This page contains a Flash digital edition of a book.
WEEK 16-17 20 APRIL 2016


49


Veel potentie bij Overijsselse ondernemingen voor overstap naar binnenvaart


ROTTERDAM In opdracht van de provincie Overijssel heeſt het Bureau Voorlichting Bin- nenvaart (BVB) samen met verladersorgani- satie EVO het project ‘Kennisondersteuning goederenvervoer over water’ uitgevoerd. Er zijn intensieve gesprekken met bedrij- ven geweest, quick scans uitgevoerd en businesscases doorgerekend. Vijfentwintig bedrijven kwamen als veelbelovend uit deze studie. Die worden dit jaar verder op streek geholpen. De eerste pilots zijn al uitgevoerd en drie bedrijven hebben al de overstap naar vervoer over water gemaakt. “Onze conclusie is dat er in Overijssel nog veel in de pijplijn zit, maar dat het nu nog wat vroeg is om met bedrijfsnamen naar buiten te ko- men. We hopen daar in de loop van dit jaar concreter in te worden”, zegt BVB-directeur Wilco Folkers.


Er is zicht op 6000 containers die over water vervoerd zouden kunnen worden. Foto Lida Saaij


Wilco Folkers is tevreden over de samenwer- king met EVO. “Die heeſt goed uitgepakt. Zij hebben een goed zicht op de lokale verladers, wij hebben veel kennis op gebied van binnen- vaart. We zijn begonnen met het opstellen van een longlist van 347 bedrijven waarvan wij dachten dat ze goederen hadden die over water vervoerd kunnen worden. Nadat we die allemaal hadden gebeld zijn we uiteindelijk bij 51 bedrijven op bezoek geweest. Onze inschatting was dat bij ongeveer 15 van die 51 bedrijven na een eerste quick scan zou blijken dat er potentie was om goederen over water te vervoeren. Dat bleek wel wat meer te zijn. Bij maar liefst 47 bedrijven bleek een serieuze potentie om goederen over water te vervoeren. Voor die 47 bedrijven hebben we vanuit BVB vervolgens de businesscases door- gerekend en zijn we begonnen hen verder te begeleiden naar het vervoer over water”. Het zijn mooie cijfers die Folkers opsomt. “Wat ons opviel is dat de groep van 47 bedrijven met name bestond uit MKB-verladers die klei- ne volumes via de weg vervoeren”. Het betreſt veelal containers die ook gemakkelijk via de inlandterminals zouden kunnen.


Hindernissen De onderzoekers constateerden dat met name bij de MKB-ers de stap naar het water snel gemaakt kan worden. Folkers: ”Met een aantal verladers hebben we ook over bulkstromen


gesproken. Het is echter niet gemakkelijk om deze bulkstromen over water te krijgen. Be- drijven zijn niet aan water gevestigd waardoor voor- en natransport nodig is. Andere alge- mene hindernissen op de weg naar het water bestonden uit verregaande aanpassingen in de eigen organisatie. Je hebt het dan over aanpassingen in levertijd of aanpassingen in het verkoopproces, waarbij de verantwoor- delijkheid voor het vervoer van afnemer naar producent gaat”. Het zijn derhalve hinder- nissen die verder gaan dan alleen het varen, maar waar de logistieke adviseurs van het BVB toch bij helpen, om zo de lading naar het wa- ter te krijgen. Het kan ook een hindernis zijn als er al een jarenlange relatie is met een weg- vervoerder. Hoe betrek je die dan bij nieuwe intermodale concepten? “Sommige wegver- voerders zien dit echt als bedreiging, terwijl andere al niet meer denken in alleen wielen, maar in het vervoeren van goederen. Via de weg, maar ook via het water als de klant dat vraagt”, legt Folkers uit. “Als adviseurs spelen we ook hier een rol en betrekken we juist nadrukkelijk altijd de huidige wegvervoerder bij het onderzoek, bijvoorbeeld voor het voor- en/of natransport. Om goederen van deur tot deur te krijgen moeten de modaliteiten immers samenwerken”.


Status project Folkers vat in het kort de resultaten over


de afgelopen twee jaar samen. “De status in Overijssel is nu als volgt: 47 bedrijven hadden in basis potentie. Van deze 47 bedrijven hebben we voor inmiddels 25 bedrijven een businesscase berekend en besproken. De overige 22 willen we dit jaar verder helpen. In slechts 3 van de 25 gevallen bleek de case (op dit moment) financieel niet haalbaar. Dat betekent dat we in de praktijk met 44 bedrijven verder gaan. We houden de ‘afvallers’ echter wel in het achterhoofd, want theoretisch zou vervoer over water ook voor hen haalbaar zijn. Bij de 44 bedrijven hebben we in totaal zicht op krap 6000 containers per jaar, die nu via de weg gaan, maar ook over water kunnen. Qua bulk praten we over nieuwe binnenvaartstromen in een ordergrootte van 60.000 ton per jaar. Van de 25 uitgerekende cases waren 12 cases wel haalbaar, maar moeten (door interne aanpassingen) bedrijven nog begeleid worden naar een pilot. Al 10 bedrijven hebben aangegeven een pilotzending over water te willen doen. Van die 10 bedrijven hebben 5 bedrijven de pilot gedaan en 3 de echte overstap naar het water gemaakt. Deze bedrijven hebben helaas te kennen gegeven nog niet met naam en toenaam bekendheid te willen geven aan deze stap. Het betrof in alle gevallen containers vanuit Hengelo naar Rotterdam en vanuit de nieuwe terminal


Bleuco wil met Konnexus meer schepen voor ‘online on board’ meten aan de uitlaat


Blueco geeſt met haar meetsysteem Konnexus schippers de mogelijkheid rapportages te maken van hun verbruik en uitstoot en de gegevens te analyse- ren. De verzamelde informatie geeſt niet alleen inzicht voor henzelf, maar zeker ook voor opdrachtgevers en verladers. Opdrachtgevers zijn zelf ook vaak met hun ecologische footprint bezig. Dit systeem helpt de schipper transparant te kunnen zijn in activiteiten rondom duurzaamheid. Ook kan door de meting worden bewe- zen dat met gebruik van bijvoorbeeld brandstofadditieven, ook met een oudere motor, een uitstoot wordt gerealiseerd die voldoet aan hedendaagse eisen.


