aikka vasta pari viikkoa sitten oli puhe aspriinista, on aiheeseen taas palattava, sillä tämän ihmelääk-
keen vaikutuksista syöpään on saatu uutta tietoa Englannissa ja Kanadassa. Munuaissyövän tutkijat keksivät aspirii- nin aktivoivan AMPK nimistä entsyymiä, jolla on oma roolinsa syöpäsolujen ai- neenvaihdunnassa ja kasvussa. Tutkijat uskovat nyt löytävänsä tavan ehkäistä syöpäsolujen kasvua selvittä- mällä mekanismit, joilla aspiriini vaikut- taa kyseiseen entsyymiin. Uudet havain- not auttavat ymmärtämään paremmin, miksi pienten aspiriiniannosten nautti- minen näyttää ehkäisevän syöpään sai- rastumista. (Science)
yysikko Alexander Ohlinger on rakentanut Münchenis- sä Saksassa niin herkkäkor-
vaisen laitteen, että sitä voi sa- noa kuulomikroskoopiksi. Sillä voi kuunnella jopa yksittäisten solu-
hon palaminen ja melanoomariski mainitaan usein heti, kun auringonotosta on kyse. Tietysti tiedetään myös, ettei ihossa synny D-vitamiinia ilman aurin-
gonvaloa. Nyt on Australiassa huomattu auringonoton ehkäisevän ruoka-allergiaa ja ihottumia. Näillä har- meilla on nimittäin suuria eroja maan pohjois- ja etelä- osien välillä. Australiassa etelän lapset saavat vähem- män aurinkoa ja kärsivät sitten vastaavasti enemmän mainituista riesoista. Ihon palamisella ja melanoomil- la on silti selvä tilastollinen yhteys. – Sitä selvitellään yhä, mikä määrä aurinkoa olisi sopivin, hyödyllisin ja haitattomin. (EurecAlert!)
Kuulomikroskooppi keksitty F
jen ja bakteerien ääniä! Laite pe- rustuu pieniin kultahitusiin, joi- den liikettä voidaan seurata vesi- pisarassa lasersäteen avulla. Näin saavutetaan jopa 60 desibelin kuuluvuus, mikä on noin miljoona
Umpilisäkkeelle on käyttöä K
ehitysjäänteenä pidetylle umpilisäkkeel- le on keksitty syy. Yhdysvaltalaisen Duken yliopiston professorit William Parker ja R. Randal Bollinger väittävät sen turvaavan terveyt- tä sisältäessään niin sanottuja hyviä bakteerei- ta hätätilanteiden varalta. Appendixin sisällä hy- vät bakteerit ovat varmuusvarastoituina niin sa- notun biofilmin suojassa pahojen päivien varal- ta. Niitä ovat tilanteet, joissa suolistoon tulee lii-
Kyynelissä parantavaa voimaa
K
yynelillä on kyky tuhota mikro- beja, penisilliinin keksijä Alexan- der Fleming totesi jo vuosikym- meniä sitten. Näihin päiviin saakka on kuitenkin pysynyt arvoituksena, mihin kyynelten antibioottinen teho perustuu. Nyt Kalifornian yliopiston tutkijat ovat saaneet sen selville.
Solutason tutkimuksissa selvisi, kuinka kyynelten sisältämä aine lysot- syymi pureutuu bakteerien solusei- nämiin ja rikkoo ne. Seurauksena on eräänlainen mikrotason räjähdys, jonka seurauksena taudinaiheuttaja tyhjenee ja kuolee. (sciencefocus.com)
Maratoni robottipuvussa E
nglantilainen Claire Lomas osallistui Lontoon Maratoniin ja selvisi kunnialla maaliin huolimatta alaraajojen halvaantumisesta, joka oli tapahtunut hänen pudottuaan vuon- na 2007 hevosen selästä. Rouva Lomasin suorituksen salaisuus on hänen 43 000 puntaa maksanut ihmepukunsa, niin sanottu ”bionic suit”, eräänlainen robottiasu, joka korvaa lopullisesti menetettyä omaa liikuntakykyä. Aivan juoksujalkaa 32-vuotias Lomas ei maratonia edennyt, sillä pidettyään taukoja vä- lillä hän ylitti maaliviivan 16 vuorokautta startin jälkeen. – Hyvä niinkin! Sisua on muillakin kuin suomalaisilla. (BBCnews)
58
kertaa parempi kuin ihmiskorvan kuulokyky.
Laitteella on tarkoitus tutkia so- lutason kohteita, minkä odotetaan tarjoavan aivan uuden tason sai- rausdiagnostiikkaa.(P.M.Magazin)
kaa haittabakteereita. Näin voi käydä esimer- kiksi vahvan antibioottikuurin jälkeen. Suoliston voivat vallata pahat bakteerit. Silloin eivät kyl- lä aina auta edes umpilisäkkeeseen varastoidut hyvät bakteerit, lievissä tapauksissa ehkä kyllä- kin. Tämä umpilisäkkeen sisältämä suojavaiku- tus on kyllä monilta hävinnyt appendicectomian eli tulehtuneen umpilisäkkeen poistoleikkauk- sen myötä.(Duke University Medical Center)