16
ROTTERDAM Er wordt hard gewerkt aan de verbreding en verdieping van het Wilhel- minakanaal en de bouw van een nieuwe sluis bij Tilburg. Ook de Zuid-Willemsvaart wordt aangepakt. De vaarweg wordt ver- breed en verdiept en vier bruggen tussen Den Dungen en Veghel worden verhoogd. Ook wordt een nieuw stuk kanaal aange- legd van 9 kilometer lang, het Máximaka- naal. Doel van al deze werkzaamheden is om de Brabantse kanalen toegankelijk te maken voor grotere schepen.
WEEK 32-33 6 AUG 2014
Werk aan Brabantse kanalen vordert gestaag
daterende sluis III wordt buiten gebruik ge- steld en krijgt nog uitsluitend de functie van waterkering. De werkzaamheden moeten in 2016 zijn afgerond.
Zuid-Willemsvaart Rijkswaterstaat pakt ook de Zuid-Wil- lemsvaart aan en maakt deze geschikt voor grotere schepen. Naast verbre- ding en verdieping hoort daar ook het ophogen van de vier bruggen tussen Den Dungen en Veghel bij. Dat zorgt er voor dat schepen met drie lagen containers de bruggen kunnen passeren. Dat haalt per schip al gauw honderd vrachtwagens van de weg en vermindert de CO2-uitstoot evenredig. De vaarweg wordt tussen Den Dungen en Veghel verbreed tot 45 meter en verdiept tot 4,20 meter. Ook hier worden vaarweg de oevers waar mogelijk milieuvriendelijk aangelegd. In december van dit jaar moet de nieuwe Zuid-Wil- lemsvaart klaar zijn.
Het Wilhelminakanaal, dat de verbinding vormt tussen de Zuid-Willemsvaart en Geertruidenberg, is niet overal toegankelijk voor schepen in de CEMT-klasse IV. Toen het Wilhelminakanaal in 1923 geopend werd waren de toen in gebruik zijnde schepen gemiddeld een stuk kleiner dan de huidige schepen. Het kanaal werd veelal benut door de beurtvaart. Twee beurtvaartmaatschap- pijen onderhielden diensten op Tilburg. Die beurtschepen hielden het tot halverwege de jaren zestig vol. Daarnaast voeren er enkele jaren vier schepen van de Holland- sche Buurtspoorwegen, terwijl ook de Hanze Stoomboot Onderneming met vier schepen een tijd lang een dienst onderhield op Rot- terdam een Amsterdam. Eindpunt van al die schepen was de Piushaven in Tilburg. Daar kwamen ook de binnenvaartschepen die de industrie voorzagen van allerlei goederen. De aanleg van het Wilhelminakanaal bete- kende de ontsluiting van Tilburg als indus- triestad en als havenstad. De belangrijkste goederenstromen die via de binnenvaart werden geladen en gelost waren zand, grind, graan, bouwmaterialen, papier, steenkool, ruwe wol en brandstoffen. In 1953 lossen 2068 schepen in totaal 320.000 ton goede- ren. De gemeente besloot in Loven een nieu- we haven te graven om zo de Piushaven en daarmee het stadscentrum wat te ontlasten.
Er gaat heel wat zand om bij de verbreding van het Wilhelminakanaal.
Die haven werd in 1976 in gebruik genomen. Daar trokken veel van de bedrijven naar toe, of ze vestigden zich elders langs het kanaal. Een deel van de Piushaven werd gedempt en bestemd voor woningbouw. Het resterende deel werd nog mondjesmaat bezocht door schepen die sojabonen kwamen lossen. De rol van de Piushaven voor de binnenvaart is inmiddels uitgespeeld. De haven is nu nog in gebruik als passantenhaven voor de water- sport en ligplaats voor historische schepen. (Bron:Tilburg te Water)
Impuls De Lovense haven en de komst van de con- tainervaart gaven het Wilhelminakanaal een nieuwe impuls. Sinds 1998 is de Barge Ter- minal Tilburg van de Gebroeders Versteijnen aan het kanaal gevestigd. Hiervoor zijn vijf binnenvaartschepen dagelijks onderweg die Just in Time varen. De klant kan er op re- kenen dat de afgesproken aflevertijd wordt nagekomen. In 2009 is Brabant Intermodaal opgericht door Barge Terminal Tilburg, Oos- terhout Container Terminal, ROC Waalwijk en Inland Terminal Veghel met als doelstel- ling het intermodaal vervoer te verbeteren
en synchromodale oplossingen te bieden. Sinds mei van dit jaar vaart er zes maal per week een containerbinnenvaartdienst vanaf de Oosterhout container Terminal naar Antwerpen, met een tussenstop aan de Markiezaat Container Terminal in Bergen op Zoom. Het initiatief hiervoor is afkomstig van Brabant Intermodaal, in samenwerking met het Havenbedrijf Antwerpen. Het is de moderne vorm van beurtvaart die zorgt voor bedrijvigheid op de Brabantse kanalen.
