project profile

telephone point in each gallery, the much added to AV wiring of the galleries has been completely redesigned and replaced to provide the infrastructure necessary to support a future of progressive and adventurous exhibitions. Alongside digital and technological advances the redesign of the roof has also allowed the addition of 90 rigging points to support the hanging of more, and more complex, art. The project is being undertaken with the

support of Arts Council England and the Heritage Lottery Fund as well as trusts and foundations, individuals and friends of the Southbank Centre. FCBStudios continue to work on the

refurbishment and repair of The Queen Elizabeth Hall and Purcell Room which open in April 2018. Opened in March 1967, the 902-seat Queen Elizabeth Hall has 902 seats and the Purcell Room with 363 seats play host to a diverse range of artistic performance. New features will include new lighting and sound equipment, the re- introduction of new climate control

rooflights, high performance rooflights below, individually adjustable blinds and acoustic coffers provide curators and artists complete versatility from blackout up to controlled high levels of natural daylight with views up to the sky,” says Ian Taylor from FCBStudios. Inside the galleries the works have

replaced the terrazzo floors, cleaned the interior concrete surfaces, retaining their highly textured board-marked finishes, removed, cleaned and re-fixed the ceilings in the lower galleries, and provided new acoustic ceiling coffers as part of the redesigned pyramids in the upper galleries. Environmental controls have been completely replaced along with mechanical plant and all electrical services. Originally opening with a single

including cooling after more than 20 years’ absence, reupholstered black leather seats and the restoration of walls, floors and ceilings to their original appearance. New glazing on the front corner of Queen

Elizabeth Hall will flood the foyers with natural light and provide views over the riverside. The venue will receive a bigger café and bar, while toilets and cloakroom are also being refurbished. Backstage, dressing rooms are being refurbished and expanded with new shower facilities, the Artists’ Bar is being upgraded and a new Green Room introduced. A new Artists’ Entrance is being created to improve the welcome to artists. 23

Images: Morley Von Sternberg

Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45