project profile

The Heywood Gallery has been modernised in time for its 50th anniversary as part of the Southbank Centre’s Let The Light In repair and renewal project.

Haywood Gallery

IN 2012 Feilden Clegg Bradley Studios (FCBStudios) were appointed by Southbank Centre to rework and renew the 1960s concrete buildings Queen Elizabeth Hall, Purcell Room at Queen Elizabeth Hall and Hayward Gallery so they can be better used as part of Southbank Centre’s annual programme.

The aim of the Southbank Centre’s £25m

Let The Light In project is to make the arts venues fit for future generations so they can be better used as part of Southbank Centre’s annual programme of festivals. Southbank Centre has its origins in the

1951 Festival of Britain. Its restoration and redesign programme is primarily a conservation project with the aim of replacing building services, improving environmental performance and upgrading infrastructure to support an ever-widening artistic programme. This foundation of renewal and upgrade of the existing building will give the gallery a new lease of life and a low maintenance future. Hayward Gallery is a world-renowned

contemporary art gallery and one of the few remaining buildings of its style. Opened in 1968, the Brutalist building was designed by a group of young architects, including Dennis Crompton, Warren Chalk and Ron Herron and is named after Sir Isaac Hayward, a former leader of the London


County Council. Since September 2015, Hayward Gallery

has been closed for essential repairs and refurbishment. For the Hayward Gallery the aim was simple – to completely renew the building services, and let the light in, to provide the world-class facilities that artists and audiences expect and deserve, to enable Southbank Centre to continue their mission to provide “more access, to more arts, for more people”. The works included a complete redesign

of the building’s 66 iconic pyramid rooflights as well as the ceilings underneath. Inspired by a concept by sculptor Henry Moore, the pyramid rooflights never worked in the way they were intended, which resulted in the installation of a false ceiling that blocked out natural light. The redesign allows the galleries to be flooded with controllable natural light. “The new combination of solar shading pyramids - reimagining the original

Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45