This page contains a Flash digital edition of a book.
842 | WEEK 38-39 21 SEPTEMBER 2016


Kerkschip Antwerpen neemt afscheid van voorzitter Christian Herbosch


ANTWERPEN Na bijna 35 jaar voorzitterschap van het Kerkschip heeſt Christian Herbosch, afstammeling van een bekende scheepvaart- familie, de scepter overgedragen aan Meester Marc De Decker, advocaat in de binnenvaart, docent aan de UGent en auteur van het recente monumentale werk ‘Alles is water. 2000 jaar Europese riviervaart’.


PIERRE VERBERGHT


Het kerkschip ligt te Antwerpen in het Mexico- dok. Het is de vijfde ligplaats na het binnen- komen uit Duitse handen in de jaren ‘50. Het Kerkschip is een van de weinige katholieke kerken die op zondag om 10.30 uur goed gevuld is met gelovigen. Op 11 september werd tijdens een speciale dankmis aandacht besteed aan het afscheid van Christian Her- bosch. De mis vond plaats in de grote kapel, waar 200 mensen aanwezig kunnen zijn, en werd uitgevoerd door de vicaris Bart Paepen. Hij is de vervanger van de Antwerpse bisschop ‘Bonny’, die jammer genoeg niet aanwezig kon zijn. Heel wat prominenten van de Haven- dienst en de kerkelijke gemeenschap waren aanwezig, zoals directeur-generaal Mr. Eddy Bruininckx, havenschepen Marc van Peel, Dr. Van Cleempoel en Aalmoezenier Bernhard van Welzenes. Meerdere Belgische Aalmoezeniers waren er ook aanwezig. De huidige aalmoe- zenier is pater Paul Renders, ook wel ‘Pablo’ genoemd.


Vernieuwing Het Kerkschip was aan vernieuwing toe, hetgeen door minister Bourgeois (Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed) is goedgekeurd. Het Kerkschip is nu een beschermd vaartuig en is in 2011 als varend erfgoed erkend. Heel wat werken zijn in de laatste jaren reeds uitge- voerd, nog enkele kleine werken zijn er nu nog om uit te voeren, zoals de keuken, toiletten en zo meer. De romp is door vrijwillige schippers glad gemaakt en geverfd. Het Kerkschip was voor Christian een monument. De heer Marc van Peel heeſt zich in opdracht van de haven bijzonder goed ingezet om al de werkzaamhe- den op te volgen. Aalmoezenier Van Welzenes loofde Christian Herbosch als een simpel maar toch bijzonder alerte man die tijdens zijn 35 jaar voorzitterschap zeer goed werk heeſt geleverd. Dr. Roland van Cleempoel sprak huldigend over Lisette, de echtgenote van Christian. Zij moest dikwijls het middag- eten weer opwarmen omdat Christian te laat was.


Voorzitter Mr. Marc De Decker vertelde in zijn inleiding dat hij het voorzitterschap aanvaardt en bracht een mooie toespraak. “In het leven ontmoet men veel mensen, heel veel mensen. Vaak zijn het maar vluchtige contacten, die


Christian Herbosch. Foto Pierre Verberght


als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar soms zijn er contacten, die bijblijven en een onuitwisbare indruk nalaten. Het contact met Christian, beste vrienden, is er zo één. Zijn charismatische uitstraling, zijn nooit aflatende inzet en doorzettingsvermogen, zijn gedrevenheid, soms op het rand van koppigheid maar tegelijk ook met uitmunten- de diplomatieke gaven en vooral zijn grote hart voor de binnenvaart, laten niemand onberoerd. De binnenvaart heeſt altijd een zeer grote plaats in zijn leven ingenomen, niet alleen op professioneel vlak, binnen het bedrijfsleven en als vertegenwoordiger voor de binnenvaart in allerlei beroepsorganisaties


en comités, waar ik heel vaak met hem mocht samenwerken, maar ook op sociaal vlak. Christian, heeſt ongeveer 35 jaar lang aan het roer gestaan van één van de mooiste monu- menten van de binnenvaart, het Kerkschip St. Jozef. In het begin van de jaren ‘50 is het onder de bezielende leiding van de toen- malig als eerste schippersaalmoezenier Van Den Bussche en scheepsexpert Henri Heylen en zeer veel helpende schippershanden, omgebouwd van een Duits oorlogschip naar een plaats waar vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid centraal staan. Een groot deel van de verdere geschiedenis van het kerkschip is mede door Christian gekleurd. Uiteraard heb je dat niet helemaal alleen gedaan, maar samen met je raad van bestuur, de inzet van verschillende schippersaalmoezeniers en van zeer vele sympathisanten die tot op de dag van vandaag paraat staan om zich geheel belangeloos in te zetten voor ‘hun’ Kerkschip. Dat je zoveel mensen hebt kunnen motiveren, is op zich reeds een grote gave. In de lange periode dat je aan het roer hebt gestaan, zijn er verschillende aalmoezeniers gepas- seerd. Eerst eerwaarde heer Eelen, vevolgens eerwaarde heer Fred Vandenmeerssche, zelf een schipperszoon, daarna Pater Machar Verhaeghe, E.H. Jos van Hoof en uiteindelijk nu onze huidige aalmoezenier Pater Paul Renders, Pablo voor de vrienden. Zonder één van hen ook maar enigszins tekort willen doen, zal ongetwijfeld bij jou je jarenlange samenwerking met pater Machar, die bijna twee decennia lang de pastorale leiding had en met wie je al die tijd nauw samengewerkt, zeker bijblijven. Pater Machar is ons helaas


