search.noResults

search.searching

saml.title
dataCollection.invalidEmail
note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
PROJECT REPORT: ICF BUILD


35


© Arc8 Projects


something completely out of character, you will be up against it from day one, and will have to go the extra mile to ensure the final product is aesthetically pleasing and considered.” To create a functional space for a


family, the homes’ interiors have been divided into two living zones. The upstairs – which Hall describes as a “more formal” area – includes the generously sized bedrooms, a study, and a spare room that can either be a children’s bedroom or a home office – a useful alternative in the current Covid climate. The interior detailing has also incorporated some traditional aspects, as well as being fairly neutral – with simple greys, white painted spindles, mahogany handrails, and carpet runners up the stairs.


The downstairs (essentially the basement due to the gradient), is where a more contemporary feel becomes prominent. It’s a large open-plan space with the kitchen at the front, dining in the middle, and a living area at the rear with bi-folding doors leading out into the garden. With the downstairs being at ‘basement’ level, the design needed to allow as much


ADF JUNE 2021


natural light into the homes as possible. This was achieved by including lightwells to the front, east-facing facade. This allows the morning sunlight to pass through into the kitchen, and as it passes over, large rooflights in kitchens plus the bi-folding doors at the west-facing rear bring copious light into the ground floor. The successful way the houses are embedded into the slope was picked up as a design exemplar by the council. They have asked to use the project to demonstrate a good design approach on a sloping typography. Despite the project’s litany of problems, Johnson and Hall have taken many positives from it. “It has been a huge learning curve,” says Hall. “The way we’ve dealt with the problems and come out on top, makes it for me a big success.” The twist in the tale is that although the homes were built to sell on, Hall may end up moving into one as his house is currently for sale. This would mean he and his family would after all benefit from the close attention paid to the needs of potential occupants shown throughout the project. 


The successful way the houses are embedded into the slope was picked up as a design exemplar by the council – they have asked to use the project to demonstrate a good design approach on a sloping typography


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84