search.noResults

search.searching

note.createNoteMessage

search.noResults

search.searching

orderForm.title

orderForm.productCode
orderForm.description
orderForm.quantity
orderForm.itemPrice
orderForm.price
orderForm.totalPrice
orderForm.deliveryDetails.billingAddress
orderForm.deliveryDetails.deliveryAddress
orderForm.noItems
42 PROJECT REPORT: TRANSPORT FACILITIES & PUBLIC REALM


It’s a paradox that if buildings for transportation are designed properly and the trains run on time, users should not have to linger long enough in them to appreciate the architecture


INSPIRED Finch West’s platform level includes columns inspired by 6,000 year old Minorcan pillars


All images © Wade Zimmerman


while the airy interior has the same attrac- tive white concrete and brass handrail benches as the subway station, the roof is the star of the show. Seemingly floating above the building like a corten steel manta ray, it curves downwards at its centre to protect the fully glazed waiting area, and upwards through the protective overhangs on all sides. The Toronto weather is worse than the UK in winter (although typically hotter in summer) so protecting passengers waiting outside was essential. The massive 19 metre cantilever to the south east end, partly supported by red and blue steel posts and enlivened by one or two red enamelled steel triangles, achieves this in dramatic style. Alsop explains the “very simple” construction. “A series of internal columns support the trusses, which are quite deep in the middle.” The cantilever is achieved using additional trusses added on top of the roof – which are not visible from ground level. A sedum roof has been added although it covers a relatively small area; wild flowers preferred by Alsop were prohibited by the Canadian climate.


Each triangular panel of corten which makes up the cladding to the underside of the roof is bolted to the structure using rusted steel bolts. These were also Alsop’s second choice as brass was not feasible, but he compliments the clients on supporting his suggestions: “They just accepted what I was doing, there was no real push-back, they got it. I like to think they trusted me.”


Finch West


The other subway station Alsop has designed, the $165m Finch West two stops south from Pioneer Village, takes a diamet- rically different approach. Its form is something of a wry comment on how rail projects can require architects to ‘over- design’ to accommodate perceived future M&E needs.


The simple composition comprises a box WWW.ARCHITECTSDATAFILE.CO.UK


glazed in multi-coloured panels, on which sits a longer box, clad in black and white cement strips, with a viewing window taking up the entirety of the cantilevered entire north elevation. This upper form is principally to contain the plant, which in Pioneer Village had to be housed in a separate building. Will Alsop explains the design thinking: “I learned on the Jubilee Line that you need to build an awful lot of switchrooms, however there are also a lot that are empty, people say they need it then it turns out they don’t.” He adds: “I thought, I won’t make that mistake again, just make a big box that’s part of the architecture, and they can fill it up as much as they want.” Therefore, in future-proofing Finch West, he produced a top-heavy but interesting building that brightens up what is a pretty prosaic cross- roads site. He also engaged a friend, London-based artist Bruce MacLean to work with him on the project, particularly on sculptural forms within concrete elements around the station. Alsop worked closely with McLean, a long-term collaborator, to “develop a concept of public art being woven into the very fabric of the station, to provide a unified language of design,” says aLL Design. Blending sculptural art into the architecture would also provide an echo of the distant past, alongside the modern form of the station. Examples include the columns, inspired by 6,000 year-old Minorcan pillars which supported subterranean houses, and the structures supporting the power substation referencing Ancient Greek stone caryatid figures. Both stations include various sustainabil- ity-orientated features. These include minimal and energy-efficient HVAC, bicycle parking, green roofs minimising surface water run-off, and in the case of Finch West, a ‘cool roof’ painted with a special coating to reflect sunlight.


Conclusion


It’s a paradox that if buildings for trans- portation are designed properly and the trains run on time, users should not have to linger long enough in them to appreciate the architecture. This may be why highly considered and even inspiring design might not be seen as essential in such settings. However Will Alsop disagrees. “Ideally you shouldn’t spend much time there because the service is efficient,” he says, “but the time you do spend should lift the spirits. It’s a simple and obvious thing to say.” 


ADF FEBRUARY 2018


Page 1  |  Page 2  |  Page 3  |  Page 4  |  Page 5  |  Page 6  |  Page 7  |  Page 8  |  Page 9  |  Page 10  |  Page 11  |  Page 12  |  Page 13  |  Page 14  |  Page 15  |  Page 16  |  Page 17  |  Page 18  |  Page 19  |  Page 20  |  Page 21  |  Page 22  |  Page 23  |  Page 24  |  Page 25  |  Page 26  |  Page 27  |  Page 28  |  Page 29  |  Page 30  |  Page 31  |  Page 32  |  Page 33  |  Page 34  |  Page 35  |  Page 36  |  Page 37  |  Page 38  |  Page 39  |  Page 40  |  Page 41  |  Page 42  |  Page 43  |  Page 44  |  Page 45  |  Page 46  |  Page 47  |  Page 48  |  Page 49  |  Page 50  |  Page 51  |  Page 52  |  Page 53  |  Page 54  |  Page 55  |  Page 56  |  Page 57  |  Page 58  |  Page 59  |  Page 60  |  Page 61  |  Page 62  |  Page 63  |  Page 64  |  Page 65  |  Page 66  |  Page 67  |  Page 68  |  Page 69  |  Page 70  |  Page 71  |  Page 72  |  Page 73  |  Page 74  |  Page 75  |  Page 76  |  Page 77  |  Page 78  |  Page 79  |  Page 80  |  Page 81  |  Page 82  |  Page 83  |  Page 84  |  Page 85  |  Page 86  |  Page 87  |  Page 88  |  Page 89  |  Page 90  |  Page 91  |  Page 92  |  Page 93  |  Page 94  |  Page 95  |  Page 96  |  Page 97  |  Page 98  |  Page 99  |  Page 100