search.noResults

search.searching

dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
18 INSIGHTS


The repetition of components at a range of scales, as we so frequently observe in nature, is something that elicits a human response


Jordan Perlman Case study: Rehearsal Rooms


This high-density mixed-use development is one of the first purpose-designed private sector schemes for the Build-to-Rent market in London.


As part of an emerging neighbourhood centred around the North Acton Underground station and public square, the project’s ambition was to demonstrate that a contemporary, contextual, urban living environment can be achieved with a very modest budget, through considered design and specification. In total there are 173 one, two and three-bedroom flats across two blocks of 17 and 13 storeys, linked by a lower block of four storeys. A logical plan of a few well-resolved, repeated parts underpins the efficiency of the scheme at all levels, from maximising the use of space to simplifying structural, servicing and detailing solutions. The rational approach is expressed in the use of a small range of materials in well-considered combinations. Large, sheltered balconies in the open-plan flats extend the usable private space while social interaction is encouraged by strategically located communal spaces and gardens that can be enjoyed as part of residents’ everyday movements through the building. The two blocks are replicas of one another in plan. However, while the smaller east block is a simple square, the taller west block is stepped to pick up on the geometries of the site, take in views of London in the distance, and create opportunity for an elegant articulation of the facade. Triangular balconies tie the stepped volumes of the tower together. In each block, repeated flat types are clustered logically and economically around a central stair and lift core, with large dual aspect two-bed flats positioned on corners, and single aspect one-bed flats between.


The rational plan and elegant elevations are integral to one another, addressing form and function simultaneously. The geometry and detail of the distinctive balconies is as much about providing privacy and views as it is about rhythm, articulation and visual interest. Views through open-plan layouts emphasise space and light and allow connections from the inside out. The strong relief and the use of a limited palette of durable facade materials evoke solidity and permanence.


The richly coloured Freshfield Lane First Quality brick was selected for its hand-made appearance and warm mix of red, purple and orange hues, as well as for its technical properties of resistance to moisture and frost. Thanks to the lively variety of colours, the brick appears surprisingly different under different daylight conditions adding visual and tactile interest to the


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


PERMANENCE


Rehearsal Rooms’ building envelope features “strong relief and a limited palette of durable facade materials to evoke solidity and permanence”


All images © Jack Hobhouse


architectural form and massing. A limited palette of robust materials and a strong sense of relief is accentuated by the full brick reveal to evoke solidity and permanence. We purposely kept the brick detail relatively simple as the building itself has a powerful sense of geometry. Brick was an obvious choice with light and shadow highlighting variations in colour and texture throughout the day. Simple bonding and light flush mortar allow light to play along the building’s surface. Relief and repetitive geometry, combined with the inherent richness of the brick, meant we didn’t need to use fancy coursing or expensive bricks to bring the building to life. Good design acquires a sense of inevitability. Things that look simple often take more effort to achieve. And good design requires consistency at all scales. The same control, rigour and thought that’s required at detail level when working with brick, we like to apply at all scales. This goes from the way a building sits on its site and relates to its neighbours to the internal relationships between rooms and the legibility of movement to the detail, materials and manipulation of light.


Jordan Perlman is co-director at Newground Architects ADF MAY 2019


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76