Meten is weten, en de sleutel tot zuini- ger en schoner varen. Dat is de gedachte achter Konnexus, het door Blueco Benelux ontwikkelde systeem voor online on board monitoring. Na een serie geslaagde prak- tijktests is Konnexus vanaf nu verkrijgbaar voor de beroepsvaart. Het binnenvaartschip Frisian Hopper vaart er inmiddels een half jaar mee. Ook het mvs. Hendrika heeſt goe-


de ervaringen met dit meetsysteem. Robert Jorritsma, schipper-eigenaar van de Frisian Hopper is zeer tevreden over het resultaat. “Doordat ik het actuele verbruik exact kan zien, ben ik in staat mijn snelheid en toe- rental er op aan te passen. In de afgelopen periode heb ik hiermee 10 tot 15 procent op mijn brandstofverbruik kunnen besparen”, aldus Jorritsma. Konnexus is een modu- lair opgebouwd Operating Data Manage- mentsysteem (ODM). Het systeem verschaſt scheepseigenaren real-time en historische informatie over het verbruik en de uitstoot van hun voortstuwingsmotor(en). Met die kennis kunnen ze het optimale toerental en zuinigste vaarsnelheid bepalen. Daarnaast kan met het systeem worden aangetoond dat wordt voldaan aan gestelde uitstoot- normen en kan data hiervoor worden gedeeld met opdrachtgevers en havens.


De Frisian Hopper is nu nog alleen voorzien van de Konnexus module voor brandstof- monitoring. Het systeem kan echter een- voudig worden uitgebreid. Een andere optie is bijvoorbeeld de module voor emissiemo-


nitoring, zoals ook toegepast op de Hendri- ka. Daarmee wordt de uitstoot van CO, CO2, NOx continu gemeten. Dat maakt inzich- telijk hoe schoon of vervuilend een motor nu werkelijk is. In de binnenvaart groeit de wens om te kunnen ‘meten aan de pijp’; het systeem geeſt een eerlijk en realistisch beeld. Meten aan de pijp doet recht aan degenen die schoon en zuinig willen varen, of dat nu is door extra investeringen of door rekening te houden met het toerental.


Met Konnexus maakt Blueco Benelux het mogelijk te meten aan de pijp en zuiniger te varen. “Individueel kunnen binnenvaar- tondernemers er hun voordeel mee doen: brandstof besparen en een gunstiger car- bon footprint behalen”, zegt Stefan Spaas, directeur van het in Hilversum gevestigde Blueco Benelux. “Met dit systeem kan de binnenvaart laten zien dat de sector serieus werk maakt van vergroening. Zo kan de binnenvaart invloed uitoefenen op toekom- stige regelgeving voor emissies en ervoor zorgen dat de normen én de methode van bepaling realistisch en werkbaar zijn”.


in Hasselt naar Rotterdam. We hebben na de pilot contact met het bedrijf en helpen zo nodig om eventuele laatste puntjes op de ‘i’ te zetten”. Daarmee is de bemoeienis van het BVB niet afgelopen. Er is zeker nog sprake van nazorg. “Bedrijven die te kennen hebben gegeven door te willen gaan met de binnenvaart bellen we later altijd nog eens op om te vragen hoe het gaat. Onze conclusie is dat er in Overijssel nog veel in de pijplijn zit, maar dat het nu nog wat te vroeg is om daar met bedrijfsnamen mee naar buiten te komen. We hopen daar in de loop van dit jaar concreter in te worden”.


Succesvol Folkers ziet de aanpak zoals in Overijssel, waar met een fijnkam (347 bedrijven gebeld) door de provincie is gegaan, als succesvol. “Wij gaan in overleg met andere provincies om ook daar maatwerkadviezen aan het lokale bedrijfsleven te geven. Wij zien dat in eigenlijk alle provincies al wel onderzoeksrapporten liggen met veelbelovende cijfers over de binnenvaartpotentie. Maar papier is geduldig, bedrijven weten niet goed waar te beginnen, of hebben er de tijd niet voor en dus gebeurt er vervolgens niets. Wij stellen voor om bedrijven echt te gaan helpen bij de stap naar het water om die onderzochte potentie om te zetten in een gerealiseerde modal shiſt”.


MarTronics: bespaar energie met zonnepanelen


Het dienstverlenende bedrijf MarTronics richt zich op maritieme elektrotechniek. Het bedrijf levert onder andere generato- ren, accu’s, laders, omvormers maar ook zonnepanelen.


MarTronics levert, repareert en installeert alle voorkomende elektrotechnische installaties aan boord van een schip. Ook voor het ontwerpen en samenstellen van een unieke schakelkast kan men terecht bij het Meppelse bedrijf. Door gebruik te maken van zonne-energie kunnen de be- drijfsuren van een generator gereduceerd worden. Een zonne-energie installatie van MarTronics levert voldoende energie om kosten te besparen.


E: info@martronics.nl I: www.martronics.nl


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62