Zwaaikom Intussen wordt er hard gewerkt aan de verbreding en verdieping van het Wilhelmi- nakanaal over een lengte van vijf kilometer. In februari werd de eerste grond hiervoor verzet. In januari al werd begonnen met de werkzaamheden voor de nieuwe sluis III die de huidige oude sluis III en sluis II moet gaan vervangen. Sinds mei wordt ook hard gewerkt aan de aanleg van een zwaaikom. Allereerst zijn er circa 3000 vrachtwagens ofwel 30.000 ton zand gebaggerd om ruimte te scheppen voor de 8.500 vierkante meter grote zwaaikom tussen de Dongense brug en sluis III. Momenteel is men bezig met het
aanbrengen van damwanden. In september beginnen de aannemers aan de noord- zijde van het kanaal. Daarna wordt sluis II verwijderd en kan er stroomopwaarts worden gegraven. Niet al het zand gaat de vrachtwagens in, er worden ook schepen ingezet om het af te voeren. De oevers van het kanaal worden op natuurvriendelijke wijze beschermd met zogenaamde wiepen, een vlechtwerk van wilgenhout dat met behulp van steenbestorting wordt afgezon- ken. Daarmee wordt afkalving van de oevers voorkomen.
Sluis III De nieuwe sluis III wordt gebouwd naast de bestaande sluis. Als de sluis straks in gebruik gesteld wordt krijgen beroeps- en recreatie- vaart te maken met een hoogteverschil van ruim zeven meter dat in één schutting wordt overbrugd, in plaats van twee schuttingen via sluis II en Sluis III. Dat scheelt het scheep- vaartverkeer gemiddeld dertig minuten reis- tijd. Bij de nieuwe sluis komt een vijzelturbi- ne die het waterverval gebruikt om energie op te wekken. Dat levert voldoende stroom op voor 250 huishoudens. De oude, uit 1921
Maximakanaal Om de grotere schepen via de Zuid-Wil- lemsvaart naar de haven in Veghel te kunnen laten varen wordt een nieuw stuk kanaal van 9 kilometer aangelegd. Het nieuwe kanaal is een aſtakking van het huidige kanaal van Den Dungen tot aan de Maas en leidt het scheepvaartverkeer rond den Bosch. Nu vaart het nog door de binnenstad en daar is de vaarweg slechts geschikt voor schepen tot klasse II. Door de omleiding wordt het centrumver- keer ontlast omdat bruggen straks niet langer open hoeven om de schepen te laten passeren. Ter hoogte van Empel en Hintham zijn in het Máximakanaal sluizen gebouwd met een doorvaarthoogte van zeven meter. Die overbruggen het verschil in waterniveau. In het vroege voorjaar van 2014 waren de sluizen grotendeels gereed en ze werden meteen in gebruik genomen door de werkschepen die wer- ken aan de afronding van het Máxima- kanaal dat eind van dit jaar gereed moet zijn. Dit kanaal wordt 4,20 meter diep en 46,6 meter breed. Over het kanaal komen in totaal acht nieuwe bruggen. Het oude deel van de Zuid-Willemsvaart door Den Bosch wordt niet gedempt en blijſt open voor de recreatievaart.
Baggeren om het kanaal op breedte en diepte te brengen.
Ook vanaf het water wordt er gewerkt.
Het uitdiepen van de nieuwe sluiskolk. Foto Rijkswaterstaat
De vaarweg wordt tussen Den Dungen en Veghel wordt verbreed tot 45 meter en verdiept tot 4,20 meter.
De Zuid-Willemsvaart wordt op diepte gebracht.
Page 1 |
Page 2 |
Page 3 |
Page 4 |
Page 5 |
Page 6 |
Page 7 |
Page 8 |
Page 9 |
Page 10 |
Page 11 |
Page 12 |
Page 13 |
Page 14 |
Page 15 |
Page 16 |
Page 17 |
Page 18 |
Page 19 |
Page 20