search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
CULTURAL BUILDINGS PROJECT REPORT


overhang’s unusual, but it’s all been done in the traditional way. You don’t cut it to size beforehand, just trim it once on the roof. It’s sewn at the top using needles – a very beauti- ful process.”


The materials used have also been proven over the centuries to be well used to a climate laden with salt, which is actually beneficial for thatch, she says. The thatch is naturally impregnated with salt from the air, and it not only protects the straw as well as wood against algae growth, it also “helps preserve it against fire.”


Exhibition spaces


Mandrup worked closely throughout the project with designers JAC studio and British designer Jason Bruges to ensure that the building “worked with the exhibition, not against it.” The exhibition spaces achieve this using a “respect for materiality and the surfaces,” and benefit from copious amounts of natural light, with large windows in all but one of the rooms. Mandrup says that


many of the white-painted spaces use daylighting where possible. She continues: “They did a very good


job of making a mix between using technology and an extremely tactile experi- ence. A lot of the design is in oak and high quality, then there are projections and animated watercolours.” Due to the need to have no internal columns or beams, a steel frame was used to achieve the neces- sary open spans in the extension. One particularly striking feature which takes advantage of this openness is a large abstract ceiling installation representing migrating birds.


The centre has had more visitors in the few weeks since opening in early February than it was accustomed to seeing in a whole year. This is largely down to the handiwork of a well-regarded architect, her project team and those behind the construction. They have created something of unusual earthy beauty, which reflects and respects its landscape. 


31


FACT FILE


Client: Esbjerg Municipality Architect: Dorte Mandrup Exhibition design:


JAC studios/Jason Bruges/ No Parking Main contractor: Bo Michelsen Floor area: 2,800 m2


A HAPPY CLIENT


The centre has had more visitors since it opened in February than it normally gets in a year


All images © Adam Mørk


ADF MAY 2017


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84