vertragingen ECT


ROTTERDAM LINC, het samenwerkings- verband tussen de CBRB-Ledengroep Container Operators en de VITO, blijven zich intensief bezighouden met de problemen bij ECT. De kosten voor de totale containerbinnenvaart van de congestie zijn becijferd op ongeveer 70.000 tot 80.000 euro per dag. Dit zijn alleen de directe kosten. Dit betekent dat de containerbinnenvaart, sinds het begin van de huidige vertragingen, al zo’n 5,5 miljoen aan directe kosten heeſt gehad.


In een nieuwsbrief van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) is te lezen dat men begrip heeſt voor de oorzaken maar tevens wordt vastgesteld dat ‘hier weinig nieuws onder de zon is; er is altijd een aanzienlijk deel van de deepseasche- pen out-of- window, het volume fluctueert regelmatig en door onderhoud (of versto- ringen) is er regelmatig minder capaciteit beschikbaar’. Wat de exceptionele vertra- gingen veroorzaakt, blijſt volgens het CBRB onduidelijk. Er zouden diverse maatregelen genomen zijn of worden maar tot op heden


hebben deze nog geen effect. Onlangs heeſt ECT een brief gestuurd aan klanten en daarna aan de barge- en feeder opera- tors, waarin naar de mening van het CBRB ‘op ongepaste en schaamteloze wijze, een aantal halve waarheden worden verkondigd waarbij bovendien het eigen EGS-product nog eens aangeprezen wordt. Dit is voor de barge-operators volstrekt onacceptabel. Zodanig onacceptabel zelfs dat de ontvangst van deze brief reden was om op staande voet een op dat moment plaatsvindende Nextlogic-bijeenkomst te verlaten’.


T


ijdens de Limburgse Veiligheidswe- ken kan men een bezoek brengen aan de gloednieuwe bediencen- trale in Maasbracht, waarvandaan


op termijn alle bruggen en sluizen tussen Maastricht en Belfeld bediend worden. Dit indrukwekkende gebouw biedt een mooi uitzicht over de haven van Maasbracht. Tijdens het bezoek laat men zien hoe de sluizen en stuwen aangestuurd worden en krijgt de bezoeker tips voor het passeren van een sluis. Met een test komt men erachter of men weet wat wel en niet te doen in de buurt van andere vaartuigen.


Sluiscomplex Ook wordt een kijkje genomen bij het naastgelegen sluizencomplex, waar schepen via de sluis een hoogteverschil van 12 meter


overbruggen. Bezoekers krijgen ter plekke te zien hoe grote schepen door de sluis worden geloodst. Kleine pleziervaartuigen gaan ook door deze sluis, vaak tegelijkertijd met grote schepen. Speciaal ingezette stewards helpen daar deze zomer bij.


Data en tijdstippen Het bezoek duurt anderhalf uur en is vooral interessant voor mensen die zelf weleens varen. Wegens het flinke hoogteverschil bij de sluis is dit bezoek minder geschikt voor kinderen en mensen met hoogtevrees. Voor vervoer naar de locatie wordt gezorgd. Op dinsdag 26 augustus gaat de excursie naar het sluiscomplex in Heel. * Woensdag 13 augustus in de Bedien Cen- trale in Maasbracht, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur * Woensdag 20 augustus in de Bedien Cen- trale in Maasbracht, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur * Dinsdag 26 augustus in het Nautisch Cen- trum te Heel, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur * Vrijdag 29 augustus in de Bedien Centrale in Maasbracht, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur


Aanmelden kan via telefoonnummer +31 (0)475-74 50 30, of via info@vetraned.nl.


Bovendien wordt het ruilen van termijn- planningen aan banden gelegd. ‘Tot nu toe ging het zo’, legt Contargo uit op haar website ‘ons schip A heeſt een planning met zes dagen vertraging gekregen, wij lieten schip A bij een andere terminal afhandelen. De termmijnplanning van schip A bij ECT hebben wij toen voor schip B gebruikt. Dit moet nu niet meer mogelijk zijn’. Contar- go kan nog geen positieve effecten van deze maatregelen constateren. Contargo houdt ook de komende tijd de situatie qua afhandeling van de binnenscheepvaart in Rotterdam scherp in de gaten, teneinde op tijd te kunnen beslissen of men naar andere terminals uitwijkt of dat extra scheepsruim- te gecharterd moet worden.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20