search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
26 27 LINDEN GARDENS, NOTTING HILL, LONDON


ABOVE AND RIGHT


The living wall within the light well spans the lower ground and ground levels


OPPOSITE


This can be enjoyed by people sitting in the space at the bottom of the light well


One of the most striking features of the townhouse conversion is a living wall within the light well, which spans the lower ground and ground levels and is around 5 metres wide


FACT BOX


•The area covered by the Pembridge conservation area was built during the three decades between 1840 and 1870


•Glass balustrading is used on some of the building’s staircases


•Townhouse conversions like that at 27 Linden Gardens are relatively rare, mostly because the buildings often have multiple owners


bring in extra light. Elsewhere, a mechani- cal sliding roof light that sits above the central staircase from third to fourth floor has the same effect.


Overcoming and learning from the challenges


Fitting an appropriate lift system in this Victorian conversion was another of the project’s challenges. Creighton says: “For access requirements it is beneficial to have level access…but we needed something that


would meet the aesthetic targets of the conversion. We’ve now put in a lift with glass doors to follow the theme of transparency.”


Inserting new floors, says Coathup, was also a challenge. An easi-joist system spans steel beams, party and blockwork walls. Plywood decking was then laid over joists with acoustic, insulation and underfloor heating layers on top of that. Coathup explains: “It was a question of careful, sequential manoeuvres with quite a lot of temporary works.” Creighton adds: “The new floors were inserted at slightly different levels to maximise floor-to-ceiling heights. That had to be considered very carefully in relation to the facade’s existing windows.” Coathup says lessons have been learned at Linden Gardens that will stand everyone in good stead for future work: “Beside the fire-rated glass work, we’ve learned how carefully you have to check drawings against glazing system installation to make sure everything fits together – coordination is the key and a 3D model of the structural elements certainly helped understanding


WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK ADF MAY 2017


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44