This page contains a Flash digital edition of a book.
Out and About iGuzzini


Leicester Square London, UK


2 Shining on Shakespeare


iGuzzini helps to create a new state-of-the-art lighting scheme for London’s Leicester Square and the statue of William Shakespeare.


Leicester Square is one of London’s most important cinema locations, with a number of world leading premieres having been held there. A strong focus on entertainment and the arts is reflected in the erection of a statue of William Shakespeare that takes pride of place in the centre of the square. The iconic space has recently been through a period of transformation, with iGuzzini Lighting being chosen for a new scheme in the location’s Swiss Court and Gardens, where the statue is located.


It was decided that lighting would play


a central role in the regeneration, and iGuzzini worked in collaboration with BURNS + NICE to create a bespoke system of lighting columns with clusters of 12W neutral white LED floodlights inside, providing a minimalist solution that doesn’t detract from the setting during the day, but that is attractive and functional in the evening.


The scheme has been designed around the existing space, enhancing the main architectural features of the Gardens; tapering pathways, the central circle and the Shakespeare Fountain and statue as its centre. To create an additional interesting aspect to the columns, the luminaire clusters are positioned behind transparent polycarbonate screens that are set at different heights on each column. Each group of luminaires has been fitted with DALI dimmable LED drivers, which are located behind an access door at the base of each column. Control of the columns is achieved using a remote control system, allowing the lighting to be dimmed and brightened as required.


This new lighting system provides visual impact that is a benefit to the location, with a distinctive look but unobtrusive design that simply enhances the existing beauty of the area. The columns create a welcoming environment that feels safe in the evening. Vertical brightness boosts this feeling of safety without compromising the impact or definition of the statue, meaning the system suits the functional and aesthetic requirements of the project. Thanks to special optical features in the LED floodlights, the light only falls where it is wanted and so hardly falls on adjacent lawns. The system is also compatible with police CCTV systems that monitor the area. Finishing off the space, ground–


recessed LED lights are in place to illuminate the canopies of trees within the Gardens, completing the atmospheric lighting design.


Contact


iGuzzini T: +44 (0) 1483 468 000 www.iguzzini.com


48


www.a1lightingmagazine.com


A1


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84