search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
26 PROJECT REPORT: COMMERCIAL & WORKPLACE ENVIRONMENTS


© Kier Construction © Architype


To balance the difference between solar gain and daylight, there are external timber fins wrapped around the building detailed with Siberian larch


Entrants to the tender were asked to keep in mind the essence of the overarching town development, as being above all ecological, explains Matthew Hayes, architect at Architype: “When the project came into the office, there was already outline planning permission and a design there.” Hayes continues: “Our first task was to review it, assess it, and make the brief work within the context of the planning – as well as zero-carbon use and BREEAM Excellent, plus ergonomics.”


After examining Cherwell’s original design and testing outline planning, the architects realised that the proposal was insufficient for the council’s quota capacity of 125 people, In addition, while Passivhaus credentials weren’t specified in the brief, the architects decided to take the opportunity to up the energy performance, but Hayes notes that “from past experience, achieving the standard on a site like this would require the building fabric to be improved” – Cherwell’s first design being a more traditional brick building. Architype responded with their


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


own scheme that identified elements from the original design that could be carried over to form an upgraded vision for Bicester’s new business centre.


Plan & provision


The new eco town covers a large expansion of the city to the north west over existing greenfield, part of which envelops the exemplar masterplan, developed by ADT. Within this is a central hub, which cradles dedicated plots for amenities such as a primary school and ‘eco pub,’ as well as the new commercial scheme occupying a third of an acre.


A car park serving the scheme is situated at the northern side of the business centre plot, displacing the building to the south with the intention of eliminating shade over the northern boundary where neighbouring residential properties are located, while shading parked cars during the warmer hours of the day. In plan, the business centre assumes a rectangular shape, while in elevation, the


ADF MAY 2019


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76