search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
26


DUMFRIES AND GALLOWAY HOSPITAL


A key design move was ensuring the main and emergency care centre entrance could both be seen on arrival, so we created a clear ‘decision point’ at the entrance to the campus


Paul Bell, partner of Ryder Architecture


redesigned the emergency care area to incorporate the combined assessment unit, which in turn meant we could bring the ward buildings much closer to the diagnostic assessment ‘bar,’ reducing key internal travel distances and improving clinical efficiency.”


The architects also segregated the main internal circulations by floor to avoid creating shared flows or cross-flow clashes. Now, the majority of outpatient and visitor movement happens at ground floor, while the inpatient flow, linking the surgical wards and maternity wards to the operating theatre suites and critical care units, is on the first floor. Facilities management-related traffic happens at lower-ground level. Circulation routes include rest spaces for older users and areas designed to promote interaction between hospital disciplines. Bell adds: “A key design move was ensur- ing the main and emergency care centre entrance could both be seen on arrival, so we created a clear ‘decision point’ at the entrance to the campus. In the reference design the position of the Women and Children’s Unit blocked visibility of the emergency care entrance, so we moved it to give a clear route to emergency care. “Respositioning the Women and Children’s Unit allowed us to locate its entrance immediately adjacent to the main


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


hospital entrance, sharing a canopied entrance plaza to improve wayfinding.”


Sympathetic


Nestling in a semi-rural location, the external appearance of the building has been shaped to be sympathetic to its surroundings.


The precast panels on the main building facias are honey-coloured, reflecting the Glasgow Blonde stone frequently used in south west Scotland. A reconstituted stone finish similar to white Galloway granite gives a contrasting, lighter treatment to the inpatient pavilions and Women and Children’s Unit uses.


Pitched-style roofing is used throughout the development to break up the mass of the building, so that it sits comfortably within the hillsides and woodlands stretching from the south west to the north east of the campus.


The gables formed by the pitched roofs are clad with angled concrete panels reflecting the woodland campus idea, with three different designs for the wards, diagnostic and treatment building and Women and Children’s Unit. “Our intention has always been that each of the three ‘fingers’ of ward buildings projecting south west from the diagnostic and treatment centre, should create an impression of a series of pavilions,” says Bell.


ADF APRIL 2017


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44