veel te vroeg ontvallen. Ik weet zeker dat hij, mocht hij hier vandaag aanwezig zijn, gezegd zou hebben: ‘Christian, dat hebt gij goed gedaan’. En inderdaad Christian dat heb je goed gedaan. Niettegenstaande alle kommer en kwel en financiële beslommeringen ben je er summa cum laude in geslaagd het schip al die jaren drijvend te houden. Samen met dr. Van Cleempoel, onder ons Roland, is het Kerkschip in 2011 terecht erkend als Vlaams erfgoed. Onder jouw impuls zijn enkele jaren geleden ook de noodzakelijk renovatiewerken opgestart. De eerste en tweede fase liggen nu bijna volledig achter de rug: het dak werd volledig gerenoveerd, de elektriciteit op punt gezet, het sanitair vernieuwd, het alarm op punt gezet en andermaal met veel helpen- de handen onder de bezieling van je goede vriend Jean Willems, de buitenkant geverfd. De derde fase, met ondermeer de geplande inrichting van het ruim, kondigt zich aan (…)”


Betrokken De Decker: “Je voorzitterschap is nu wel ten einde maar je blijſt wel nog volop betrokken bij de werking. Eerlijk gezegd denk ik dat je het Kerkschip ook niet echt helemaal kan loslaten, wel begrijpelijk want het was een stuk van je leven. Het Kerkschip is een monument Christian, maar jij bent dat ook en jouw verdiensten en jouw rol daarin willen we evident nooit vergeten”. Als teken van dank kreeg de foto van Christian een plekje op de wand met foto’s van de vele markante persoonlijkheden in de geschiedenis van het Kerkschip, deze foto werd tijdens de dankmis onthuld.


23


Christian Herbosch met zijn echtgenote Lisette.


Foto Pierre Verberght


Oplossing grondwaterproblematiek Wilhelminakanaal Tilburg


TILBURG De verlaging van het grondwater- peil in de buurt van het Wilhelminakanaal in Tilburg kan in een deelgebied van de wijk Reeshof ongunstiger uitpakken dan in het verleden is berekend. Dit betekent dat de werkzaamheden aan het kanaal niet in ongewijzigde vorm kunnen doorgaan en dat er aanvullende maatregelen moeten worden genomen. De afgelopen maanden zijn mogelijke oplossingen in kaart gebracht die de grotere grondwaterstanddaling kunnen voorkomen of verminderen. Sluis II wordt herbouwd, zodat klasse IV-schepen in de toekomst door deze sluis kunnen varen.


De afgelopen maanden heeſt een expertgroep – bestaande uit deskundigen van de gemeen- te Tilburg, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat – de mogelijke oplossingen in


kaart gebracht die de grotere grondwater- standdaling kunnen voorkomen of verminde- ren. Er zijn diverse varianten verkend en berekend, die vervolgens door externe deskundigen zijn beoordeeld. Op basis hiervan heeſt de expertgroep een advies uitgebracht aan de betrokken bestuurders. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Tilburg en de provincie Noord- Brabant hebben afgesproken dat het geschikt maken van het Wilhelminakanaal in Tilburg voor klasse IV-schepen het uitgangspunt blijſt en dat de partijen in de zomer een besluit zouden nemen over een definitieve oplossing.


Herbouw sluis II Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant kiezen ervoor om sluis II te


herbouwen, zodat klasse IV-schepen in de toekomst door deze sluis kunnen varen. De huidige sluis is namelijk alleen geschikt voor kleinere klasse II-schepen. Met de herbouw zorgt men ervoor dat de grotere binnenvaart- schepen toch naar Tilburg kunnen varen. De herbouw van sluis II wordt gecombineerd met een geringe kanaalpeilverlaging van 30 centimeter in plaats van 2,55 meter. Hierbij is gezocht naar een zo optimaal mogelijke oplossing met zo min mogelijk effecten op en voor de omgeving, een zo groot mogelijke vaartijdverkorting en een zo laag mogelijke investeringen in bestaande en nieuwe infra- structuur. Door deze veel kleinere kanaalpeil- verlaging worden de effecten op de omgeving beheerst.


De minister van Infrastructuur en Milieu


onderzoekt in het komende halfjaar ook nog alternatieve oplossingen. Het resultaat hiervan wordt aan gemeente en provincie voorgelegd, zodat begin 2017 eventueel tot een andere oplossing kan worden besloten.


Werkzaamheden kanaal Rijkswaterstaat gaat in de tussentijd door met de afbouw van de nieuwe sluis III (bij de wijk Wandelbos), de zwaaikom en het kanaalpand – het gedeelte tussen twee slui- zen. Hiervoor moet een deel van het huidige ontwerp aangepast worden. Daarvoor is het nodig om diverse nieuwe vergunningen aan te vragen. De eerste daarvan is de wijziging van het Projectplan Waterwet. Totdat de definitieve oplossing is gerealiseerd, blijſt het Wilhelminakanaal bij Tilburg alleen toeganke- lijk voor klasse II-schepen.


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50