project news

Distinctive lighting concepts

Lighting design consultancy Nulty used light in very different ways in the hospitality areas at the Ritz-Carlton Hotel, Astana, based in the exclusive Talan Towers.

SITUATED on the left bank of Astana, in the heart of the business district, Talan Towers is a high-end, mixed-use development in the capital of Kazakhstan. Nulty worked alongside design studio

Blacksheep to create two individual lighting design concepts: one for the all-day dining destination, MÖKKI, and the other for the penthouse sky bar, Selfie. Located on the third floor, the all-day

restaurant MÖKKI features a large open space encompassing different retail zones such as a bakery, deli and grill. The main dining area at the heart of MÖKKI is characterized by a curved timber dropped ceiling, illuminated by track-mounted spotlights, positioned within the soffit above. This allows light to graze through the timber fins creating movement and intrigue whilst highlighting key areas of the restaurant. A feature marble wall wraps the

perimeter of the space with carefully positioned LED lights integrated behind, washing light up to create a subtle perimeter horizon. Low-level lighting has been added to the shelves within the bakery and deli, with integrated LEDs in

the joinery to illuminate the produce. A brass trough is incorporated into the

ceiling to form a grid system, allowing a consistent design aesthetic to flow throughout. Surface mounted spotlights are nestled within the trough to provide general illumination, whilst suspended brass rails allow beams of soft light to graze the marble counters below. The Selfie bar and restaurant is on the

18th floor of the tower offering panoramic views of the city’s skyline and featuring a palette of jet-black marble, mahogany wood, velvet and copper. The dark interior design is lifted by high ceilings that feature deep recessed downlights to provide an intriguing dining experience. The lighting is purposely refined throughout to encourage intimacy and emphasize the views. The back of the restaurant features a

slate marble wall installation trimmed with copper edges and illuminated by integrated LEDs to pick up the texture in the interior and provide additional depth to the space. Mahogany wood columns punctuate the

external wall of the restaurant and have been washed with light from above to 19

highlight the rich material palette. Decorative copper pendants are

suspended throughout the dining space to create additional drama and contrast, whilst exuding a warm, intimate glow for guests sitting below. The bar area has been backlit by

illuminated light sheets to create a striking backdrop that picks up the glint in the wine bottles and provides a visually exciting display.

Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45