project news

Creating community at Michelberger hotel

Jonathan Tuckey Design has been appointed to extend a floor of the Michelberger hotel in Berlin marking the practice’s first hotel project.

interior spaces looking into it. Jonathan Tuckey Design has been

commissioned to design a new floor of rooms for the hotel that act as a calm refuge from the hustle and bustle of Berlin city life. The building that the hotel now occupies dates from 1903 and was originally designed for light industrial use. The architects will celebrate the original features of the building across the new spaces on the fourth floor. Vast open floor plates, enormous windows and beams traversing the full width of the ceiling will be overlaid with domestic-scale rooms and amenities. New windows will be added to the rear of the building to admit more natural daylight, while large communal walkways will provide access to the rooms and act as social spaces where guests might bump into one another. Each room will have a door and window that faces onto these elevated ‘streets’. The industrial interiors have been

LAUNCHED in 2009, the Michelberger has an inclusive approach to hospitality, set-up more like a communal house than a traditional hotel. Its social attitude stems from the owners’ desire to foster artistic experimentation and chance encounters between guests. The communal activities that take place in the ‘house’ – including live music, an outdoor kitchen, a Christmas forest, yoga studio and more – are located within a central courtyard with all the


tempered for the guests’ everyday use, with materials selected to provide warmth and natural textures. The scale of the massive windows is reduced as they are shuttered, veiled in joinery and given window seats. The vast beams that traverse the building are celebrated in each room, while the new surfaces are machine made and hand finished, featuring cast concrete tiles, whitened MDF and hand-trowelled pigmented plaster. Open-plan rooms are subdivided by timber balustrades that offer privacy within the large spaces without undermining the expansive aesthetic. These divisions are formed of frames that

hang down from the ceiling and more solid panelling that rises up from the floor. The architects have also proposed a range of bespoke plywood furniture, inspired by the minimalist sculptures of artist Donald Judd. “This hotel is built around a creative

community and so the social experience is paramount. We feel that by taking aspects of the city and building them into the fabric of the interiors we can create a series of spaces that can be enjoyed and shared by the guests, both new and returning customers,” says Jonathan Tuckey, practice director. The new floor is scheduled to open this


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45